top of page

Hrvatske slastice za strance

Koliko su slastice omiljen i neizostavan dio hrvatske gastro tradicije pokazali su brojni posjetitelji zagrebačkog gastro puba Bulldog na promociji kuharice hrvatskih slastica Andree Pisac, Croatian Desserts. Knjigu su predstavili novinar Domagoj Jakopović Ribafisha i Ashley Colburn, poznata po turističkim dokumentarcima o Hrvatskoj i Andree Pisac autorica knjige, doktorica antropologije, spisateljica, travel blogerica i dobitnica nagrade grada Zagreba za kulturni doprinos. To je prva kuharica hrvatskih slastica napisana na engleskom jeziku.

U knjizi je pedeset recepata tradicionalnih hrvatskih kolača iz gotovo svih krajeva Hrvatske sa 515 fotografija, koje prikazuju gotovu slasticu, ali i samu pripremu. Knjiga je namjenjena slatkoljupcima bez iskustva u kuhinji, kao i onima malo vještijim, koji žele unaprijediti svoje kulinarsko umijeće. U knjizi su predstavljene slastice po kojima je Hrvatska već prepoznata u inozemstvu kao što su orehnjača i makovnjača, fritule, štrukli, paprenjaci, kremšnite, međimurska gibanica, ali i neki zaboravljeni recepti poput Kaiserschmarrna ili vodenih kiflica. Andrea Pisac je izvorne recepte prikupljala usmenom predajom i terenskim istraživanjima. Razne kulinarske i kulturološke priče o svakom od odabranih kolača predstavljaju uvid u hrvatsku gastronomiju i u hrvatski način života.

Knjiga Croatian Desserts tematski je podijeljena na nekoliko poglavlja: Lazy Morning, Sunday Sweets, Special Occasions, Cakes, Christmas Sweets i Easter Sweets. Recepti su izraženi u metričkom i imperijalnom jediničnom sustavu pa će ih moći pratiti oni koji važu sastojke, kao i oni koji ih mjere u šalicama i žlicama. Svaka slastica ima uvodnu priču; detalje o porijeklu slastice i prigodama u kojima se jedu. Još jedna posebnost ove knjige su dvojezični nazivi s izgovorom.

Knjiga koja može biti i poklon, zasigurno bit će zanimljiva Hrvatima u našoj zemlji i u inozemstvu a koristit će i stranim posjetiteljima kako bi još bolje upoznali hrvatsku gastronomsku slatku raskoš.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page