top of page

Karlobag - Grad bure, kamena i mora

Updated: Jan 7, 2021



“Zbog olujnog vjetra, s orkanskim udarima, dozvoljen je promet samo osobnim vozilima na dionicama Jadranske magistrale od Karlobaga do Svete Marije Magdalene“. Riječi hrvatskih meteorologa i izvješća stanja na cestama donose ime Karlobaga u svaki kutak Hrvatske. Svi su čuli za ovaj gradić u Podgorju, ispod moćne planine Velebit. Kad smo nagovijestili naš odlazak u Karlobag na početku sezone jačih vjetrova, sugovornici su nas pogledali sumnjičavo i priupitali želimo li ostati do kraja zime u tom burovitom mjestu. Jer, kad jednom počnu bure, najbolje se ne micati nikamo.

Odmah ćemo reći: u Karlobag se mora doći! Ovo mjestašce ima posebnu čar, koju smo imali priliku iskusiti u međuigri vjetra, sunca, mora i kamena. U tjedan dana boravka u Karlobagu iskusili smo sve: od orkanske bure koja nosi more na oštre obale otoka Paga i gotovo zimskih temperatura, preko ljetnih vrućina, pa sve do jesenskih smiraja i zalaska sunca, te ugodnog proljetnog rashlada dok sunce još uvijek šalje pozdrave babljeg ljeta. Boje se razliježu preko cijeloga dana, sve dok ne zasjaju prve zvijezde koje trepere jače zbog čistoće zraka.

Sjedimo s direktoricom Turističke zajednice Općine Karlobag Ivankom Šegotom-Brujić i voditeljicom Turističke agencije Vegium Ivanom Delač-Tomljenović te kujemo planove o ovoj reportaži. Kava koju pijemo je doista burovita – duž cijele glavne kale koja se proteže kroz Karlobag piri hladan vjetar s Velebita. Par koraka dalje nalazi se glasoviti kapucinski samostan i crkva sv. Josipa. Samostan posjeduje knjižnicu s teološkom literaturom iz 16., 17., i 18. stoljeća, ima divno dvorište s očuvanom šternom, a sama crkva zadivljuje svojim oltarom. Bažani i Bažanke ne štuju samo sv. Josipa, već i gotovo svakog drugog poznatijeg sveca. Kada priroda prijeti doslovnim otpuhivanjem, to je doista važno. Iako je sv. Josip župna crkva, najpoznatiji simbol Karlobaga je nadaleko vidljiv žuti toranj crkve Sv. Karla Boromejskog, sagrađena 1710. godine na ostacima prijašnje crkve Sv. Ivana. Ovdje je groblje, te dio zida crkve koja je teško oštećena u Drugom svjetskom ratu. Pored ove crkve nalazi se spomenik Šimi Starčeviću, autoru prve hrvatske gramatike pisane hrvatskim jezikom. Na suprotnoj strani grada je i Kalvarija, povišeni prostor na kojemu je 1727. godine sagrađena kapelica Blažene Djevice Marije od sedam žalosti, odakle puca predivan pogled na Karlobag i otok Pag.

Surova ljepota ovog kraja navela je automobilske tvrtke iz cijeloga svijeta da baš u Karlobagu snimaju svoje reklame, ponosno nam govore turistički djelatnici. Osim proizvođača automobila, Karlobag vole i motociklisti. Piju pivo na kamenom trgu između hotela Velinac i Općine, prepričavaju koliko su zavoja izbrojali na svom putu po Jadranskoj magistrali, a možda i čeznutljivo gledaju prema moru koje je već dobrano rashlađeno sinoćnjom burom. Unatoč vjetru, s kojim ovaj grad neprestano živi, Karlobag je od davnina bio naseljen. Kao rimsko naselje Vegium imalo je vojnu i prometnu važnost, a nakon provale Gota stanovništvo se povuklo na otok Pag. Zbog sličnosti izgovora, gradu je dano ime Bag.

Bili su ovdje i hrvatski vladari, potom knezovi Kurjakovići, a razvoj grada je zaustavljen nakon strahovitog prodora Turaka. Kasnije su pod austrijskom upravom ovdje došli kapucini, počele su se graditi crkve, luka, škole, a 1920. je izgrađeno za turističke potrebe i gradsko kupalište. Zajedno s okolnim mjestima (Ribarica, Cesarica, Barić Draga, Lukovo Šugarje i Baške Oštarije) Karlobag danas gradi turizam koristeći osobito hotel Zagreb, koji je članove naše skupine osobito oduševio all-inclusive sadržajima. Za vrijeme turističke sezone iz baške luke kreće nekoliko puta tjedno i barka za otok Pag, što je svakako prilika koja se ne bi smjela propustiti.

Bažani su vrlo opušteni i srdačni. Mjesto ne broji više od 450 ljudi, te se gotovo svi jako dobro poznaju. Na raskrižju cestovnih pravaca, nad njih se nadvio moćni Velebit koji je izvor svih divljenja i uzdaha posjetitelja. Grad gotovo kao da prkosi ovoj surovosti i otvara se moru koje oduševljava svojim plavetnilom i čistoćom. Stoga ne treba previše dvojiti: uputite se Jadranskom magistralom i posjetite Karlobag – grad bure, kamena i mora.


Turistička zajednica općine Karlobag Trg Dr. Franje Tuđmana 2, Karlobag 385 (0)53 694 251 e - mail: tzokarlobag@gmail.com https://www.tz-karlobag.hr

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page