top of page

Vinski razgovori na Vinskom vrhu

U vinariji Bolfan Vinski Vrh, na imanju koje je 40-ak minuta udaljeno od Zagreba, za ljubitelje vinskih priča i druženja , usred vinograda, na zemlji na kojoj se tisućama godina uzgaja vinova loza, održani su 22. "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom". Osim ekoloških Bolfan vina okrunjenih brojnim medaljama i vinskog podruma u kojem ta vina nastaju, imanje ima i restoran i pet rustikalno uređenih soba, savršenih za one koji se žele buditi uz ptičji pjev u netaknutoj prirodi. U restoranu se, uz Bolfan vina, poslužuje domaća hrana. "Nudimo samo jela za koja namirnice nabavljamo od okolnih obiteljskih domaćinstava i manjih proizvođača u krugu od 20 kilometara", ističe vlasnik vinarije i imanja, Tomislav Bolfan.

Ekološka vina mogu se podijeliti u dvije skupine. Mlada razigrana vina, stvorena su za svakodnevno pijenje. Laganih su alkohola, izražene sortnosti i svježine. Kušalo se : Bolfan Riesling 2019, Bolfan G 2018 (graševinu), Bolfan Chardonnay 2017, Bolfan Sauvignon 2019 i Bolfan Muškat žuti 2017. Druga skupina su ozbiljna vina, kao što je PRIMUS Pinot Noir 2017. Kušan je i PRIMUS Aromano 2016, puno, mineralno i aromatično orange vino od maceriranog pinota sivog s vlastitim prirodnim kvascima, odležavan na finim talozima (sur lie metoda) u velikim drvenim bačvama. Vino koje je ostavilo najbolji dojam je orange traminac maceriran 25 dana, tri godine odležavan u bačvi od 500 L bez dodatka sumpora, a uskoro bi trebao izaći na tržište.


"Krenuli smo s biodinamičkom proizvodnjom vina i držali se Steinerovih naputaka, međutim pokazalo da se takav način proizvodnje treba prilagoditi svakoj vinariji i svakom vinu i nismo bili sasvim zadovoljni s rezultatima takvog pristupa. Zato smo izašli iz sustava biodinamike i radimo ekološka vina, no u skladu s prirodom i njenim zakonima, bez umjetnih gnojiva i bez upotrebe herbicida i pesticida. S obzirom na klimatske promjene i sve što se događa oko nas, budućnost svoje vinarije vidim u crnim vinima, tako da će ona biti sigurno pola proizvodnje, ako ne i više. Nedavno smo posadili novih 2,5 ha crnog pinota." rekao je Tomislav Bolfan.


"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima koje su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page