top of page

OPG Matulić - Nadahnuti Pašmanom

Nadahnutost Pašmanom tjera njegove ljude na izradu niza organskih proizvoda, a kad se spoje živopisne boje otoka s unutrašnjosti trgovine OPG-a Matulić u Pašmanu, onda nastaju neopisiva zadovoljstva. Već osam godina nude potpuno organsku i zdravu hranu i kozmetiku, s najkvalitetnijim sastojcima, a za to su dobili i niz međunarodnih nagrada. Naravno, za sve to je potreban poseban trud, volja, a nadasve ljubav za ovaj predivan jadranski otok!

Ana i Krsto Matulić nude prehrambeni i kozmetički asortiman temeljen na plodovima otoka. „Krsto se bavi prehrambenim dijelom, a tu nam je najpoznatiji proizvod aceto od smokve Pašman Libre za koji smo dobili nagradu Superior Taste Award 2018 u Bruxellesu i zlatnu nagradu International Taste Award 2020 u Italiji s 95 od maksimalnih sto bodova, uz nagradu žirija i sudaca“, ponosno nam govori Ana dok u ruci drži bočicu koja odražava slobodu uživanja u Pašmanu.

„Aceto se radi isključivo od svježih smokava. Imamo krug ljudi koji nam beru smokve i skupljaju ih u plastične kante kako bi nam ostao sav sok od njih. Od smokava se radi kaša od čega nastaje smjesa kao slatko mlado vino. Ona se kuha dok se ne postigne oko 35 posto sladora“, priča nam Krsto o proizvodnji Pašman Libre aceta. Nakon kuhanja se smješta u drvene bačve od divlje trešnje, posebno napravljene za aceto. Minimalno odležava godinu dana, a Matulići su uspjeli održati aceto koji je u bačvi dvije godine! U planu je i mala količina aceta koji će odležavati šest godina, a posebno je fascinantna ideja očuvanja aceta starog dvanaest godina koji će izgledati gotovo kao med!

Aceto traži mikroklimu koju obilježava što hladnija zima i što toplije ljeto. Zbog svog sladora, aceto ima alkoholnu fermentaciju pa hladnoća blokira taj proces, objašnjava nam Krsto razlog zašto je potrebna tako posebna proizvodnja. Bačva je uvijek otvorena, nema čepa na svom vrhu, pa aceto vaporizira. Njegov je okus zamaman i nepogrešivo se osjeća smokva!


Tri različite vrste Pašmanero ljutih umaka također su prepoznatljivi proizvodi Matulića. I Pašmanero je dobio Superior Taste Award u Bruxellesu. Na svom terenu Matulići uzgajaju 28 vrsta čilija i od njih rade tri umaka istog imena: Pašmanero s blagim octom i s vinskim octom su srednje jake ljutine, dok je onaj spravljen sa smokvom vrlo ljut. Krste nam kaže da je odličan sa svim vrstama umaka, s mesom i tortiljama. Kako to obično biva u našem društvu, mi smo ga odmah probali samoga, s fetom kruha. Pašmanero je odličan čili umak, ljutkasto-kiseo u okusu, i zasigurno ćemo ga koristiti u mnogim jelima!

Uz dva najpoznatija proizvoda, Pašman Libre i Pašmanero, tu je i Pašmanska kvasina, odležana u bačvi i pripremljena prema tradicionalnom otočnom receptu. U dućanu se mogu naći i razne soli i marmelade, kao i marinirana trlja i orada. Krsto je osmislio čokoladu s acetom i maslinovim uljem, što je dodatan kanal za promociju odličnog aceta. Ekskluzivno smo probali ovu čokoladu koja za vrijeme našeg posjeta još nije bila u prodaji i uživali smo u njoj kao i u odličnoj viljamovki spremljenoj za goste poput nas!

Kada je Ana započela s proizvodnjom sapuna s maslinovim uljem vjerojatno je imala na umu niz druge prirodne kozmetike koje odskaču od tradicionalnih sapuna i losiona koji se mogu pronaći duž cijele jadranske obale. U tome je vrhunski uspjela pa se u OPG-u Matulić mogu pronaći čitave linije kozmetike za njegu lica: kreme za lice, ruke, serum za lice, pjenu za čišćenje lica u koja se slila cijela ljepota Mediterana. Razne kreme za lice i tijelo, balzami i ulja također se temelje isključivo na prirodnim sastojcima koji se skupljaju na Pašmanu. Doista je ovaj otok pravi izvor zdravlja i ljepote, a domaći sapuni Smokvun, Slavuja, Lucmarin, Morski sapun, Sensual i Ruža nositelji su oznake Hrvatskog otočnog proizvoda!

Matulići se bave samo ovom proizvodnjom, nemaju apartmane koje iznajmljuju turistima, što dodatno pojačava fasciniranost njihovom djelatnošću i voljom za životom i radom na otoku. Svi ti okusi i kozmetika su dostupni svakome putem webshopa, ali je posjet Matulićima nezaobilazan dio boravka na Pašmanu!

OPG Matulić

Pašman 2, 23262 Pašman

https://www.opgmatulic.com/

+385 (0) 98 994 1634 Ana Matulić i +385 (0)95 551 8084 Krsto Matulić

Fotografije: Cristiano Diaz

Recent Posts

See All
bottom of page