top of page

Svetonedeljska fišijada

Jubilarna dvadeseta Svetonedeljska fišijada, gastronomsko-zabavna manifestacija, održana u nedjelju, 1. rujna, na obali jezera Rakitje okupila je 43 natjecateljske ekipe iz cijele Hrvatske i gotovo dvije tisuće posjetitelja koji su uživali u besplatnom kušanju fiša , koji se ove godine kuhao u kotlu od 600 litara, najvećem u Hrvatskoj. Uživalo se i u šaranu pečenom na rašljama, bogatoj ponudi svetonedeljskih domaćih proizvoda ali i u zabavnom programu uz sastav” Tamburaši za dušu” i voditelja Davora Dretara – Dreleta. Održana su i natjecanje u starim pučkim igrama.

Velikoj popularnosti fišijade u značajnoj mjeri pridonosi atraktivna lokacija na kojoj se održava. Naime, jezero Rakitje jedno je od četiri svetonedeljska jezera, koja svojom prirodnom ljepotom privlače brojne izletnike iz Zagreba, od kojeg su udaljena desetak minuta vožnje. Športsko ribolovno društvo “Rak” Rakitje gospodari vodenim površinama jezera u Rakitju. Ukupna površina svih jezera je oko 220 hektara. Jezera su: Finzula, Votok, Juš i Nadolez. U jezerima obitavaju sve vrste slatkovodnih ciprinidnih riba, a prevladavaju šaran, amur, štuka, smuđ i som. Nadzor na jezerima obavlja ribočuvarska služba i komunalni redar. Na jezeru JUŠ lovi se sistemom “ulovi i pusti” i vrijedi za sve vrste ribe bez obzira na veličinu.

Na ostalim jezerima obavezno je puštanje šarana, štuke i smuđa težih od 5 kg i amura težih od 7 kg. Na jezerima se tijekom godine održavaju 3 do 4 međunarodna šaranska kupa kao i više natjecanja u ribolovu tehnikom “udicom na plovak”. Najveći ulovljeni primjerci riba: šaran 31,500 kg, amur 29,500 kg, štuka 12,600 kg, smuđ 9,000 kg, som 74,000 kg. Osim ribolova obala jezera idealna su za rekreaciju, vožnju biciklima, šetnje i obiteljske izlete.


Manifestaciju su organizirali svetonedeljska Turistička zajednica i Športsko ribolovno društvo Rak Rakitje.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page