top of page

Neotkrivene atrakcije Slavonije

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije u zagrebačkoj Vinoteci Bornstein predstavila je manifestacije i druge turističke atrakcije županije.

„Među najatraktivnijima su Mega Bikers susreti 10.,11. i 12. svibnja, ali i jedna od najstarijih folklornih manifestacija u Hrvatskoj – Brodsko kolo, koje se održava 55. godinu. Ove godine ćemo u kolovozu imati i CMC festival u Slavonskom Brodu, a zanimljivo je da se na Ribarskim večerima u Davoru u samo nekoliko dana očisti i pripremi čak pet tona slatkovodne ribe“, istaknula je Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije. Dodala je kako su sve atraktivne lokacije u županiji udaljene desetak kilometara, od tek otvorenih OPG-ova do onih s dugom tradicijom u ruralnom turizmu poput Stare Kapele, eko-etno sela koje privlači goste iz čitavog svijeta.

Jednako je zanimljiv i urbani dio. Najveći grad županije Slavonski Brod poznat je po jednoj od najljepših ljubavnih priča o rodama Malenoj i Klepetanu, ondje je glavni trg najdulji korzo u cijeloj Slavoniji, obala uz Savu omiljena je promenada, Tvrđava je jedna od najljepših u Europi, a tu su živjeli Ivana Brlić Mažuranić i Dragutin Tadijanović.


Iako vinogradi Brodsko-posavske županije daju vina vrhunske kvalitete, Brodsko-posavska županija u novije vrijeme poznata je i po craft pivu. Pioniri hrvatske craft scene, obitelj Bošnjak iz Sičica, poznati su po lager pivu kuhanom po češkoj recepturi. „Naš lager dolazi u svijetloj i tamnoj varijanti, a proizvodimo i rakiju od piva Beershine te onu od kukuruza Moonshine. Posebno se ponosimo našim craft ginom MB72 koji je nastao upravo zahvaljujući rakijama. Za dobivanje jedne litre gina MB72 potrebno je deset do 15 litara visokokvalitetnog piva, bogatog aromom kvalitetnih hmeljeva. Naš gin ima sedam vrsta začinskog bilja i dvije destilacije, a ime je dobio po inicijalima našeg proizvođača i majstora pivara Marija Bošnjaka“, ispričala je Marijana Bošnjak. Osim kušaonice u Sičicama, u vlasništvu obitelji Bošnjak je i Bošnjak Beer&Gin Bar u Novoj Gradiški, koja je uz Slavonski Brod jedini grad u županiji. Između ostalog poznata je po Novogradiškom glazbenom ljetu, manifestaciji koja svakog kolovoza privuče 20 tisuća posjetitelja.

Iz Brodsko-posavske županije dolazi jedna od najpoznatijih hrvatskih food blogerica Ena Kokanović koja s Turističkom zajednicom Brodsko-posavske županije surađuje na projektu Okusi Gračanskog Posavlja, oznaci koju nosi petnaestak restorana koji osim dobrog vina i kulina nude i tradicijska jela kao što su pečena janjetina s krumpirima, slavonske empade, štrukle koje to nisu, masnica s orasima ali i novitete kao na primjer veganski sladoled. Mađarska nema more, Austrija nema more ali imaju cjelogodišnji turizam, Austrijanci u Beču, na skijalištima i na selu a Mađari u toplicama, u Budimpešti i na Balatonu. I mi želimo cijelohrvatski i cijelogodišnji turizam a Brodsko- posavska županije kreće u tom pravcu.

(fotografije: TZ Slavonski Brod & Bošnjak Pivovara)

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page