top of page

Lošinjski miomirisni vrt

Updated: May 9, 2021

Dok isprobavamo sjajni liker od mirte, guštamo u proljetnom suncu koje je obasjalo Miomirisni otočki vrt u Malom Lošinju, nezaobilaznom mjestu posjete svakog turista ovom otoku. Proljeće je najbolje vrijeme za uživanje na otoku miomirisa, okusa i vitalnosti, kako se Lošinj s pravom prikazuje svijetu. A gdje bolje to upoznati nego u miomirisnom vrtu Sandre Nicolich, potomkinje pravih lošinjskih obitelji iz Malog i Velog Lošinja!

Turistički vodič u mirovini Sandra, koja je proputovala skoro svaki kutak naše planete, je 2003. godine odlučila napraviti vrt samoniklih i udomaćenih otočnih biljaka jer je oduvijek bila vezana za Lošinj i njegove miomirise. Ta ljubav prema otoku odražava se i kroz brigu za prirodnu baštinu zavičaja kao i poneku nostalgiju mirisa djetinjstva. Sandra se prisjeća kako je njena majka prala robu nakon šetnje kroz otok, kad su se brale šparoge ili smilje. I nakon pranja, roba je i dalje mirisala po smilju, menti, majčinoj dušici.

U vrtu joj pomaže obitelj, ali svakodnevno i gardelini i grlice, kornjače, leptiri, zrikavci, a upoznali smo i glavne atrakcije životinjskog svijeta u vrtu, magarca Rikija i crnog ovnića Bepa, koji je predstavnik najmanjih ovaca na svijetu. Ti vrtni stanari se lako druže s posjetiteljima i više su znatiželjno no plahi! A ljudi se redovito vraćaju u Miomirisni otočki vrt jer je on poseban svijet koji se pamti ne samo očima nego i okusom i mirisom! Može se samo spomenuti odlične marmelade od mirte, smokava, limuna i mandarima pa da se podsjetimo kako je Lošinj blagoslovljen odličnom klimom!

Obitelj živi odmah pored ove parcele koju je iznajmio Grad Mali Lošinj pa vrt zovu dnevnim boravkom. Iako bismo svi htjeli imati takav dnevni boravak, on nije šala: doista se u ovom vrtu provodi svaka slobodna minuta jer se za ljepotu i miomiris ipak treba dobrano potruditi i po kiši i po suncu.

„Nema lockdowna u vrtu“, poručuje nam Sandra dok sjedi ispred butige s miomirisnim čajevima, džemovima, sirupima, likerima, melemima… Proizvode radi sama i u suradnji s kolegama s otoka Lošinja i Cresa. Butiga je sagrađena u istom obliku kao stare kućice na Lošinju, s kamenim dijelovima iz raznih lošinjskih mjesta. Od nekoliko tipičnih miomirisnih biljaka otoka Lošinja, Sandra je stalno povećavala sadržaje jer su sami gosti stalno propitivali čega novoga ima u vrtu.

Miomirisi vrta skladno se upotpunjavaju s mesom iz OPG-a Baljak. Nije ni čudo, s obzirom da se radi o jednoj obitelji koja živi u istoj kući! „Kroz vrt sam napravila punktove gdje se može sjesti u popodnevnim i večernjim satima, pa se nude i originalni otočni gastroproizvodi“, govori nam Sandra dok mi zamišljamo sebe u skrivenom kutku ovog magičnog vrta uz komad otočne janjetine i sjajnim likerima od otočnog bilja poput kadulje ili pak ohlađenim sirupom od borovih iglica.

Posjetitelji mogu odabrati program u koji ulazi kušanje likera i botanička šetnja vrtom, uz simboličnu cijenu. Osim toga se organiziraju miomirisne radionice, kušaonice, izložbe, igraonice, izlete u po otoku i po moru, sve prilagođeno raznim uzrastima – od vrtićke dobi do umirovljenika. Takvi miomirisni paketi nikoga ne ostavljaju ravnodušnima, a da je to doista prepoznato daleko izvan naših granica svjedoči i uvrštenost ovog vrta na europsku mapu miomirisnih puteva.

Radi se o projektu Mappae kojemu je cilj razvoj europske transnacionalne ponude turističkih tura organiziranih na temu ljekovitih, začinskih i miomirisnih biljaka koje rastu i mirišu u šest europskih zemalja: Italiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Cipru, Malti i Bosni i Hercegovini. Napravljen je na temelju europskih turističkih ruta i tzv. Slow turizma te nudi transnacionalne turističke rute koje posjetiteljima otkrivaju lokalitete poznate po autohtonom mirisnom bilju.

Najnovija ponuda miomirisnog vrta je i etno-kuća u koju je Sandra stavila mnoge predmete prikupljene tijekom godine. Živopisna ženska nošnja s otoka Suska odmah upada u oči kao i japanski porculan koji je u Mali Lošinj donio jedan kapetan. Ova prekrasna mala izložba podsjeća na povezanost Lošinja sa cijelim svijetom.

Miomirisni otočki vrt

Bukovica 6, Mali Lošinj

+385 98 326 519



Recent Posts

See All
bottom of page