top of page

14. Biser mora

Updated: Jan 7, 2021

Međunarodni festival „Biser mora“ najveće je kulinarsko natjecanje u ovom dijelu Europe, a po 14. put održao se od 9. do. 13 travnja u Supetru na Braču. Biser mora objedinjuje natjecanja profesionalnih kuhara i europskih turističko ugostiteljskih škola (srednjih i viših) uz master classove s predavačima iz cijelog svijeta, okrugle stolove, enološke radionice, cooking showove, gastro izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje (tematske večeri), gastro ture i nezaobilazni zabavni program.

„S Biserom mora započinje turistička sezona u najvećem mjestu otoka Brača, Supetru“, kaže nam Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER kuharske akademije. Biser mora je počeo prije četrnaest godina, kada su kuhari još bili nepoznati na televiziji. Bio je to veliki projekt Mire Bogdanovića koji je započeo na povezivanju kuhara Sredozemlja. Njegova vizija i ustrajnost prenesena je na njegov tim. „Kuharstvo je danas i te kako traženo, pa se prvi dan kreće upravo s mladim nadama, srednjim i višim ugostiteljskim školama iz zemlje i inozemstva. Međusobno si razmjenjuju iskustva i vide koliko mogu napredovati ako se trude i steknu disciplinu“ napominje gospođa Alma. Tu su i stariji kolege od kojih mogu upoznati male tajne velikih majstora.

Kuhari su došli iz preko dvadeset zemalja, iz Europe ali i iz dalekih azijskih zemalja. „Posebno nam je drago da su ovdje i kuhari s Malte, i kuhati ćemo malteška jela. Maltu rado uspoređujemo s Bračem, jer je ovaj otok duplo veći od Malte, ali je na turističkoj karti velesila Mediterana“, napominje Alma. Po prvi puta se održalo i natjecanje u izradi pizza, pa su mnogi „picajoli“ na Braču, što je doprinos i ovom dijelu kulinarstva. Radilo se i sljubljivanje pizza s craft pivama, među ostalim i s craftom pivom Barba Siniše Anđelića.

Predstavljena je i Slavonija i njezini specijaliteti po kojima je sve poznatija u kulinarskom svijetu i izvan hrvatskih granica. Uz slavonsku večer, provedena je i edukacija o vinima Slavonije i Podunavlja. Sommelier Damir Zrno je vodio vinsku degustaciju iz vinogorja Baranja, Erdut, Feričanci i Đakovo. Osim slavonske, gosti su mogli uživati i na hrvatskoj tematskoj večeri i na dalmatinskoj večeri, a svaki dan je bio pun Master classova gdje su nastupili poznati hrvatski i strani kuhari.

Hrvatski chef godine Hrvoje Zirojević je također prisustvovao na Biseru mora. On je potpredsjednik udruge i od samog početka ponosno radi na ovoj manifestaciji. Svoj je naslov dobio s punom zaslugom izrade svojih morskih specijaliteta, kaže Alma, a na Biseru mora se predstavio jedinstvenom tortom od liganja. To je bila prava priča o ljubavi prema moru i praznik za osjetila. S takvom gastronomijom je Hrvatska na dobrom putu da produži turističku sezonu ali se treba još poraditi na tome da se gastronomske manifestacije ranije planiraju, poručuje predsjednica ŠKMER-a.


Na Biseru mora je nastupio i velikan kulinarstva Stevo Karapandža, a evo što su dva majstora rekla našem autoru:

0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page