top of page

Štrukli u Le Bistrou

Zagrebački hotel Esplanade tijekom cijele godine nudi to jedinstveno jelo ali svakog siječnja u Le Bistrou u hladnim zimskim danima započinju Dani vrućih, zapečenih štrukli.

Taj tradicionalni specijalitet iz Hrvatskoga zagorja nastao u krajoliku zagorskih bregov, pokrivenim slikovitim pašnjacima i njivama, zaslužio je svoje mjesto u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade. Štrukli su prvi put pripremljeni u hotelu Esplanade još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima te uzvanicima hotela na gala događanjima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz različitih krajeva Hrvatske. Kulinarski stručnjaci prepoznali su vrijednost nacionalnih jela kao najprivlačniju pozivnicu za goste koji žele uživati u lokalnim delicijama, a štrukli su otada postali dijelom jelovnika hotela Esplanade. Prešavši put od seoskih kuhinja do elitnih restorana, ova ukusna poslastica dosegla je vrh ponude zahvaljujući svojoj kvaliteti, ručnoj izradi i lokalnoj tradiciji. Esplanadine štrukle kušali su brojni poznati gosti, među kojima su strani državnici, članovi kraljevskih obitelji, sportaši, glumci, pjevači i drugi. Brojni mediji pisali su o njima u najudaljenijim dijelovima svijeta.


Šefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić kaže : „Štrukli se izrađuju ručno . Tijesto se mijesi i razvlači preko cijeloga stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom i oblikuje tankim porculanskim tanjurićem. Zatim se kuha na pari pa peče s finim vrhnjem u pećnici dok štrukli ne poprime zlatnu boju. Gosti ih konzumiraju kao predjelo, glavno jelo ili kao desert sa šećerom . A ove godine, posebno za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, vjerujem da će upravo Esplanadini štrukli biti jedna od top gurmanskih poslastica koju ćemo pripremati gostima.”

0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page