top of page

Čiže - kulinarska ugoda u srcu Istre

Ptice cvrkuću na zimzelenim granama, pozdravljajući proljeće, dok duboko ispod drvene ograde s koje puca pogled na okolne brežuljke žubori oživljeni potok. Ne, ne nalazimo se u Gorskom kotaru, već u središtu Istre, u visokim predjelima pored Trviža. Spomenuti potok su mještani obližnjeg sela Škropeti zvali frižider i tu su se djeca kupala, a zasigurno se ovdje prala i roba. Sve to nam priča Ivan Klanjac, vlasnik restorta i restorana Čiže koje se nalazi u predivnom prirodnom okruženju na osami između Trviža i Karojbe.


Na prvi pogled se možda ne može osjetiti da smo u Istri, ali laganim osvrtom na dvije kuće za odmor, Luna i Rossa, otkriva se ona čarobna ruralna opuštenost Istarskog poluotoka koja mami mnogobrojne posjetitelje na specifično istarski način života. Takav način života, naravno, uvijek dolazi s laganim aperitivom, mekom travaricom i slatkastom biskom, pićima koje odražavaju klimatski blagoslov Zelenog Mediterana. Rakije su odlične, a radi ih Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, središta Istarske županije. U zraku se čuje samo dašak vjetra, koji preko Čiža uvijek pirka, kao i poneki uzdah uz komentar: „Kakav gušt!“


Starinski ambijent kuća za odmor nadomješten je modernim uređajima, udobnim krevetima, divnim terasama i s nekoliko bazena koji služe na korištenje ne samo gostima kuća, već i hotela te kamping prostora. Vjerujemo da bi gospodin Klanjac rađe bio u „njegovom moru“, kako su djeca zvala spomenuti potočić, ali nama za oko zapinju lijepi i prostrani bazeni, stvoreni za uživanje.


Uz takvo uživanje, još je veće zadovoljstvo probati tradicionalnu platu sira i pršuta, na kojima se našao simbol središnje Istre, sir s tartufima, jakog okusa i neutralnog mirisa, te odličan miješani sir (kravlji i ovčji) koji se skladno povezuje s nitima istarskog vijulina, odnosno pršuta. Nismo daleko ni od jednog gastronomskog središta: Buzet i Motovun, poznati po crnim tartufima, udaljeni su tek kojih pola sata vožnje, dok se na južnoj strani nižu pršutarska odredišta Svetog Petra u Šumi, Kringe, Tinjana… Zaista, Čiže se nalazi na mjestu gdje je moguće dobiti odlične namirnice iz susjedstva.

Prije, tijekom i nakon hladne plate umačeno kruh u predivno maslinovo ulje iz Zamaska, gdje su i najviše masline u Istri. Nije da mi nismo visoko… Čiže se nalazi usred brdovitih prijevoja koji prelaze 400 metara, što je neuobičajeno za cijelu Istru izuzev područja oko Učke i Ćićarije. Zbog toga je ovdje lijepo doći i ljeti, jer uobičajena ljetna žega bude lakše podnošljiva, a i lagani vjetrić puše gotovo stalno.


Od masline u Čižama rade i namaz, koji je odlično osvježavajući i pun okusa, a uz njega smo probali i namaz od tune, te namaz od tartufa. Punina okusa kod svih namaza je izrazita i odlično paše uz tostirani kruh. Sezonska jela donose i topla predjela, kao što je fritaja sa crnim tartufom, fritaja sa šparogama, razna rižota, ali i istarske maneštre. Jaka jela zahtijevaju i jača vina, a mi smo pili otvorenu kupažu porečkog vinara Damjanića koji je i inače najomiljeniji vinar u Čižama. Njegova se kolekcija jasno ističe na vinskim policama iza šanka, no tu je i malvazija vinarije In Sylvis, kao i Benvenutijeva vina.

Niti jedna restoran središnje Istre ne može proći bez pašte, a u Čižama se lokalna tradicija pretače u odlične raviole s rukolom i pršutom, te u pljukance s boškarinom. Rukola daje divnu gorčinu raviolima, a da se radi o lokalnoj namirnici ne treba dvojiti: njiva s povrćem nalazi se tek stotinjak metara udaljena od samog hotela! Sretni smo što se na sve više mjesta mogu kušati i odlični pljukanci, rađeni po starinskom receptu, a zasigurno se odlično slažu s mesom od boškarina, legendarnom istarskom govedu koje se također sve više vraća na tanjure gastro-entuzijasta ne samo u Istri! Osim toga, domaća tjestenina dolazi i u umaku od tartufa, s gulašem od divljači, sa šparogama ili gljivama u sezoni.

Mnogi gosti će u Čižama biti oduševljeni jelima od mesa, pri čemu se svakako mogu izdvojiti biftek s umakom od tartufa, s umakom od zelenog papra, ali tu si i janjetina, ramsteak i druge mesne uživancije koje će se savršeno sljubiti s Damjanićevim vinima. Malo je siromašnija ponuda morske hrane, ali to je i očekivano s obzirom na lokaciju resorta.


Mi smo bili dodatno oduševljeni desertima. Palačinke od marmelade su ukusne koliko je i Panna Cotta slikovita, ali svakako bi valjalo probati i palačinke od tartufa koje imaju sasvim neočekivan okus! Resort Čiže je tako postigao odličan sklad domaće gastronomije i ruralnog smještaja te je svakako posebno mjesto u srcu Istre!


www.resortcize.com

sales@resortcize.com

+385 52 682 514




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page