top of page

Obilje okusa na WineOs 2019

Updated: Feb 19, 2019




WineOS, vinski festival održan je u Osijeku 11. i 12. siječnja u "Muzeju okusa". Uz pedesetak vinara iz Hrvatske nastupili su i vinari iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske i Srbije a posredstvom uvoznika kušala su se i vina s Kosova.

Na festivalu su održane i brojne radionice. Na radionici "NEKI NOVI PELJEŠAC-MODERNOST SMJENJUJE TRADICIJU" kušanjem desetak vina, od baznih plavaca do selekcija i reserva, mladi vinari iz Donje Bande i Potomja ispričali su priču o nekom novom Pelješcu koji ne nudi više samo džemaste, visokoalkoholne i prezrele Dingače i Postupe nego osluškuju bilo javnosti i proizvode fina i uglađena vina. Na radionici "VRANAC NIJE SAMO ZA TOPLA PODNEBLJA!" saznalo se da vranac na Fruškoj gori rade kao rose, u kupažama gdje čini 30 ili 50 posto, dok od vranca u Iloku i Erdutu dvoje vinara proizvode sortno vino. Time se opovrgava uvriježeno mišljenje kako je vranac sorta koja nije za kontinent, jer pripada toplim podnebljima Makedonije, Crne Gore i Hercegovine.

Radionica "VINSKI INDIANA JONES" bila je priča o Ivici Dobrinčiću koji je svojim loznim cijepovima obnovio mnoge vinograde na Krku i u Vinodolu. Obnovio je i stare sorte trojišćina ili sansigot koji izvozi i u Sjedinjene Države. Na radionici se kušala žlahtina iz 2018. i 2017. godine, rosé od trojišćine i sansigoti iz 2015., 2013.i 2011. godine.


Radionicu "DUNAVSKI CHARDONNAY IZ BARANJE I ERDUTA – HRVATSKI ODGOVOR NA CHABLIS" je bila priča o vinima Belje d. d., koje ima vinograd chardonnaya od 60 hektara u komadu i o graševini Jasne Antunović. I beljski i Antunović vinogradi su pored Dunava pa se može reći da je ta moćna rijeka u svoje naručje u Baranji i Erdutu prihvatila tu najpopularniju svjetsku sortu i omogućila joj najveće domete baš na istoku Hrvatske.

Radionica "HRVATSKO VINSKO BLAGO GENIJA IZ HRNJEVCA" bila je posvećena Ivanu Enjingiju koji je na Decanterovom ocjenjivanju vina, prije 11 godina sa svojim Venjem ponio titulu svjetskog prvaka. Na radionici "ZAPJENJENA GRAŠEVINA" rečeno je da se danas u sedam hrvatskih vinarija pjenušac proizvodi od graševine, a u tri vinarije pjenušac se zove – Grasecco! Sve je više vinara koji organski proizvode vina čulo se na radionici "ČISTA PRIRODA, VINA BEZ KOMPROMISA!" U nekim slučajevima se ide u ekstrem te se, primjerice, teran macerira 365 dana, a i u boce ide bez sumpora. Na radionici pod nazivom "VELIKA VERTIKALA ČAROBNOG MJESEČARA" kušala su se vina Josipa Brkića koji je jedini biodinamičar s hercegovačkog krša. Na radionici "BISERI ARHIVA ILOČKIH PODRUMA" kušala su se arhivska vina Iločkih podruma d.d. koja su posljednjih godina najnagrađivanije hrvatska vina. Traminac ledena berba 2007 je u konkurenciji od 550.000 vina iz cijelog svijeta zauzeo 19. mjesto.

Na svim radionicama voditelj ili suvoditelj bio je Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije. Među onima koji nisu toliko poznati na hrvatskome tržištu pažnju posjetitelja privukla je i vinarija "Povratak" iz Žepča iz Bosne i Hercegovine. Vinarija je osnovana 2014. i ima čak 50 hektara vinograda a ove godine planiraju posaditi još pet. "Povratak" je ponudio Merlot, vino Ancellotti (Cabernet franc), Pinot sivi, Mueller-Thurgav, Traminac i vino od češke sorte Palava koja je nastala kombinacijom Sivog pinota i Traminca.

Među onima koji žele na hrvatsko tržište je i vinarija "Mačkov podrum" s Fruške gore iz Iriga iz Vojvodine. Kušalo se Rajnski rizling, Chardonnay, Savignon blanc, Gewuertz traminer, Crni pinot, Merlot, Cabernet sauvignon i Cabernet franc a posebno je zanimljiv Portugizac kojeg se ovisno o godini proizvede između tri i sedam tisuća boca i koji se izvozi u SAD u New Jersey a na Svjetskom prvenstvu Portugizaca prošle godine u Pečuhu u Mađarskoj dobio je zlatnu medalju.

Na Festivalu su bila i vina Krauthaker, Mihalj,Josić, Antunović, Badel 1862, Belje d.d.,Kutjevo d.d., Brzica. Kalazić, Buhač, Markota,Siber, TRS, Perak,Erdevik, Šipun, Pavlomir, Hepok, Peninsula, Erdutski vinogradi, ALL4 Wine, Palihnić, PP Orahovica, Brzanov, Vinum, Misna vina,Kaptol, Bogdan, Future vision Winestem, Pinkert, Feravino, Svjetli dvori,Iločki podrumi d.d., Kusić, Apostol,Josipović, Bartolović Kolar, Sontacchi, Papak, Jerković, Đuzel, Burence i Matković . Nastupile su i mađarske vinarije Maczko pinceszet, Redy, Gere Tamas es zsolt Pinceszete i Bock Pince.

Na festivalu je bilo i sirara, uljara i proizvođača kulena, kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda.

Fotografije: WineOS

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page