top of page

Na pušipel u Međimurje

Updated: Jan 7, 2021

Dvadeseto Urbanovo, festival vina, održano je od 17. do 19. svibnja u Štrigovi u Međimurju u sklopu kojeg je održan i 11. Festival Pušipela. Nastupila su 24 vinara i 12 izlagača vinarsko- vinogradarske opreme. Kao gosti bili su Agronomski fakultet i grupa Lendwines iz Slovenije u kojoj su mladi lendavski vinari Bojan Kulčar, Simon Vuk i Peti Laller.

Nakon ocjenjivanja šampion u kategoriji vina redovite berbe je Pušipel Mađerka 2018. obitelji Cmrečnjak iz Svetog Urbana dok je šampion pjenušaca Penina Šipon Brut 2017. Egona Krampača iz Gornje Bistrice iz Slovenije. U kategoriji ostalih sorata kod predikatnih vina šampion je Graševina, izborna berba prosušenih bobica 2015. Branimira Jakopića iz Železne gore a u kategoriji redovite berbe Chardonnay 2018. vinarije Matočec iz Đurđevca.

Branimir Jakopić već dugo dobiva nagrade u zemlji i u svijetu. Na najvažnijem ocjenjivanju vina u svijetu, Decanter u Londonu 2017. dobio je zlato za Graševinu koja je pobijedila i ove godine na Urbanovu. Jakopićev Pušipel Prestige 2015. bio je prošle godine šampion i u Gornjoj Radgoni u Sloveniji u kategoriji predikatnih vina. Jakopić ima 14 hektara vlastitih vinograda a sa još 2,5 hektara otkupljuje grožđe. Osim Pušipela i Graševine tu su i Sauvignon, Rajnski rizling, Silvanac zeleni, Muškat žuti i Couvee Cabernet Sauvignon, Shirah i Merlot. Obitelj Jakopić u kuriji Terbotz u restoranu priprema autohtona međimurska jela, meso iz tiblice, kosanu mast, pretepenu juhu, turoš (suhi sir s paprikom), međimursku gibanicu ( orasi, mak, sir i jabuka) i druga jela. Dva dana nakon Urbanovog stigle su vijesti iz Londona. Na ovogodišnjem Dekanteru Jakopić je dobio srebro za Graševinu kasnu berbu 2012., 92 boda i za Pušipel Classic 2016., 93boda.

Dobre vijesti stigle su iz Londona i u vinariju DGA Pjenušci iz Štrigove. Pjenušac Sibon Brut dobio je srebro i postigao 93 boda a Sibon Extra Brut sa 88 boda postao je brončan. Kušalo se i vina Dvanajščak -Kozol, Preiner, Cmerčnjak, Turk, Kocijan, Kerman, Tomšić, Horvat, Nemec, Solum, Munđarov brijeg, Kojter, Podrum Štrigova, Novak Alojz, Novak Boris, Lovrec, Knehti Medenjak, Hažić, Štampar, Kunčić i Kossi.

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja "Hortus Croatiae" David Štampar je među ostalim rekao:" Ove godine naglasak smo dali i na učenje Rudolfa Steinera te ukazivanje na važnost ekološe i bio dinamičke proizvodnje." Dani otvorenih podruma u Međimurju održani su 24. i 25. svibnja tijekom kojih su brojni vinoljupci posjetili pojedine vinarije.

Fotografije: Urbanovo & Vinarija Jakopić

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page