top of page

Vinski razgovori uz vina Fuhtar

"Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom" su vinske radionice u kojima publika aktivno sudjeluje. Stiplošek dvaput mjesečno, u wine baru zagrebačke kavane Procaffe, u Tkalčićevoj ulici ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru vinarije.

Na prvim "Vinskim razgovorima" nakon ljetne pauze, Stiplošekovi gosti bili su Valter i Piero Licul iz Nedešćine, blizu Labina iz Istre, čija su vina Fuhtar na tržištu tek nekoliko godina. Brend "Vina Fuhtar", nazvan je po obiteljskom nadimku. U njihovoj obitelji postoji stoljetna tradicija proizvodnje vina, a ljubav prema vinarstvu prenosi se iz generacije na generaciju. Piero Licul je, uz očevu pomoć, izgradio i opremio novu vinariju. Trenutno proizvode deset tisuća butelja godišnje, ali namjeravaju saditi nove vinograde i povećati proizvodnju a u sklopu vinarije nalazi se kušaona u kojoj se može ugostiti dvadesetak ljudi a tijekom ljeta, kad je lijepo vrijeme i više. Publici "Vinskih razgovora" predstavili su šest vina iz svoje ponude.

Malvazija Vinarije Fuhtar od posjetitelja među kojima su bili i vinski znalci Ivo Kozarčanin , Željko Suhadolnik, Ivan Dropuljić i Vito Andrić dobila je visoke ocjene, posebno ako uzmemo u obzir cijenu od četrdesetak kuna za butelju. Slično je prošao i Rose, napravljen od terana i merlota (60%-40%). Od crnih vina kušalo se Merlot, Teran i Teran 'Vruja' koji je odležao pod morem. Kod tih vina se vidi da je vinarija na početku, treba im još iskustva i drvenih bačvi, ali sve će to biti lakše kad povećaju nasade i količinu vina. Ipak, treba posebno izdvojiti Teran odležan pod morem, koji je već sada zanimljivo vino, mada je iz berbe 2017. Njega ima tek 300-tinjak boca. I za kraj najjači adut vinarije Fuhtar je na Vinistri zlatnim priznanjima okićen, Muškat žuti. Uz Muškat poslužena je posebna slastica pandešpanja ("španjolski kruh"), vrsta tradicionalnog suhog kolača koji se radi od brašna, šećera i jaja, a odlično se sljubljuje s Muškatom Fuhtar.


Novost ove sezone "Vinskih razgovora" su plate koje predstavljaju hrvatske podregije, čiji su sastojci neke od tipičnih namirnica tih regija pa su tako istarska vina Fuhtar pratile plate "Istra i Kvarner" a u ponudi su još plate "Slavonija i Baranja", "Bregovita Hrvatska" i "Dalmacija". Poseban dio rasprave razvio se na temu vina koja su odležana ispod mora. Postavilo se pitanje opravdava li kvaliteta cijenu takve proizvodnje. Primjerice, Teran Fuhtar stoji 60 kn, a nakon što je odležao u moru, cijena će se, zbog visokih troškova ali i zbog toga što je svaka boca zbog djelovanja mora i umjetnički unikat, biti oko 220 kn. Jesu li doista ta vina nekoliko puta bolja od onoga kakva su bila prije spuštanja u more? Publika je tu ostala dosta podijeljena, ali zaključak je da neka razlika među tim vinima ipak postoji a i da svako vino ima svojeg kupca.

Kako je Valter Licul predsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine "Trs", tako se razgovor dotakao i vinara Labinštine, a Licul se osvrnuo na njihov rad: "Svi jako dobro rade i puno pomažu jedni drugima. Ima dosta vinara koji još ne stavljaju vina u butelje, ali Labinština ima puno dobrih vinara, brzo i dobro napreduje te se od njih mogu u budućnosti očekivati dobri rezultati."


0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page