top of page

Restoran Eva - okusi rijeka i šuma

U ugodnom šumarku iznad Lokvarskog jezera nalazi se već legendarno ugostiteljsko mjesto ove goranske općine – Restoran Eva. Često smo ga prolazili na putu iz Lokava u Mrzle Vodice, uz umjetno jezero i divne drvene vikendice koje na kraju radnog tjedna pozivaju na odmor duše i tijela. Okrjepa se doista može naći u Evi koju danas vodi Mario Šubat, nasljednik obiteljske tradicije pravljenja goranskih specijaliteta.

Ljepota Gorskog kotara ljeti jest u tome što pruža dovoljno hlada i niže temperature, što osobito godi za kušanje teže hrane poput divljači. A ona se na ovom dijelu povijesne ceste Lujzijane i te kako priprema. Restoran Eva je u tome poznat, što se uskoro vidi po broju gostiju koji su ispunili svako slobodno mjesto. Svježina, lagani vjetrić na terasi i zimzelena šuma dokle pogled seže raduju koliko i aperitiv Sveti Hubert, remek-djelo Vida Arbanasa koji ovo piće od xy trava radi u svom pogonu u Lokvama.

Pri našem dolasku nije bilo vode u jezeru, jer se provodi redovno pražnjenje i održavanje, ali pogled na plavu površinu u pozadini nudi dodatno uživanje. No, nas je više zanimalo što se nalazi u ponudi jela i ubrzo dobivamo stručno gastronomsko vodstvo Adriana Fernette, mladog ali sposobnog konobara koji živi u Lokvama. Raduje nas da su zaposlenici Gorani, mahom iz okolnih mjesta, što daje posebnu draž.

Za početak kušamo bruschette s dimljenom pastrvom. Ova goranska pastrva stiže iz ribogojilišta u Brodu na Kupi, blagog je okusa i odlična za osobe koje ne vole previše dima u masnijoj riječnoj ribi. Bruschette sadrže i odličan pesto od kopriva, ribiz i hren, što nudi ravnotežu, ali ipak hren preuzima glavni okus što godi predjelu i osvježava nepca prije kušanja drugih goranskih specijaliteta. Lijepo je vidjeti sve više pastrve u raznim kombinacijama, ne samo klasičnu prženu ribu!

Odlična pašteta od divljači s prepečenim kruhom nije pretjerano profinjena već ima svoju rustikalnost koja pripada okruženju. Bogatog je ali blagog okusa, s dosta sastojaka i svakako je predjelo koje svaki goranski ugostitelj valja imati u ponudi.

Doći u Lokve a ne probati žablje krake je teški grijeh. Lokve su poznate po ovom čudnovatom kulinarskom specijalitetu, a osim Muzeja žaba i Žabarskih noći, od pamtivijeka domaćini love žabe i pripremaju ih na raznolike načine.

Danas su žabe zaštićene pa na stol dolaze mahom iz Azije, a obično se pohaju njihovi kraci. U Evi su odlični, sočni i sa sjajnom koricom od krušnih mrvica.

Gostiju je sve više i tek je Adriano u mogućnosti zastati i porazgovarati s nama. Nudi nam juhu od gljiva, što je goranski ponos koliko i divljač, pa posustajemo pred njegovim nastojanjem da kušamo domaću juhu od gljiva (prepoznajemo u njoj vrganje, šampinjone i bukovače), s prepečenim komadima kruha i vrhnjem. Klasično dobra, ima opojni miris gljiva što nas odmah navodi na svježa jutra u goranskim šumama.

Jutra se mogu doživjeti u svoj punini u Evi jer restoran, koji nosi ime Marijeve bake, nudi i dvije sobe s bračnim krevetom.

Uskoro nam se pridružuje i vlasnik koji je chef kuhinje, te pokazuje već dobro vidljiv trend većeg broja mladih profesionalnih kuhara koji se vraćaju u svoj rodni kraj i pokreću vlastitu ugostiteljsku karijeru.

Za glavno jelo dobili smo specijalitet kuće, goranski mix mesa od divljači na roštilju. Dobar je to odmak od već svuda prisutne ponude divljači u Gorskom kotaru, ali i zahtjevno umijeće rada s često tvrdim i žilavim mesom. Na ovoj plati nema čega nema: odresci divlje svinje, pljeskavice od vepra, medvjeda i jelena, ražnjići od jelena i kobasice od divljači, sve servirano uz odličan lovački kruh, umak od gljiva i umak od brusnica.

Guštanju u ovom odličnom roštilju pridonio je i Cabernet Sauvignon 2019 od Agrolagune, pitko crno vino koje neobično dobro paše uz platu od divljači.

Kao novost u ponudi Eve je i pastrva s paštom i pestom, kombinacija koja će oduševiti tijekom ljetnih mjeseci, ali gdje također opstaje potreba vrsnog kuharskog znanja u pronalaženju ravnoteže između delikatne pastrve i snažnog pesta. Ne dvojimo da će ovo jelo imati mnoge poklonike, a pastrva će imati još jednu zastupljenost na goranskom stolu!

Restoran Eva je sasvim sigurno pokazatelj snage mladosti, tradicije i novih okusa spremljenima na temelju lokalnih namirnica. Stoga će i dalje biti gušt stati na obalama Lokvarskog jezera, u Gorskom raju:

Restoran Eva

Gorski raj 4, Lokve

+385 51 270 500


Recent Posts

See All
bottom of page