top of page

Buffet Delta - zdravo i pametno


Svakodnevno stotine ljudi prelaze riječku Deltu. Nije to samo veliki parking za lokalce i njihove goste, već i povijesni spoj Rijeke i Sušaka na Mrtvom kanalu. Upravo ovdje je poznata riječka ugostiteljska obitelj Kosanović odlučila otvoriti sasvim posebnu gastronomsku ponudu u prijestolnici Kvarnera. Restoran jednostavnog imena „Buffet Delta“ toplo je mjesto gdje se jede fina marenda, tradicionalni lagani ručak Riječana.

No, da ovo nije tipična marendarnica potvrđuje i činjenica da je Buffet Delta, zajedno s Caffe Barom Erste, u vlasništvu iste obitelji, dio projekta 101% Smart Food, kojega financira i Europska Unija unutar programa ulaganja u proširenje kapaciteta za proizvodnju gotove hrane i gluten free proizvoda. Svrha projekta je proširiti proizvodne kapacitete uz stvaranje prepoznatljivog branda koji će biti trajna potpora jačanju konkurentnosti na lokalnom tržištu. Iza birokratskog rječnika doista stoji jedna od (nažalost rijetkih) lokalnih inicijativa koja će donijeti gostima autohtonu domaću spizu, temeljenu na maminoj kuhinji i inovativnim jelima od povrća koje spretno priprema chef Lucija Majetić.

Možda će mnogi čitatelji okretati očima na spomen zdrave hrane, ali doista zdrava hrana i zdrav način života mogu sa sobom nositi i trajna gastronomska sjećanja! Glavno je da se ova hrana proizvodi od zdravih i svježih sastojala bez dodatka umjetnih aditiva. Vlasnica Božica Kosanović, njezin suprug Nenad te dvije kćeri Maja i Ida vode se idejom da pametna hrana nije komplicirana, da je zdravo zabavno i da hranjivo može biti ukusno. Nismo im vjerovali. A onda smo probali što su nam spremili i promijenili mišljenje! Od 9 ujutro do 14.30 Buffet Delta proda stotinjak jela dnevno, a gosti dolaze redovito ovdje iz Hrvatskog narodnog kazališta, Luke Rijeka, carine i iz ureda Europske prijestolnice kulture koji se nalazi u neposrednoj blizini. Dakle, vrlo zahtjevna publika!

Svako jutro je podjednako: obitelj ili zaposleni odlaze na nedaleku Riječku tržnicu, gdje nabavljaju svježe namirnice a posebice voće, povrće i ribu. Za vrlo povoljne cijene će pripremiti doručak ili ručak, uvijek napominjući da u ovoj hrani postoji samo uživanje, ali ne i krivnja zbog nabijenih loših sastojaka za zdravlje. Zdrava hrana nije baš najbolji imidž za dobru prodaju, ali obitelj Kosanović to već dobro zna. Oni su još u devedesetima imali svoj mali prostor u Robnoj kući RI, kada se na riječkom Korzu moglo naći samo mnoštvo hamburgera.

Uz to, Buffet Delta je možda jedno od vrlo rijetkih mjesta u Rijeci gdje se može dobiti cjelokupan doručak. Svima je već poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, a to je kod Kosanovića shvaćeno vrlo ozbiljno. Već samim dolaskom u restoran može se zapaziti velika ponuda svježe cijeđenih sokova, zdravih jela, kolača, voća, pahuljica, a tu su i neizbježna jaja, omleti i kobasice. Tako je, kobasice! Zdrava hrana ne znači da se ovdje jede samo voće i povrće. Sasvim suprotno, Buffet Delta nas je dočekao s nekoliko gotovih jela bogatih mesom! Kako bismo ostali „pametni i zdravi“ odlučili smo se za maštovit jelovnik ovdje: juhu, pečenu svinjetinu s pečenim povrćem, uz to pečene kobasice i salatu od kupusa, a potom smo navalili na slatko! Ne treba ni spominjati da smo uživali bez grižnje savjesti!

S pametnom hranom se možete i zabavljati, barem na području Rijeke. Naime, obitelj Kosanović organizira catering za privatne zabave, domjenke i firme do 50 ljudi, a sendviče i gotova jela pod brendom 101% mogu se kupiti i u Piko trgovinama.

BUFFET DELTA Delta 11, Rijeka Radno vrijeme: 09:00 - 15:00 m: +385 91 326 6065 CAFFE BAR ERSTE Jadranski trg 3A, Rijeka Radno vrijeme: 07:30 - 15:30 m: +385 91 555 2060 http://www.101smartfood.com

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page