top of page

Dani maslina u Zadru

Maslinari sjeverne Dalmacije se ne daju koroni! Iako su Dani masline Zadar 2020. održani bez okupljanja maslinara i ljubitelja maslinovog ulja, ipak su se podijelile nagrade za najbolja maslinova ulja Hrvatske. Ovo je 22. međunarodna manifestacija, koja se trebala sredinom travnja održati u Zadru i na otoku Pašmanu. No, organizacijski odbor je dobio dovoljno uzoraka maslinovih ulja da je odlučio održati natjecateljski dio manifestacije, kako bi maslinari dobili zaslužena priznanja i diplome.

Uzorci su došli iz Zadarske, Istarske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije, a jedan uzorak je stigao iz Zagreba. U međunarodnom dijelu su se natjecali maslinari iz susjedne Hercegovine (Mostar, Ljubuški, Čitluk i Čapljina) te iz crnogorskog Bara. Daleko najveći broj uzoraka čini ekstra djevičansko maslinovo ulje, dok je ostatak bilo djevičansko maslinovo ulje.


Šampion ove godine je Nela Popović iz Poreča koja je za svoje ekstra djevičansko ulje iz OPG-a Popović dobila 99,80 od 100 bodova. U kategoriji Top-5 otvorenih ulja prvo mjesto pripalo je Borislavu Pediću iz Zadra sa 99, 65 bodova, drugi je Renato Pinčić iz Zemunika Donjeg (99,55), treći Ante Vulin iz Pakoštana (99,50), četvrti OPG Škopić, Ugljan (99,45) i peti Kristijan Jukić iz Zadra (99,40 bodova). U kategoriji pakovina šampion je Đani Lubiana iz Poreča koji je za svoje višesortno ulje osvojio 99,95 bodova. Lubiana je prvi i u Top-5 pakovina, a sljedeća tri mjesta pripala su uljima OPG Lupić iz Bala, dok je peti OPG Mate Dušević iz Ljupča s 98,00 bodova.

Nakon ekstremno visokih temperatura i suše te napada maslinove muhe i moljca početkom berbe u sjevernoj Dalmaciji, živo je čudo da su proizašla ulja vrlo visoke kvalitete, što je samo pokazatelj da su hrvatski maslinari sve vještiji i educiraniji u maslinarstvu.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page