top of page

Mlinovi na Gackoj


Rijeka Gacka i njena dolina ne mogu se zamisliti bez mlinova na njoj. Prvi mlinovi u povijesti spominju se na rijeci u mjestu Švica, gdje Gacka ponire u Švičko jezero. Ti su mlinovi doista bili vrlo važni, a plemićka obitelj Frankopana davala je svoje proizvode kao zasluženi dar dalekim samostanima.


Ljudi iz daleka dolazili su u mlinove u vrijeme suše, da im mlinar samelje pšenicu. Život se usredotočio na ova imanja, a može se čak zamisliti zvuk konja i ljudi, da bi nakon njihovog odlaska uslijedio huk vode. Običaj je bio da se čeka i nekoliko dana da se usjev samlje.

Mlinar, iako vrlo cijenjena osoba, imao je vrlo jednostavnu prehranu, koja se sastojala od obične seljačke hrane i mlinarskog kruha, spravljenog od ječama i pira. Danas možete posjetiti dvije mlinice, Majerov mlin i Kolakovićev mlin.


Posjetili smo Kolakovićev mlin koje se nalazi u selu Sinac, možda najživopisnijem selu u cijeloj Lici. Zadivljujući suživot rijeke, drveta, kamena i čovjeka čine očuvane drvene mlinice koje privlače ljude iz cijeloga svijeta.

Ulazimo u mlinarov dom i odmah osjećamo esenciju mljevenog kukuruza i svježeg brašna. Kolaković radi raženo, pšenično i kukuruzno brašno, ali i palentu, opet osnovnu namirnicu Ličana. Tijekom 20. stoljeća na rijeci Gackoj i njezinim pritokama radilo je šezdesetak vodenica. Danas samo nekoliko vodenica na izvorima rijeke u Sincu služi za mljevenje žita na tradicionalan način snagom rijeke. Nastavljajući u skladu i dosluhu čovjeka i prirode, kao objekti koji označavaju njihovu slogu i suradnju, vodenice čuvaju sjećanje na stare, izumrle zanate.


Jedan vodeni mlin imao je više vlasnika od kojih je svaki imao pravo koristiti jedan mlinski kamen prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Bili su “nositelji loze”, prava stečenog nasljeđivanjem, darovanjem ili stjecanjem dionica. Čak su i žene imale pravo na to putem miraza. Danas, na početku novog stoljeća, vodenice na vrelima Gacke još uvijek stoje kao spomenici tradicijskog graditeljstva, uz zveket mlinskih kamenova.

Za razgledavanje i demonstraciju procesa mljevenja žitarica, punjenja sukna i tkanja vunenih tepiha, molimo da svoj posjet najavite izravno na:

Jure Majer Phone: +385 92-105-1466

Jure Kolaković Phone: +385 99-571-6940

0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page