top of page

Monte Formento – kušaonica ulja stoljetnih maslina

U kaštelirskom zaselku Kovači u zapadnoj Istri, usred više od stoljeća starog maslinika, nedavno je otvorena kušaonica maslinovog ulja Monte Fermento, u kojoj vrhunske darove svojih maslinika i oranica na kušanje nudi obitelj Grebac. Obiteljskim imanjem, maslinarskom i drugom poljoprivrednom proizvodnjom danas upravljaju Karlo Grebac i njegov otac Fiorentino Grebac, a imanje je utemeljio, prve masline posadivši još daleke 1906. godine, Karlov prapradjed Mateo Kovač.

Kroz pet generacija obitelji Kovač i Grebac njegovano je tih prvih 85 maslina sorti istarska buža koje je posadio prapradjed Mateo Kovač, no prije dvadesetak godina se otac i sin Fiorentino i Karlo Grebac odlučuju intenzivnije posvetiti maslinarstvu. Šireći sortiment, iz godine u godinu su sadili nove masline, pa ih danas imaju 1.200, i to sorte pendolino, leccino, buža, bianchera, frantoio i moraiolo. Od svojih maslina proizvode četiri etikete ekstradjevičanskog maslinovog ulja, a svako je od njih različitog stupnja pikantnosti i gorčine, i stoga sljubljivo s različitim vrstama hrane.

Najblaže među njihova četiri ulja je Grebac buža, tradicionalna istarska sorta prikladna uz bijelu ribu, svježe sireve, rižota i povrće. Sljedeća etiketa, još uvijek u kategoriji blagih ulja, je leccino, uz koje se najbolje sljubljuju škampi i lignje, a izrazito je dobra za za prelijevanje salata i deserata. Nešto intenzivnijeg okusa je mješavina više sorti, ulje cuvee Premium mix, prikladno za sljubljivanje s jelima od šparoga, sirevima, ribom i crvenim mesom. Naposljetku, pikantno ulje od sorte bianchera odnosno istarska bjelica idealno je za sljubljivanje s maneštrom i mesom s roštilja, pašticadama i jačim mesnim umacima, kao i mesnim namazima.

Sve svoje masline obitelj Grebac posljednjih desetak godina prerađuje modernim hladnim postupkom, a prerađeno ulje do punjenja u boce čuvaju u inox tankovima na stalnoj temperaturi od 16-18 stupnjeva. Vrhunska kvaliteta njihovih ulja potvrđena je brojnim priznanjima, među ostalim i s tri uvrštenja u vodič kroz najbolja svjetska ulja Flos Olei, sedam zlatnih medalja na najvećem regionalnom ocjenjivanju Maslina u Splitu, te dvije zlatne medalje na smotri Tekuće zeleno zlato Istre u Taru.

Kušaonica Monte Formento nazvana je tako prema srednjovjekovnoj vojnoj utvrdi na području Kaštelira koja se spominje 1120. godine kao jedna od fortifikacija Akvilejske patrijaršije u Istri. Izgrađena je usred maslinika kojeg je prije 118 godina zasadio prapradjed, a da bi se na tom mjestu mogla izgraditi kušaonica, 24 stare masline izvađene su i presađene u druge maslinike.

U ovoj kušaonici domaćini nude nekoliko degustacijskih i edukacijskih programa, a primarni program je degustacija maslinovih ulja uz opcionalno kušanje drugih domaćih proizvoda, pršuta, sira, kruha i vina. Posjetitelji se uz to upoznaju s poviješću maslinarstva na Mediteranu i poviješću maslinarstva u obitelji Grebac, kao i s nutritivnim vrijednostima maslinovog ulja kao jednog od stupova mediteranske prehrane, koja je nedavno uvrštena i na UNESCO-v popis nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva.

Za posjetu i degustaciju proizvoda dođite u Kaštelir, Kovači 45, 52464 Kaštelir, Istra, Hrvatska, ili se najavite telefonski na brojeve: +385 (0)91 764 35 82 te putem e-maila: info@grebac.com, www.grebac.com

Tekst i foto: Branka Mihaljinec www.premium-image.hr

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page