top of page

Vino i Kino u Bornsteinu


Vino i Kino - Here We Go Again, novinari i gosti zagrebačke vinoteke Bornstein u magičnom zagrljaju vina i filmova, oprostili su se s ljetom i dočekali jesen.

Za 5 vrhunskih hrvatskih vina tražio "perfect match" u filmskim scenama, a uz svevremenske Abbine hitove i zalogaje koji su posebno za ovu večer napravljeni u jednom od najpopularnijih zagrebačkih restorana u Noelu, evocirale su se uspomene na neka ljeta koja se zauvijek pamte.


"Bila je ovo odlična prilika da publici predstavimo 5 vina koja će nas uvesti u vinsku jesen, a ovaj prostor je kao stvoren za to", kazala je Jelena Bulum koja već 4 godinu spaja vina i filmova. Gost ove edicije bio je Nenad Trifunović - Vinopija koji je s gostima Vina i Kina podijelio znanja koje u svojoj Vinskoj čitaonici i na blogu redovito prenosi brojnim vinoljupcima.

Večer je otvorio pjenušac od pušipela Pozoj brut 2015. vinske kuće Dvanajščak-Kozol. Uz osvježavajuće arome tog pjenušca, njegove citrusne note i note pjesme "I can still recall our last summer..." otplovilo se do grčkog otoka Kalokairi iz Mamma mie (2008.), filma koji prikazuje žensku tvrdoglavost spremnu da se uhvati u koštac za svim društvenim stereotipima. Upravo takav je i ovaj pjenušac, nježan ali smio, a njegov naziv Pozoj, što na međimurskom znači "zmaj", to samo potvrđuje.

Drugo vino bio je Miloš Rosé od plavca malog 2017., vino koje je u kategoriji roséa u kratko vrijeme pomaknulo granice pa se i sa filmom moralo otići malo dalje i to sve do egzotičnog Tajlanda i plaže Maya Beach koja je protagonistu filma The Beach (2000.) Richardu zauvijek promijenila života. Poruka ovog spoja bila je da dok ne dočekate Tajland ili neko slično odredište, ove jeseni uživajte u roséu obitelji Miloš s Pelješca iz Ponikava.

Treće vino Trapan Malvazija Uroboros 2015. nastavilo je podizati atmosferu kad pred goste stao Bruno Trapan koji je za ovu priliku iz Istre doputovao u Zagreb. Radi se o vinu čije vibracije su se mogle osjetiti preko čaše, a kad se k tome još dodaju taktovi pjesme Ry Coodera "All Shook Up" koja prati vještog barmena Briana Flanagana dok mućka koktele u hit filmu iz 80ih Cocktail .

Četvrto vino Matuško Dingač 2013. dolazi iz jedne od najvećih vinarija na Pelješcu i najcijenjenijih položaja za plavac mali Dingač. Vino koje će pasati s jednom večerom uz atraktivno žensko društvo, baš kao što je to slučaj u talijanskoj komediji "Malo poduzeće na jugu"(2013.) samo što je u filmu to društvo bivša prostitutka (Barbora Bobulova) koja će u dijalogu s bivšim svećenikom (Roco Papaleo) srušiti i posljedni tabu.

I za kraj, vino koje nastaje u vinogradima s pogledom na najfilmskije brdo u Hrvatskoj. U Kaldiru pokraj Motovuna smjestila se vinarija Benvenuti iz koje je stigla Corona Grande 2015. Desertno vino kasne berbe, kupaža malvazije istarske, muškata i ulovine donijelo je arome i boje rane jeseni koje su zaživjele na platnu uz jednu od najuspjelijih scena iz filmskog hita Mamma mia - Here We Go Again (2018.) i pjesmu "When I Kissed the Teacher." Bilo je to posljednje vino s kojim se nazdravilo jeseni.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page