top of page

Putniković doputovao u ZagrebU vinogradarskoj i vinskoj tradiciji Dalmacije Martinje se ne slavi no PZ Putniković, vinarija iz središta Pelješca, odlučila ga je obilježiti ili "odglumiti" u Zagrebu u vinoteci La Gota de Vino . U Zagreb su donijeli četiri vina , pršut, sir, hrostule, broštulane mjendele i kontonjatu (slatko od dunje).

Rose Putniković 2017., vino laganih aroma crvenog voća, jagode i maline, bio je uvod. Slijedila je Sv. Ana ponos vinarije vrhunska maraština iz 2017., s 12,5 posto alkohola, aroma citrusa koja se sljubljuju s ribom i stonskim kamenicama pa onda Lirica vrhunski plavac iz 2011. s 14,7 posto alkohola čije grožđe uspijeva na jednoj od najljepših hrvatskih plaža u mjestu Žuljane, skladnih je kiselina, izražajnih aroma crnog bobičastog voća, suhe šljive i tamne čokolade.Ime je dobila po otočiću koji se nalazi ispred plaže, a oblikom podsjeća na tradicionalni gudački instrument liricu. Vrhunac je bio Plavac barrique iz 2016., kvalitetno vino s 12,5 posto alkohola, tamne rubin boje i istaknute arome plavca obogaćene blagom aromom drva, koji se sljubljuje uz mesna jela i plavu ribu.

„Naša zadruga okuplja 144 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava. Godišnje napunimo oko 800 tisuća butelja vina, među kojima je 80 posto plavca malog i 20 posto maraštine“, istaknula je Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije turističkog objekta s kušaonicom koji je prošle godine otvoren u sklopu vinarije.

„ Vinu je posvećena i manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma, koja već 13 godina svake prve subote u prosincu na poluotok dovede nekoliko tisuća posjetitelja“, kazao je Slobodan Rosić, predstavnik Udruge Plavac mali s Pelješca.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page