top of page

Monsunska dolina - u kraju tropskih vina

Updated: Oct 21, 2021

Tajland je suptropska zemlja i u njoj se može naći svakojakog i čudnovatog bilja i voća, ali naići na čitave vinograde je ravno čudu. Upravo se to dogodilo prilikom posjete poznatom tajlandskom primorskom odredištu Hua Hin. U brdima koje čine tromeđu između tajlandskih provincija Prachuap Khiri Khan i Phetchaburi te granice s Mijanmarom, nalazi se vinarija Monsunska dolina u kojoj se uzgaja i nudi tropsko vino!

Obično se kaže da u Tajlandu postoje tri godišnja doba: toplo, vruće i pakleno vruće. U ozbiljnijem tonu, radi se o „zimi“, ljetu i kišovitom monsunskom razdoblju. Zimi se temperature spuštaju do – zamislite neugodnosti – 24 ili 25 stupnjeva, što za domaćine predstavlja iznimno niske temperature. U takvoj klimi raslinje raste nevjerojatnom brzinom i biljke obično ne mare za svoje plodove. Zbog toga nije lako uzgajati bilje koje potječe iz drugih podneblja. Provincija Prachuap Khiri Khan poznata je po uzgoju ananasa, ali sve više ljubitelja vina prepoznaje ju i po vinskoj proizvodnji visoko u brdima iznad Hua Hina.


Bez monsuna, nikakva poljoprivreda ne bi bila moguća na Tajlandu. Zbog toga je vinarija i dobila svoje ime, koje ima također svoj egzotičan i pomalo mističan prizvuk. Vinariju je 2001. godine osnovao Chalerm Yoovidhya, ljubitelj vina koji je imao viziju stvoriti tajlandsku vinsku kulturu. Hua Hin mu nije prvo iskustvo. Prve trsove zasadio je u Tab Kwangu, u regiji Khao Yai koja je i inače poznata po vinarstvu. Khao Yai je prvi tajlandski nacionalni park, osnovan 1962. godine, a vino se ovdje proizvodi ponajviše od kraja osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Bogata crvena zemlja i dobre klimatske mogućnosti proizvele su odličan Shiraz. Novi izazov je stvoren u Hua Hinu, gdje vinariju vodi Suppached Sasomsin, master vinogradarstva s nekoliko europskih sveučilišta.

Dolazak u vinariju je doista spektakularan. Vožnja od Hua Hina do vinarije traje kojih sat vremena, a kako se cesta penje među bregove, tako se mijenja krajolik. Iz tipičnog tajlandskog sela skreće se u ograđeni prostor vinarije, koja je ukrašena tropskim cvjetnjacima i jezercima, a potom se ulazi među trsje koje pokriva veći dio doline. U jednom kutku vinarije nalazi se i utočište za slonove, koji su nekoć bespoštedno iskorištavani za nesnosni rad. Osim toga se na tlu vinograda mogu pronaći i zečevi, zmije, majmuni, a sami smo upoznali i nekoliko kokoši. U središtu se nalazi vinski podrum na čijem je vrhu uređen velik prostor kušaonice i restorana. Ovdje se kušaju probrana vina koja donosi uslužno osoblje. Trude se biti što je više profesionalni, baratajući vinskim pojmovima na engleskom jeziku obilježenim jakim tajlandskim naglaskom.

Odlučili smo se za kušanje Premium selekcije vina. Prvo smo kušali Colombard, francusku sortu bijelog vina sličnog Sauvignon Blancu. U Monsunskoj dolini Colombard se nudi kao aromatično vino s okusom citrusa i zelene jabuke, lagane kiselosti i mirisa koji podsjeća na južno voće. Vino iz 2019. godine ima 12,5 posto alkohola i doista je idealno za pijuckanje u ovoj vrućoj klimi, a svakako bi ga bilo idealno piti uz neko ljuto jelo, kao što je poznata papaya salata. Tajlandski Colombard je zamijećen 2015. na Decanteru kada je osvojio broncu, kao i na vinskom natjecanju u Hong Kongu 2016., te srebrnu medalju na AWC Međunarodnom natjecanju u Beču.

Bijeli Shiraz, prvo bijelo vino napravljeno od ove sorte u Tajlandu, intrigantan je i podsjeća na arome jagode, crvenih bobica i crnog papra, te je boje blijedog lososa. Osvježavajuće visoka kiselina izbalansirana je čistim okusima bobica i laganim taninom što daje Bijelom Shirazu pitkost u bilo koje doba dana. Probali smo berbu 2019., s 12 posto alkohola, a domaćini ga nude uz klasično tajlandsko jelo Pad Thai.

Vinsku završnicu obilježio je Shiraz iz 2017. godine s 13,5 posto alkohola. Klasični sortni okusi tamne šljive, trešnje, prepečene kave i začina jasno se pronalaze u ovom vinu, zajedno s vrlo zrelim taninom. Nakon što ostare u njemačkoj ili francuskoj hrastovoj bačvi, plodovi i slatko začinjeni okusi postaju jasniji. Ovo je bogato, vrlo balansirano i strukturirano vino, koje je naš favorit iz Monsunske doline. Domaćini ga preporučuju uz goveđi curry (Panang Nua) ili patku s crvenim curryem (Kang Pet Phed Yang).

Među ostalim vinima, ističe se Flagship kolekcija. Vina su bogata, elegantna i jedinstvena. Cuvee White mješavina je najboljeg grožđa Chenin Blanc Viogniera i Colombarda, dok je Cuvee Red načinjen od najbogatijeg i najkoncentriranijeg Shiraza s kapljicom Sangiovesea. Kasna berba Chenin Blanc započinje posljednja sve dok grožđe nije postiglo stanje grožđica što vinu daje sočan i dugotrajan okus. Sva ova vina dolaze iz nekoliko lokacija po cijelom Tajlandu. Jedna lokacija je oko samog vinskog podruma. Druga je vinograd Tab Kwang, u središnjoj provinciji Saraburi, a treća je u okolici Chiang Maija, daleko na tajlandskom sjeveru.

Monsunska dolina je doista iznimna vinarija s doista zanimljivim vinima. Svaki vinoljubac bi se morao osvrnuti na istinska tropska vina, osobito stoga što mnogi kvasci europskih vina danas dolaze iz tropskih područja. Vina su to sasvim posebnog terroira, s posve različitom filozofijom, ali vrlo uzbudljiva. Stoga, prilikom posjete Tajlandu, nemojte zaobići Hua Hin!

MONSOON VALLEY VINEYARD 1 Moo 9 Baankhok Chang Patana NongPlup HuaHin District, Prachuap Khiri Khan,Thailand 77110 Tel: +66(0)81-701-0222 , +66(0)81-701-0444 Email: info@monsoonvalley.com https://www.monsoonvalley.com/en #Vino #MonsunskaDolina #HuaHin #Tajland

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page