top of page

Pomeri - vino uz žlicu

U Bistrou Pomerí, koji je otvoren je u središtu Zagreba u Varšavskoj 8. nastavljen je je projekt 'Vino uz žlicu'. U sklopu tog gastro doživljaja spajaju se razna jela s vinima. Promocija je to vina ali i gastro ponude Zagreba.


Za barrique vina svi su čuli, ali za gljive možda i ne. Barrique gljive (shitake uz kozji sir i dimljenu ribu) dočekale su novinare i druge uzvanike uz Feravinove pjenušce Grasecco Extra Brut i Grasecco Brut. Uz Pomeri 'tartar' nije bio goveđi biftek nego Tuna tartar, koji je pratio Režekov as s Plešivice, Pinot crni 2017. Uz juhu od šparoga i dagnji poslužena je Šipun Žlahtina 2018. vinara s Krka Ivice Dobrinčića.

Iz Dalmacijavina, kompanije koja se nakon duge agonije digla iz pepela uz sipu s bobom, melisom i špekom stigao je Merlot barrique 2015, a predstavila ga je enologinja Kristina Pinkert, odnedavno voditeljica vinarije Dalmacijavina u Drnišu. Ona se odlučila na hrabar potez, ostavivši uhodan obiteljski vinski biznis u Baranji i posvetila se razvoju novih i njegovanju starih etiketa Dalmacijavina. Tako je, kao iznenađenje večeri posluženo vino Dalmacijavina ali i poznata gruzijska sorta Rkaciteli 2018. Uz ambicioznu enologinju Kristinu Pinkert toj enogastro svečanosti nazočio je i predstavnik nove uprave Dalmacijavina Ivan Kuštra.


Rižoto s medvjeđim lukom poslužen je uz Rosé 2018 (cabernet sauvignon i portugizac) moslavačkog vinara Krešimira Trdenića. Kuhari Pomeríja, na čelu sa chefom Goranom Sertićem su posebno za ovu priliku pripremili brudet (bijela riba, rak) uz korčulanski Merga Victa Pošip 2018 iz Smokvice. Mnogi iz generacije današnjih pedesetgodišnjaka i šezdesetgodišnjaka slušali su grupu Deep Purple. Tako se zvala slastica "Duboko ljubičasto" (cikla, suha šljiva, zeleni čaj, crumble) uz Traminac 2017. iz Iločkih podruma.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page