top of page

Zagorski štrukli - priča o novom europskom zaštićenom proizvodu

Pečeni, kuhani, u juhi, prekriveni krušnim mrvicama ili voćem, samo sa sirom ili i s vrhnjem, štrukli su nezaobilazna hrana Hrvatskog zagorja a od sada i zaštićeni proizvod Europske Unije. Naime, Zagorski štrukli/Zagorski štruklji dobili su zaštitu zemljopisnog porijekla (ZOZP), dok je Zagorski bagremov med dobio oznaku izvornosti (ZOI). Uz nova dva registrirana naziva Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u Europskoj uniji, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU.

Štrukli se rade od tankog tijesta od kukuruznog i pšeničnog brašna, punjeno mješavinom svježeg sira i jaja, prelito kiselim vrhnjem i pečeno u zidanoj pećnici. Zbog stalnog rasta zahtjeva za gastronomskim doživljajima i navale posjetitelja u domaće restorane, tradicionalna receptura za spomenuto jelo s vremenom se izgubila. Kako bi oživjeli tradicionalno jelo, koje će se i ubuduće pripremati prema njemu, niz agronoma, gastronoma i lokalnih turističkih zajednica odlučio je promovirati štrukle kao izvorni, domaći brend, koji će se promovirati kao dio tradicionalne kuhinje Zagorje.

Štrukli su nerazdvojivi od zagorske duše i regionalni su ponos po kome je Hrvatsko zagorje poznato. Može se napraviti cijeli jedan jelovnik od ove popularne sirne inačice srednjoeuropskih štrudli, počevši kao kuhano predjelo i dio bogate zagorske juhe sa štruklima, potom kao sjećanje na minula vremena kada su štrukli često bili i glavno jelo zagorskim seljacima, pa sve do današnjeg ponosa chefova koji nude štrukle kao desert, nerijetko u vodećim hrvatskim hotelima poput zagrebačke Esplanade. Zapravo, upravo su se štrukli udomaćili u Zagrebu i kao zagrebačko jelo, iako je svima jasno da potječu iz kuhinja zagorskih baka.

I dok se svuda mogu raditi štrukli, ipak ima nešto posebno u zagorskim štruklima spravljenim od kravljeg sira z'bregov. I svako domaćinstvo u Zagorju će napraviti poneki odmak od općeg recepta kojega znamo iz 19. stoljeća, kao i u opisima hrvatskih pisaca Đure Deželića i Eugena Kumičića. Primjerice, u najstarijem hrvatskom agroturizmu, Seoski turizam Masnec, gazdarica Fanika Masnec će poslužiti klasične zagorske štrukle s prstohvatom cimeta, što sasvim mijenja očekivani okus! U restoranu Zelenjak-Ventek, poetičnom mjestu autentične zagorske kuhinje, štrukli se nude kao slani i slatki, a posebno su omiljeni zapečeni slatki štrukli s grožđicama.

A potom su štrukli došli i na međunarodni glas. Štrukli su prvi put pripremljeni u hotelu Esplanade još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima te uzvanicima hotela na gala događanjima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz različitih krajeva Hrvatske. Kulinarski stručnjaci prepoznali su vrijednost nacionalnih jela kao najprivlačniju pozivnicu za goste koji žele uživati u lokalnim delicijama, a štrukli su otada postali dijelom jelovnika hotela Esplanade. Prešavši put od seoskih kuhinja do elitnih restorana, ova ukusna poslastica dosegla je vrh ponude zahvaljujući svojoj kvaliteti, ručnoj izradi i lokalnoj tradiciji. Esplanadine štrukle kušali su brojni poznati gosti, među kojima su strani državnici, članovi kraljevskih obitelji, sportaši, glumci, pjevači i drugi. Brojni mediji pisali su o njima u najudaljenijim dijelovima svijeta.

Najzad, evo ih i zaštićenih na razini Europske Unije. Postupak zaštite naziva "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda "Tradicija Zagorja" Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla. Zemljopisno područje njihove proizvodnje obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i recepturu, karakterističnu za ovo zemljopisno područje i očuvanu do danas. Oni se proizvode po starom i prokušanom receptu posebnim postupkom uz korištenje tradicionalnih sastojaka. Posebnost pripreme sastoji se u načinu izrade tijesta, ručnom razvlačenju i punjenju tijesta nadjevom te oblikovanju gotovih štrukli. Za ručno razvlačenje tijesta potrebna je posebna vještina i iskustvo jer je važno da se tijesto razvuče što tanje i ravnomjernije, a da se pri tom ne pokida. Štrukli imaju karakterističan oblik jastučića, mekane su konzistencije u svježem obliku te bijelo-žute boje.

Sve se to može vidjeti i na Štruklijadi. Zagorska lokalna zajednica osmislila je godišnji festival hrane, poznat kao Štruklijada, s glavnim ciljem afirmacije zagorskih štrukli kao međunarodno prepoznatljivog brenda. Festival ne privlači samo brojne turiste, već i domaće ugostitelje, koji žele pokazati vlastito umijeće u pripremanju štrukli i osvojiti titulu Prve zagorske štrukle. A za kraj, prisjetimo se i tradicijske pjesme „Mamica su štrukle pekli“:






Recent Posts

See All
bottom of page