top of page

Okusi Banja Luke: Nektar pivo

Banjalučka pivara je osnovana 1873. godine. Osnivači pivare su bili njemački redovnici iz reda Trapista samostana Marija Zvijezda koji se nalazi u blizini pivare, a poznato je da su Nijemci oduvijek bili dobri poznavaoci tehnologije proizvodnje piva. U isto vrijeme Trapisti su osnovali bolnicu u kojoj su zavisnike od rakije liječili pivom! Kura je bila četiri litra piva dnevno. Šteta da se nešto takvoga više ne provodi u medicini!

Poslije Drugog svjetskog rata pivara je nacionalizirana i prelazi u vlasništvo države. Krajem 2004. godine okončana su ulaganja u modernizaciju i proširenje proizvodnih pogona, čime je Banjalučka pivara, od jedne male pivare koja je u početku služila samo za potrebe samostana, izrasla u veliku i modernu pivaru čiji je kapacitet proizvodnje dovoljan za snabdijevanje cijelog BiH tržišta.

U banjalučkoj pivari se i danas, uz najsuvremeniju tehnologiju, proizvodi Nektar pivo po originalnoj proizvođačkoj recepturi. Pijući Nektar pivo, sa 5% alkohola i 11,4% ekstrakta, ustima ćete osjetiti oporost i gorčinu, a ujedno i jednu prijatnu slatkost. Dobro ga je kombinirati s banjalučkim ćevapom, što smo i sami napravili. Postoji i Crni Nektar, a u ponudi pivare su još Kaltenberg; Crni Đorđe, premium pivo nosi specifičnu aromu karameliziranog prženog slada koja predstavlja pravi užitak za istinske poznavaoce crnih piva; odlično ljetno pivo Kastel, sporo fermentirano lager pivo kojega odlikuje svježina i pitkost koja nastaje fermentacijom piva na višim temperaturama tokom dužeg vremenskog perioda.

Ako niste u Banja Luci u vrijeme obilaska pivare, prilikom koje možete upoznati cjelokupnu povijest proizvodnje pive u Banjaluci, onda je najbolje sjesti u obližnju Zlatnu kriglu, na obali Vrbasa. Ovaj restoran u drvenom stilu toči sve banjalučke pivske uspješnice, a posebno je dobro kombinirati Nektar s odličnim roštiljem koji se ovdje pravi.


BANJALUČKA PIVARA A.D. BANJA LUKA

Slatinska 8, 78000 Banja Luka, BiH

Tel: +387 51 334 100, Fax: +387 51 334 168

Email: info@blpivara.com


0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page