top of page

Anđelini u Basementu

Updated: Feb 19, 2019Abeceda finih zalogaja u projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je u vinskom podrumu u Basementu u Zagrebu istarsku vinariju Anđelini iz okolice Pazina.Vinova loza i vino, stoljećima su dio kulture i života stanovnika središnje istre, pa tako i na Velanovom Brijegu i obitelji Velan i Anđelini. Cijela je obitelj u vinu, živi sa svojim vinima kojima je životni vijek produljen odležavanjem, a uz vinarstvo bave se i pčelarstvom. Kušao se pjenušac D'Angelo 2015. uz grissine, Pazinsku malvaziju 2016. uz cukerančiće, Malvaziju Filomena 2017. i miješani sir i zelene masline, Malvaziju istarsku 2015. i sir s tartufima, vino Domenico 2017. s domaćom svinjskom kobasicom s namazom od meda i tamne čokolade i vino Domenico 2015. koje je na najvažnijem ocjenjivanju vina u svijetu Decanter s 95 bodova osvojilo zlatnu medalju.

Vinariju su predstavili bračni par Anđelini, Ranko i Klaudija sa sinom Dominikom, studentom 4. godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Povijest obitelji Anđelini ispričao je otac Ranko, dipl. ing. agronomije, koji je ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu preuzeo od svoga djeda. Prisjetio se vremena kad je devedesetih prestao raditi u Purisu i unajmio 14 ha vinograda malvazije. Već tada je razmišljao koje sorte još zasaditi, pa je izbor pao na međunarodne (chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, a kasnije i syrah). Proučavajući položaje vinograda, visinu koja je na nekim pozicijama do 475m, pratili su što koja sorta daje na svom terroiru i tako se odlučili za nekoliko etiketa. Danas imaju 8 etiketa s posebnim izražajem tla na kojemu grožđe raste. Malvazije se nude kao pjenušavo i mirno vino, a vinificiraju se u inox tankovima i bačvama 225 l od akacije, svaka etiketa na svoj način i u točno određenim omjerima.


Pjenušac D'Angelo poslužen je kao piće dobrodošlice, proizveden „charmat“ metodom 2015, još je sačuvao karakteristike sorte i živost. Pazinska malvazija 2016 poslužena je s tradicionalnim kolačima – cukerančićima, koji su se nekad radili samo za blagdane, a nedavno je izrada cukerančića zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro. U procesu izrade umaču se u Pazinsku malvaziju i zatim posipaju šećerom. Neubičajena kombinacija slatkoga za početak degustacije, utoliko je bila zanimljivija jer je naglasila gorčinu malvazije, a nije potakla kiselinu, iako je na kolaču bilo vidljivog bijelog šećera. Ta Pazinska malvazija vinificira se samo u inoks tankovima i nasljednica je nekadašnje, vrlo popularne malvazije i zato joj i ime naglašava mjesto postanka, a grožđe dolazi iz vinograda na sivoj zemlji iz kojih je i nekada dolazilo grožđe za Pazinsku malvaziju. Malvazija Filomena 2017, macerira se dva dana, a nastaje spojem dijela vina iz inoksa i dijela koje zrije u barrique bačvicama od akacije, što naglašava cvjetnost u vinu. Lijepo joj je odgovarao miješani sir.


Uz malvaziju istarsku 2015 (preteču Filomene, koja 2015. nije još nosila to ime), zrelo, puno, kompleksno vino - poslužen je sir sa tartufima. To je vino osvojilo zlatnu medalju na Vinistri 2018. Od crvenih vina, za kraj degustacije, odabrana su 2 Domenica. Premijeru je imao mladi Domenico (2017), nastao od tri sorte grožđe,cabernet sauvignona, merlota i syraha. Merlot i syrah su brani i vinificirani zajedno, cabernet sauvignon 15-ak dana kasnije, također zasebno vinificiran. Potom vina idu u bačve od dva različita hrasta (francuski i slavonski) i nakon 12 mjeseci u bačvi, vino se puni se u boce. Uz njega je servirana domaća svinjska kobasica obitelji Anđelini uz namaz od bagremovog meda s tamnom čokoladom i maslinovim uljem. Za kraj, iz dekantera se točilo Decanterovom zlatom okrunjeno vino Domenico 2015, s ponosnih 95 bodova. Nakon visokog srebra na Vinistri, Anđelini su (u zadnji čas) odlučili poslati vino u London - i rezultat je bio vrhunski!


Vinogradi obitelji Anđelini su na području Velanovog Brijega (brdo i istoimeno selo) smještenom južno od grada Pazina na 470 metara nadmorske visine. Južno i jugoistočno od Pazina pa sve do Gračišća protežu se vinogradi na površini od 14 ha. Specifičnost vinograda je da se protežu do visine od 474 m.n.v., što ih čini najvišima u Istri. Vinogradi se nalaze na različitim tlima, položajima i ekspozicijama pa iz njih dolazi vrhunsko grožđe različitih svojstava što je izvrsna podloga za proizvodnju vrhunskih vina. Danas obitelj Anđelini obrađuje 65.000 trsova raznog sortimenta, a posebno malvazije, chardonnaya, merlota, cabernet sauvignona, syraha te muškata. Osim proizvodnje vina kao glavnog proizvoda gospodarstva, obitelj proizvodi med i ostale pčelinje proizvode. Pčelarstvo također predstavlja desetljećima dugu tradiciju ovoga gospodarstva. U proizvodnji meda najviše je zastupljen bagremov, a u manjoj mjeri i kesten i medun, ovisno o pašnim prilikama. U podrumu stoljetne kamene kuće nalazi se prostor za degustaciju kapaciteta pedeset osoba.

"Anđelini" Jakova Volčića 14, 52000 Pazin

Mob1: +385 99 518 0558, Mob2: +385 98 254 426 E-mail: info@andjelini-vina.hr

www.andjelini-vina.hr

Photos by: Andjelini Vina

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page