top of page

Apuška - tradicija slavonske rakije

U staroj jezgri Slavonskoga Broda nalazi se prava skrivena oaza ljubitelja slavonske tekuće uspješnice, rakije. U ozračju duge tradicije obitelji Panthy danas Siniša Panthy radi odlične voćne rakije koje osvajaju svojim aromama i pitkošću. Posjetili smo destileriju i podrum Apuška, čije čudnovato ime potječe iz mađarsko-slovačkog porijekla obitelji, dok su vlasnici prava riznica znanja brodskih običaja i gastronomske povijesti.


Na svim se etiketama i obilježjima destilerije nalazi brkati gospodin ispod kojega je godina 1932. To je Bela pl. Panthy stariji (1889.-1965.) koji je i zaslužan da njegovi potomci danas rade fenomenalne rakije i likere. Apuška je bio njegov nadimak. Tako su ga zvala njegova djeca, a u prijevodu s mađarskog (apa = tata) i slovačkog (-uška = sufiks kojim se tvore umanjenice), apuška znači – tatica.

Njegov unuk Siniša pl. Panthy nas uvodi u vinsko-rakijski podrum i govori nam o povijesti imanja. Kuća je sagrađena 1904. godine. Apuška je došao u Brod 1929. godine, kupio kuću, a kao agronom bavio se ribogojstvom. Podrumarstvo mu je bila ljubav. Potom je 1932. godine kupio zemljište u Brodskom vinogorju, posadio vinograd i voće i sagradio ljetnikovac. „Tu godinu smatramo početkom početaka, pa smo ju i stavili na naše etikete,“ objašnjava Siniša.

U ovom se podrumu voće pretvara u vrhunske rakije. Tradicionalni bakreni kotao je središte cjelokupne proizvodnje. „Namjerno nismo htjeli ići na modernu opremu. Tvrdim da je ovo prava stvar, kotao je na plin i mješalica na električnu struju. Sva rakija ide na prepeku, a imamo rakiju od šljive, kruške williams, dunje i jabuke. Radimo i likere od kupine i dunje,“ govori nam Siniša.

Kušali smo ih sve. Dunja je zasigurno najviše tražena. Svojim predivnim mirisom i pitkom strukturom osvaja tržište. Sve je to nekako virtuozno usklađeno, što nimalo ne čudi. Naime, Sinišin otac, Bela pl. Panthy mlađi poznat je brodski glazbenik, a njemu u čast danas postoji Brodski harmonikaški orkestar „Bela pl. Panthy“ i Međunarodni festival harmonike.

Harmonikaši su prije nekoliko desetljeća također nazdravljali rakijom djedove recepture, ali je tradicija počela jenjavati sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Došao je Domovinski rat, sve je stalo, ali je obitelj uspjela vratiti nacionaliziranu imovinu .

Proizvodnja je mala i nema planova za povećavanje jer bi se time gubilo na kvaliteti. Spremna je ljetna kušaonica, a zimska se priprema. Tako će gosti moći kušati rakije u originalnom slavonskom ambijentu. A nema slavonskijeg od rakije šljivovice! Ona ide prvo u dud, pa u hrast i potom se čuva u inox bačvi. Dud joj daje predivnu zlatnu boju, nema tanina niti utječe na okus kao hrast. U hrastu šljivovica dobiva svoj karakterističan okus.

Sve rakije se prave prema staroj recepturi naslijeđenoj od djeda, gdje je kvaliteta voća presudna. Dodajemo vrlo kvalitetne kvasce i enzime. Nažalost, u Hrvatskoj nema proizvodnje kvalitetnih kvasaca i enzima za destilate, pa se po njih valja poći do susjedne Srbije, a i tamo se najviše uvažaju iz Francuske.

Osobito nas je oduševila rakija od jabuke. Sve koje smo probali do sada su bile opore i s neugodnim okusom koji traje. Odlična odlika ove destilerije je što se svo voće strojno otkošćuje. „To je ključna stvar,“ govori nam Siniša, „iz koštuničavog voća se vadi koštica, a iz jezgričavog izlazi cijela sjemena sredina. U stroju se dobije smjesa kao pekmez, enzimi dodatno izvlače iz kore aromu, a vrhunski kvasci i savršena temperatura u podrumu čuda rade.“ Upravo zbog toga rakija od jabuke tako dobro prija!

Pri obilasku imanja, primjećujemo cijeli niz starih predmeta koji su baština obitelji Panthy. Nisu skupljana po prašnjavim tavanima i skrivenim podrumima, već su ostali očuvani u samoj obiteljskoj jezgri, a velik dio predmeta vezan je za ribogojstvo. Naime, carskim ukazom je djed Bela Apuška poslan u Pakračku poljanu da podigne ribnjake i stavi na tržište. Potom su ga dekretom poslali u Slavonski Brod da oformi Brodske ribnjake, koji još nisu postojali. Bio je većinski dioničar te tvrtke čije je sjedište bilo upravo u današnjoj destileriji. Sami ribnjaci su bili uz Savu, u blizini današnjih bazena.

U zimsko vrijeme najljepše se ugrijati uz peć, a Bakina kuhinja je središnje mjesto za svakog posjetitelja. Baka Slavica je zapravo Sinišina majka, ali svi ju zovu baka. Njezina kuhinja prava je ostavština minulih vremena, s vremešnim kredencima i štednjakom na drva. U prostoru do kuhinje se priprema zimska kušaonica, a ovdje smo vidjeli i pakiranja rakije i likera. Vjerujemo da će ona biti prostor pravih poklonika vrhunske rakije, a do tada ste slobodni posjetiti destileriju Apuška:

Destilerija Apuška

Dr. Vladka Mačeka 45b, 35000 Slavonski Brod

Mobile: (+385) 95 749 4408

Fotografije: Taste of Adriatic i Destilerija Apuška


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page