top of page

Putevima okusa otoka Krka - Baška

Svanulo je prekrasno sunčano jutro, a pogled s balkona sobe hotela Dražica na otok Plavnik bio je veličanstven. Vrijeme je za onaj najvažniji obrok u danu – doručak. E još kad bi bio 100% prirodan, niskokaloričan, bez dodanih šećera, s malim udjelom masnoća te bez konzervansa i umjetnih boja, našoj sreći ne bi bilo kraja. Možda Vam sve ovo djeluje previše zahtjevno, ali jutro smo započeli baš takvim, jedinstveno-vrhunskim sladoledom Gelati d¨Oro Premium koji se proizvodi na otoku Krku. Ovaj „bezgrešni“ sladoled ima i svoju bezglutensku liniju, a u njemu mogu uživati i dijabetičari, vegani te osobe s intolerancijom na laktozu. Naravno i Gastronauti koji su to učinili s radošću djeteta dok su im se okusi šumskog voća, lješnjaka i manga nježno topili niz grlo...

Općina Baška bila je sljedeća destinacija koju smo posjetili, a koja nas je fascinirala već samim spuštanjem kroz bašćansku kotlinu u prekrasnoj vizuri plodne, zelene prirode, morskog plavetnila te surovog planinskog krajolika omeđenog gromačama. Kroz kotlinu vijuga i Vela Rika - najveći i jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima. Baška je najpoznatija po Bašćanskoj ploči – jednom od najdragocjenijih hrvatskih spomenika nastalom oko 1100. godine i na kojemu je po prvi puta zapisano hrvatsko nacionalno ime na hrvatskom jeziku. Prepoznatljiva je i po jednoj od najvećih šljunčanih plaža na Jadranu, dužine u polukrugu više od 1 800 metara, a krasi je i najviši vrh otoka Krka - Obzova sa svojih 570 m. Iz centra Baške pruža se pogled prema Senju te otoku Prviću kao najvećem nenaseljenom otoku hrvatske obale na kojem se nalazi i jedan od dva najstarija ornitološka rezervata na svijetu za supove.

Vole Gastronauti upoznati povijesno-zemljopisne znamenitosti određenog kraja ali im je to utoliko draže uz blisku prisutnost vrhunskih delicija dotičnog kraja pa ulazimo u hotel Forza - reprezentativni obiteljski hotel-baštinu s očaravajućim pogledom na more. A još kad smo čuli da im je gastro slogan: „nema veće ljubavi od ljubavi prema hrani...“, bila je to uzajamna ljubav na prvi pogled. Autohtona jela sa domaćim šparogama u kombinaciji sa šurlicama, ramstekom, medaljonima, izvrsne janjeće iznutrice sa palentom, krema od skute te rožata za desert uz nagrađivanu vinariju Agris, njihovi su aduti za „okuse proljeća“.

Ovaj divan hotel udaljen je tek nekoliko koraka od glavne plaže gdje nas čeka Cicibela.

Ne Rokova Cicibela već istoimeni restoran tradicije duge trideset i pet godina. Smješten uz samu šetnicu Vele plaže te uređen u primorskome duhu, savršena je kulisa za uživanje u gastro delicijama dok se u blizini valovi igraju morskim žalom. Dočekalo nas je ovdje poznato kulinarsko ime Nenad Posavec, skroman pred publikom ali zato velik u kuhinji. Kaže Nenad da prate sezonu, plodove naših krajeva, a iz ponude ističe janjetinu, mladi luk, koprive, šparuge te uvijek zastupljene morske delicije.

Posebno je efektno bilo što su gotova jela izložili na barčicu zamišljenu kao stol s pogledom na more, a za vinsku okrijepu pobrinuli su se Pinkret i Svijetli dvori. Pašteta oslića s povrćem, terina jadranske hobotnice sa sušenom rajčicom i celerom, egzotični koktel sa aurorom, kvarnerskim škampima te tartarom od jagoda i filiranom narančom, šurlice u umaku jastoga i škampi sa školjkama te domaće kozice u dijon senfu i viskiju, kao ni Roka pred Cicibelom, nisu nas ostavili ravnodušnim. A Gastronauti su samo lagano u sebi rekli „ča je život vengo fantazija“....

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page