top of page

Zasjao 17. "Biser mora"

Međunarodni edukativni gastronomski festival „BISER MORA“ i ove je godine opravdao svoj status najvećeg kuharskog natjecanja ovoga dijela Mediterana. Protekli se vikend u prostorima Waterman Svpetrvs Resorta na otoku Braču, održao 17. po redu festival gastronomije "Biser Mora" te ugostio raznoliku ekipu profesionalnih kuhara, slastičara, pizza majstora i turističko - ugostiteljskih škola. Svi su oni odmjeravali svoja znanja i vještine oduševljavajući mnogobrojne prisutne i s vrhunskim kreacijama široke plejade jela, no samo su najbolji odnijeli medalje i priznanja. Bitno je naglasiti edukativni karakter manifestacije pa su tako na kraju ipak svi bili dobitnici u smislu neprocjenjivih iskustava i savjeta od strane vrhunskog, međunarodnog stručnog žirija, između ostalih i legendarnog Steve Karapanđe.


Osim natjecanja budućih ugostiteljskih djelatnika, manifestacija je predstavila i hvalevrijedne master classove, cooking show-ove, gastro izložbe, enološke radionice te prezentacije stranih i domaćih kuhinja. Tako smo mogli vidjeti Lucu Gioella i Pavela Marca iz Associazione Cuochi di Trieste koji su pripremali specijalitete svojih regionalnih kuhinja na moderan način, Sokola Prenga - jednog od vodećih chefova Albanije koji se „poigrao“ s tunom, a nakon njega, sa srdelom nastavio chef Kristian Kozmić, inače autor zanimljive kuharice „Primorski pijat“.

Uz sve ostale chefove koji su pred širokim auditorijem demonstrirali svoje kulinarske vještine, spomenimo i Bračanina Josipa Vrsalovića koji je predstavio reinterpretaciju vitalca – drevnog pastirskog jela pripremljenog od iznutrica janjčića i prelivenog autohtonim otočkim proizvodom - Bračkim varenikom. Damir Zrno, veliki sommelier i šarmantni vinski prezenter vinarije Trs, pobrinuo se za svakodnevna „tekuća“ pitanja trajanja manifestacije te za adekvatno sljubljivanje istih sa mnogobrojnim delicijama. Prvi dojam je najbitniji, a upravo je on bio i čisti hedonizam zahvaljujući fenomenalnim Della Nonna kolačima iz Makedonije u koje je utkano više od pedeset godina tradicije.

Da bi se kuharima profesionalni život učinio lakšim, održala se edukacija naslova “Moderna tehnologija u službi uspješne turističke sezone – najbolji sous-chef u kuhinji” gdje je chef Željko Neven Bremec demonstrirao izvanredne mogućnosti kombinirane pećnice SkyLine Electrolux Professional u kojoj je pripremao različita jela bez kompromitiranja kvalitete i sigurnosti.

„Biser Mora“ organiziran je u sklopu projekta Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva te sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola Split.

https://www.youtube.com/watch?v=xj-8V2QPnHU





0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page