top of page

Restoran Kinekla - kulinarski dom Brežanskih zvonačara

Updated: Mar 2, 2019



U samom središtu mjesta Bregi već 107 godina radi restoran Kinkela. Nekad je ovdje bio poštanski ured i butiga, koju su vodili članovi obitelji Kinkela, koji su potom otvorili oštariju i ona, eto, i danas radi pod stručnim vodstvom Ines Kinkele. Ona i njezin muž Franjo su četvrta generacija obitelji koja nudi domaća jela i pića na ovom kultnom mjestu visoko iznad Opatije.

U ovoj domaćoj atmosferi, sa širokim osmjehom, dočekuje nas Ines Kinkela i njezina nećakinja Marina, koji su nam pripremili pravu zimsku gozbu, s jelima pučke tradicije Brega i učkarskoga kraja, koja su osobito omiljena i među svim zvončarima. Dok nam gospođa Ines daje kratak uvod u povijest ove oštarije, pijemo slatkastu rakiju od kadulje koju je s ljubavlju napravio njezin muž Franjo. Tu je i njena sestra Mirjana koja je najviše zaslužna za pripremu pusne hrane i slastica. Odmah se ovdje primjećuje obiteljska atmosfera u kojoj cijela obitelj složno radi, a to se nadaleko čuje. Tako je gospođa Ines za svoj restoran dobila i nagradu Primorsko-goranske županije za životno djelo!


Kako i ne bi, kada se život odvija, tako reći, u restoranu. Ovdje će svatko uz čašu vina okusiti divnu hladnu platu, s pršutom, zalebrnikom, pancetom i paškim sirom, sve redom odličan lijek protiv prehlada i gripa u ovo zimsko doba godine. Vikendom kod „Inese va Bregi“ dolaze i mnoge obitelji jer je restoran uvrstio u ponudu subotnji i nedjeljni ručak od svega 65 kuna po osobi, u što ulazi cijeli meni! Ovakva je ponuda jedinstvena na cijeloj Opatijskoj rivijeri i valja ju iskoristiti! A kada su Kinkele počele iznositi svu ponudu koju su pripremile za nas oduševljenju nije bilo kraja! Naša je sreća što nas je bilo troje, jer izdašnost ove srdačne dobrodošlice je bila doista poveća.

Bregi su, kako samo ime kaže, na bregima. Brdovite i zavojite ulice ispod Učke, u općini Matulji, povezuju kuće s predivnim pogledom na Kvarner. Dom je to i Brežanskih zvončara, stare karnevalske skupine čiji su članovi prepoznatljivi po bijelim hlačama, kariranim košuljama, ovčjom kožom oko vrata a na glavi nose krabuljosnicu odnosno šešir sa cvijećem koji simbolizira proljeće. U kući Kinkela uvijek je netko ponosni član Brežanskih zvončara, o čemu svjedoči i mala krabuljosnica koja nas je dočekala na stolu u restoranu. Nekadašnjih ophoda je sve manje, ali obitelj Kinkela je vjerna tradiciji i svaki muškarac obitelji je zvončar, čak i najmanji dječaci!

Nakon ukusne hladne plate, krenuli smo na raviole punjene sirom i njoke s goveđim gulašem. Može zazvučati kao standardno jelo Istre i Kvarnera (što i jest), ali ovi ravioli i njoki su rađeni u samome restoranu. Razlika u okusu je očigledna, jer restoran Kinkela brine da svi gosti budu oduševljeni domaćom hranom. Vjerojatno je nešto i u krvi. Prezime Kinkela spominje se u Hrvatskoj samo u ovome kraju, oko Opatije i Matulja, ponajviše u mjestima Bregi, Zvoneća i Rukavac, dakle sve mjestima u kojima su česte tradicije izrade punjene pašte.

Nema zimske i karnevalske hrane na Kvarneru bez kiselog kupusa su suhim mesom! Oduvijek se ispod Učke sadio kupus, a malo sjevernije od Brega se i danas čuvaju autohtone vrste kapuza. Po starinski se kiseli kupus uvijek radio sa suhom dimljenom šunkom od praseće koljenice, ali je i masna panceta dovoljna da se ovo klasično jelo posluži uz domaću palentu. Predivno žuta i puna ukusa, palenta u Bregima odražava osnovnu ideju vodilju restorana: domaće, spremljeno u kući, bez posezanjem za modernim instant-proizvodima. Ovakvu hranu teško da radimo i sami doma!

