top of page

Hrvatska maslinova ulja na Evooleumu

Evooleum Awards, međunarodna je nagrada za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinog ulja. Bez obzira na globalnu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, i ove je godine proglašeno sto najboljih. Natjecanje organizira Mercacei, španjolska izdavačka kuća s preko 20 godina tradicije, a koja svake godine objavljuje vodič 100 najboljih svjetskih EVOO-a (Extra virgine olive oil) te uz svjetski poznato talijansko natjecanje i vodič Flos Olei predstavlja relevantan izvor informacija o kvaliteti ovoga proizvoda.

"Natjecanje je vrlo pouzdano i strogo, a može se pohvaliti najspektakularnijim žirijem i degustacijskom komisijom koja trenutno postoji te možda najboljom skupinom međunarodnih kušača do sada okupljenih", ističu u Mercacei. Uzorke ulja mora pratiti izvještaj o fiziokemijskim analizama koje je izradio laboratorij priznat od strane Međunarodnog vijeća za masline ili, alternativno, biti certificirano sa ISO 17025 standardom u kojem trebaju biti navedeni parametri kao što je kiselost, vrijednost peroksida, K270 i K232. Poslana ulja trebala bi potjecati iz serije od najmanje 2.500 litara, pohranjene u uljari koja ga je poslala. Kandidat mora čuvati ulje u svojim objektima najmanje 30 dana nakon zatvaranja roka za prijavu na natječaj, jer organizatori mogu zatražiti novi uzorak u ovom roku kako bi zajamčili porijeklo i provjerili deklarirani volumen. Ovo su samo neka od pravila natjecanja u kojem ulje može dobiti najviše 100 bodova.

Od 100 najboljih, čak 73 dolaze iz Španjolske. No, apsolutni pobjednik je talijansko ekstra djevičansko maslinovo ulje brenda Don Gioacchino Grand Cru, koji je i nositelj oznake PDO. Monosortno ulje coratina osvojilo je 96 bodova, a cijena na tržištu mu je 17 eura za pola litre. Među top 10 našla su se ona iz Italije i Španjolske, po pet iz svake zemlje. Detalje o nagradama potražite na ovoj poveznici. Treba napomenuti kako se među prvih sto našlo i jedno kinesko. Brend Xiangyu je monosortno ulje koroneiki, a osvojilo je 88 bodova.





Hrvatski proizvođači su se isto natjecali te postigli izvrsne rezultate. Brist Premium Delicato tvrtke Brist iz Vodnjana osvojilo je 92 boda za svoju mješavinu buže puntože, pendolina i leccina. Obiteljska tvrtka iz istarskog kraja najpoznatijeg po proizvodnji odličnih maslinovih ulja sa strašću i predanošću proizvodi vrhunsko ulje. Brist Premium Delicato je kupaža ulja koja je lagana i svježa, s notama košene trave, začinskog bilja i zelene jabuke. U okusu je lagane gorčine i blage pikantnosti.

Meloto buža s OPG-a Matteo Belci dobilo je 89 bodova. I ovo ulje stiže iz Vodnjana, a OPG se posebno brine o očuvanju i valorizaciji autohtonih istarskih sorti maslina kao što su buža, žižolera i rosulja. Jednosortno ulje buže je ujednačenog okusa te se pokazalo univerzalnim kako u području prehrane tako i komercijalno. Gorčina i pikantnost su savršeno ujednačeni, karakteristika koja daje ulju ugodniji i manje agresivan okus. Snažnog je voćnog okusa koji potječe iz dva intenzivna okusa: jabuke i ploda masline. Isto su tako prisutni okus radiča i artičoke.

Monte Rosso Grand Selection ulje od leccina i istarske bjelice, proizvođača Monte Rosso, osvojilo je 90 bodova. Ovo ulje stiže iz maslinika na položaju Crveni Vrh – Monte Rosso blizu Savudrije. Kao i u Vodnjanu, i ovo područje Istre je iznimno kvalitetno za najveću moguću kvalitetu ulja. Ulje, bogato prirodnim antioksidantima polifenolima, obiluje širokim spektrom svježih zelenih aroma i okusa kojima ne nedostaje umjerene pikantnosti i očekivane prijatne gorčine. Sva će se ova ulja naći u vodiču koji je usmjeren na potrošače širom svijeta, stručnjake, proizvođače i sve one koje zanima ta tema. Objavljuje se svake godine u 10.000 primjeraka, a sadrži cjelovite informacije o svakom ulju - rezultate natecanja, sorte maslina od kojih je napravljeno, lokaciju maslinika, kontaktne podatke proizvođača, potvrde o kvaliteti i drugo. Tu je i slika boce te detaljne napomene za degustaciju, a koje opisuju organoleptičke karakteristike proizvoda te sugestije za sljubljivanje s hranom. #Maslinovoulje #Istra #Vodnjan #Savudrija #Bjelica #Buža #Evooleum

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page