top of page

Veseli Zagorci na Vincekovu

Na blagdan svetog Vincenta, na Vincekovu 22. siječnja, "veseli su se Zagorci" sastali kod crkvice Svetoga Antona na Hršakovom bregu u Krapinskim toplicama. Vincekovo su organizirale vinarije Borisa Vugleca i Hrvoja Petrača pridružile su se i vinarije Borisa Drenškog i Tomislava Bolfana.

Sveti Vincent je bio đakon u španjolskom gradu Caesarea Augustus, a za vladavine cara Dioklecijana bio je mučen u Valenciji, gdje je i pokopan. Blagdan Svetoga Vinka vinogradari su odredili za početak radova u vinogradu.

Toga dana vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično režu lozu, poškrope je starim vinom, lozu stavljaju u vodu, a iz pupa predviđaju kakva će biti berba grožđa te godine. Također je običaj da se tog dana o lozu objesi komad suhog mesa ili kobasice kako bi grozdovi bolje narasli i kako bi svega bilo u izobilju.

Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina duboko je ukorijenjena u Krapinsko-zagorskoj županiji koja danas zauzima istaknuto mjesto na enogastronomskoj karti Hrvatske.

Nakon blagoslova vinograda, tamburaši su zasvirali, pekle su se kobasice na žaru a onda se prešlo u restoran na Vuglec breg na češnjovke, krvavice, buncek, restani krumpir, kiselo zelje i štrukle.

Snimke: Marko Čolić


Recent Posts

See All
bottom of page