top of page

Vina od davnina

Druga revija vina hrvatskih autohtonih sorata Vina od davnina održana je 26. i 27. travnja u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Dvodnevna izložba okupila je 81 vinara koji su izložili 145 etiketa vina od 27 autohtonih sorata. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić otvorio je reviju Vina od davnina.

„Izvorne sorte vinove loze u Hrvatskoj zauzimaju 36% ukupne površine vinograda odnosno nešto više od 7 tisuća hektara. Identificirano ih je ukupno 125, a samo su 42 sorte u komercijalnom uzgoju. Proizvodnjom vina od ovih sorti bavi se 789 proizvođača i na tu smo tradiciju posebno ponosni. Malvazija istarska, Plavac mali, Teran, Maraština i Pošip samo su neke od naših najpoznatijih autohtonih sorti, no pozivam vas da istražite i ostale okuse vina koja su proizvodili naši preci i sami pronađite ono koje vam najbolje odgovara. Mjerama koje provodimo, u dogovoru s vinarima i vinogradarima, omogućili smo bolje pozicioniranje i prezentiranje naših vina na tržištu, a uvjeren sam da će 12 milijuna kuna, za koliko smo novim Zakonom o vinu rasteretili sektor na godišnjoj razini, biti usmjereno upravo u marketing vina i približavanje krajnjim potrošačima.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.


Uoči Revije održano je i ocjenjivanje vina na koje se prijavilo 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina od 34 autohtone sorte. Najbolje ocijenjeno vino je Pušipel prestige, izborna berba bobica 2015. Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora. Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe regije Središnja bregovita Hrvatska je Pušipel 2018. Vinarija Preiner, Sveti Urban. Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe regije Dalmacija:Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje.


Šampion u kategoriji crvenih vina - regije Dalmacija: Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača. Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Hrvatska Istra i Kvarner: Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG Marko Zgrablić), Sv. Petar u Šumi. Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner: Teran 2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet.Manifestaciju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page