top of page

Vrsaranske goložece

U Vrsaru se uživa svojski. Mnogi ugostitelji nude tijekom cijele godine prave gastronomske uživancije, koje ponekad ostanu zatomljene, i rezervirane za gurmanske znalce. Radi njih i brojnih gostiju podsezone, ovaj istarski gradić napravio je jedinstvenu gastronomsku ponudu koja privlači sve ljubitelje lokalnih okusa. To su goložece, čisti gušti u lokalnim namirnicama koje kroz umijeće kuhara postaju maštovita jela nadahnuta istarskom tradicijom. Turistička zajednica Vrsara nas je stoga pozvala u zanimljiv kulinarski đir.

Ove smo godine posjetili tri restorana u Vrsaru koji su se podičili svojim jelima. Započeli smo posjetom Villi Vrsar odnosno novoimenovanom restoranu San Giorgio. S pogledom na stari grad Vrsar, terasa ovog hotela oaza je zelenila u kojemu se uživa u kulinarskim sposobnostima chefa i vlasnika Stipe, kojemu to uopće nije ime. u Istri se nekako uvriježilo sve Dalmatince nazivati imenom Stipe bez obzira na njihovo stvarno ime. Naš domaćin je zapravo Željko, Splićanin koji je u Istri živi i radi još od 1980ih godina. Ovdje je zasnovao obitelj koja radi u hotelu i restoranu.

Osobito smo uživali u brusketama sa slanim sardonima i rajčicom te istarskom skutom. Topla skuta osobito godi dok nazdravljamo na terasi s čašom malvazije Kadum i slušamo o uspješnosti rada ovoga restorana u vrsaranskom predgrađu Brostolade koji počiva na kuharskom umijeću i iskustvu Stipe/Željka Romića.




Srdele oduševljavaju balansiranim okusima, nisu pretjerano slane ili kisele kako se to zna naći na policama dućana. Dolaze od domaćih ribara, a jedna domaća žena ih priprema prema starim receptima, sa začinima, crvenim lukom i uljem. Srdela je inače uvijek slanija od inćuna, koji se pripremaju na isti način, pa je tim veće iznenađenje ovog divnog predjela.


Riblje glavno jelo bio je losos u malvaziji, majstorstvo chefa koji je ponudio divno ružičasto meso ove ribe s mnoštvom sočnosti koje prati krumpir. Stari Kelti, koji su nekoć nastanjivali područje Istre i od imele pravili piće kojim su upadali u trans (a svi danas znamo da je to biska), vjerovali su da je losos povezan s mudrošću. U irskim mitovima o ovoj sjevernoatlantskoj ribi, losos je uplivao u zdenac Segaisa i pojeo magični lješnjak koji je pao u vodu. Svatko tko je pojeo lososa potom, postao je mudar.

Ne znamo koliko smo mi bili mudri nakon ovog zamamnog lososa, ali ako se pamet očituje u kušanju zapečenih svinjskih rebara u crnom vinu i medu, onda smo na pravom tragu. Ovo slatko-mesnato jelo još je jedan adut goložeca u Villi Vrsar, sa svakom pohvalom kuhinji. Uz to odlično paše Cabernet Sauvignon Kadum.

Za slatku završnicu ovoga posjeta, dobro je legao kolač s makom i bijelom čokoladom, još jedan odličan spoj okusa ali i mirisa, u kolaču koji će nas tjerati na pronalazak recepta!

San Giorgio (Villa Vrsar)

Brostolade 23, Vrsar

+385 52 442 228

Nedaleko je restoran Goran poznat lokalcima i gostima od 1994. godine. Ova stara restauracija donosi dašak nekadašnjih turističkih sezona, s nasmiješenim osobljem, susretljivim gazdom I uvijek prepoznatljivom ponudom jela i pića. Ulazak je očito poznat mnogima jer se tu okreće svakoga dana odojak na ražnju, a prema željama gostiju njima se pridružuju i janjci.

Naš smo posjet započeli na divnoj terasi s paštetom od bijele ribe sa mariniranim sardonima i tostiranim kruhom, a uz to nam je serviran tradicionalni istarski pršut i mladi sir s tartufima. Cijela Istra se može pronaći na ovom predjelu uz koje osobito paše čaša malvazije ili terana iz lokalne vinarije Privitelio.



Iako se ne nalazi na obali niti u centru staroga grada restoran Goran je pun stranaca koji očito dobivaju dobre informacije o tome gdje valja utažiti glad. Brancin na padelu s palentom nas je osobito oduševio svojom sočnošću uz starinski recept za palentu u bogatom umaku.




Probali smo i svinjski file punjen sirom i umotan pancetom uz prilog restanog krumpira s umakom šumskih gljiva. Ovo je pravi jesenski pozdrav iz kuhinje, a opet odražava istarsku klimu i stare navike prehrane koje počivaju na kombinacijama polja i šume.

Tart od smokava nas je zamamno podsjetio na ovo kasno ljetno ali i biblijsko voće. Vlasnik nas srdačno pozdravlja s osmijehom znajući kako ćemo planirati naš povratak u ovaj restoran pun nostalgije i prijateljskih susreta.

Goran

Brostolade 120, Vrsar

+385 99 692 2031

Naše putovanje smo završili u restoranu Dvi palme. Nitko ih ne može zaobići jer se nalaze tik uz središnji kružni tok gdje rade već 40ak godina. Bračni par Alen i Snježana Žužić dočekali su nas sa dvije do tri čašice rakije rude koju Snježana ručno bere i pravi ovaj eliksir života. Ubrzo nakon toga stiže nam riblji rillettes, vrlo osvježavajuće jelo od brancina i malo tune, uz koji dolazi i gel od naranče. Genijalno osmišljeno, još ljepše predstavljeno, a kako i ne bi kad je Alen Žužić i sam likovni umjetnik koji zime provodi u svakom, pa i prirodnom ateljeu.

Simpatičan restoran je pod budnom paskom 80-godišnje none koja i dalje priprema jela u rano jutro, dok budući gosti još ne znaju ni što će jesti. Njezina poznata juha radi se četiri sata, a ostatak je ipak djelo chefa Alena i prezentacija Snježane. Osobito se to tiče tune po kojoj je ovaj restoran poznat. Puno je ima na pučini zapadne Istre, a od nje se može praviti mnogo maštovitih jela. To je svakako pohvalno, jer tuna steak ima svaki iole bolji restoran, a nemaštovitost u njegovoj pripremi je podjednako česta.

No, ovoga puta nismo svratili na tunu, već na brancin sous vide na kremi od graška, zajedno s friganom kapulom, praškom od maslina, klinčići, konjak i sok od naranče. Sve je to lijepo sjeckano i souvidirano, a brancin pokazuje svoju izdašnost. Uz sve to prija čaša malvazije Legović. Iako se u restoranu nudio i svinjski file sou vide u umaku od šumskih gljiva, restanim krumpirom i pancetom, posustali smo nakon tri puna ručka.

No, kraj nam je donio odlično iznenađenje. Nudi se ovdje i istarski kavijar. Kad se otvori kutijica na kojoj je slika istarskog poluotoka, doista se vidi crveni kavijar, ali radi se zapravo o voćnom kavijaru od ribiza ispod kojega je sloj moussea od čokolade i malo oraha. Sjajna ideja koja ide u prilog maštovitosti ovoga restorana!


Dvi palme

Dalmatinska ulica 12, Vrsar

+385 52 441 203


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page