top of page

Knedlica - najbolje knedle Rijeke

U gotovo neprimjetnom kutku riječkog Zagrada smjestila se slastičarna Knedlica, mjesto posve neočekivanih okusa u samom srcu grada. Uvijek nasmijana vlasnica Elvisa Vidmar u svom prostoru nudi svima poznata jela preobličena u maštovite okuse zamamnih boja. Oduvijek je voljela raditi knedle od šljiva za djecu, a ta ljubav koju svi dijelimo pretvorila se u niz knedlica spravljenih od drugog voća.

Na poticaj kćerke da napravi knedlu punjenu Nutellom, Elvisa je krenula iskušavati nove i kreativne slastice. Već pri samom ulasku u Knedlicu, posjetitelji će zastati pred raznobojnim knedlama, od zagasito smeđe preko žarko žute, pa do crvene. Rezultat je to tromjesečnih eksperimenata u kuhinji. Svaka knedlica je napravljena od prirodnih sastojaka. Žuta knedla je vrlo osvježavajuća knedla s narančom, a boja dolazi od sušene kore tog voća. Sušena jagoda također daje opčinjavajuću boju knedli s jagodom, dok mljeveni pistaciji obogaćuju blijedo zelenu boju knedle koja skriva također blage okuse pistacija.

Osim od uobičajene knedle od šljiva, gosti mogu uživati i u knedlama od raffaella, maka i nutele, a nisu zakinuti ni ljubitelji slanih knedli od batata, tune i mozzarelle. Sve je to divan podsjetnik koliko se u Hrvatskoj cijeni knedla ili okruglica. Za vrlo gladnu osobu velika porcija knedle može biti spasonosna. Stanovnici Deggendorfa, grada u južnoj Njemačkoj, također poznatog kao Knödelstadt (Grad knedli) tvrde da su njihovi preci koristili knedle da razbiju opsjedače i navodno dokazali da je knedla pravi spasilac. Na njemačkom govornom području postoje dvije različite riječi za knedle: Knödel i Kloß. Rijeka Majna djeluje kao svojevrsna jezična granica za knedle. Južno od njega ljudi okruglu zovu Knödel, a sjeverno od nje uglavnom Kloß. Knödel dolazi od riječi knode što znači mali čvor, a Kloß potječe iz srednjeg visokonjemačkog jezika od riječi klō što znači lukovica cvijeta, kuglica ili grozd.


Pogledajte naš video o Knedlici:


Pisani recepti Knödela i Kloßa mogu se pratiti još od 18. stoljeća, ali ove vrste okruglica nisu samo tipične njemačke. Mnoge zemlje koje okružuju Njemačku također ih smatraju dijelom svoje kulturne baštine. U Poljskoj, primjerice, kuhari poslužuju Kluski kartoflane, u Češkoj Bramborove Knedliky, u Hrvatskoj Knedle sa šljivama, a u Mađarskoj Dödölle. Idejni zamisao da se sastojci motaju u kuglice i kuhaju vjerojatno će ostati tajna. Međutim, popularnost ove ideje povećava raznolikost okruglica i pruža gurmanima priliku da uvijek isprobaju nove ukusne verzije ovog jela.

U Knedlici se može dobiti i doručak. Proteinski doručak, koji se sastoji od focaccie, špinata, bjelanjka, pancete, fete sira i luka je najtraženiji, ali tu su i druge jutarnje uspješnice kao što je Yummy doručak (kroasan, namaz od sira, fritaja, šunka, sir cheddar i clowslaw salata); Vege (focaccia, humus, tofu sir, rajčica, riga); U slast (focaccia, đuveđ, jaja, panceta, luk, riga i cherry rajčice); te Guacamole (focaccia, guacamole, jaja, sirača, coleslaw salata), a oni koji su više za slatki doručak dobiti će kombinaciju kruha s jajima, slatkim sirom, voćem, medom ili agavom.

Naravno, nisu samo knedle prisutne: slastičarna se bavi proizvodnjom torti i kolača, a osnova su zdravi sastojci. Tako se priprema kolač od mrkve, klasici poput Moskve, Napoleona i Pina Colade, a svakako nije moguće proći ov uda bez da se proba i ponekad baklava. Knedlica je stoga pravo mjesto za brunch, kao i za razne sladokusce!


Knedlica

Prolaz Marije Krucifikse Kozulić 1, Rijeka

knedlicari@gmail.com

099 847 9375

https://knedlica.com/


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page