Uz kupus su neizbježne i kobasice! Meso se redovito dobiva od lokalnih mesara, koji s restoranom Kinkela imaju dugu i dobru tradiciju. Kobasice, panceta, kiseli kupus i palenta čine magičan karnevalski četverokut koji odražava okuse zimskog Kvarnera. Uz to se nerijetko u karnevalskim skupinama pripremaju i krvavice. U Bregima, međutim, postoji jedna sasvim zanimljiva tradicija spravljanja slatkih krvavica – olita. Malo tko ih danas još priprema, ali su nas sočne kobasice kod Kinkele sjetile na ovaj recept koji uključuje rižu, kapulu, mast, šećer, bijeli griz, cimet i grožđice, te dakako svinjsku krv. Sretnici mogu probati olita u brežanskim domaćinstvima.


Sve je to bila uvertira u specijalitet restorana, jelo zbog koje se godinama hodočasti u Brege – teleća koljenica s pečenim krumpirom. Zbog teleće koljenice na Brege se poteže izdaleka, a sami smo se uvjerili i zašto. Sočno pečena, koljenica je stajala pred nama kao gastronomski trofej. Okruženi starim fotografijama restorana i obitelji Kinkela, uz karnevalsko uređenje oštarije, uživali smo u svakom zalogaju. Uz koljenicu se našla i Kutjevačka graševina, a oni koji više vole crna vina mogu birati refošk i frankovku. A koliko god koljenica bila poznata i hvaljena danas toliko su Kinkele bili poznati po pilićima u prošlosti. Ovdje se zaustavljao svatko tko bi volio okus domaće pečene piletine! Danas su okusi već malo profinjeniji. Osim koljenice, gosti će rado naručiti odojak sa ražnja, a od Uskrsa je u ponudi i janjetina!


Sladokusci se ne trebaju bojati odlaska u Kinkelu. Osim zapečenih palačinki sa sirom i medom, ovdje se rade neki divni tradicionalni karnevalski deserti. Prije svega, tu su supice, pohani slatki kruh bez kojega su nezamislive svetkovine i događaji poput karnevala i krštenja u Bregima. Radi se o boljem kruhu koji se poha i šećeri, a koji je ukusan koliko i jednostavan. Uz to, Kinkele su nam pripremile bijeli i škuri presnac, brežanske varijante kolača koji je poznat diljem sjevernog Jadrana. Tu su se našle i kroštule i zapečene palačinke, bez čega ne prolazi niti jedno karnevalsko doba na Kvarneru.

U Bregima su se proslavljala rođenja i vjenčanja, davalo se posljednji pozdrav najmilijima, a nebrojene su prijateljske večeri uz domaću hranu i vino, što sve pokazuje kultno mjesto restorana Kinkela. U ljepše doba godine gosti se rasporede na predivnoj terasi, s koje se pružaju neki od najljepših pogleda na Kvarnerski zaljev. Navrate ovdje i stranci, gosti hotela na Opatijskoj rivijeri, ali ipak su najčešći i najvjerniji domaći gosti, mahom Primorci. Šteta, jer je nedostatak restorana s doista domaćom i lokalnom hranom velik u Opatiji. Takva se mjesta mogu nabrojati na prste jedne ruke, a da su pristupačna cijenom i uslugom. Stoga bi trebalo više govoriti o Kinkeli na stranim jezicima! Prava gozba koja nam je pripremljena u restoranu pokazuje i veliku ljubaznost, srdačnost, gostoljubivost gospođe Ines i njezine obitelji, ali prije svega golemu ljubav koju ova obitelj daje prema restoranu i njegovoj stoljetnoj tradiciji. Zato ćemo se kod Inese va Brege vraćati opet i opet!

Restoran Kinkela Bregi 54, 51211 Matulji restoran.kinkela@hi.t-com.hr 00385 51 711 177, 00385 98 257 797, 00385 99 2711177 https://www.facebook.com/ines1205/

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page