top of page

Sa Sibonom u Novu Godinu

Updated: Feb 19, 2019



Pjenušac Sibon napravljen od Pušipela (Šipon)dobio je ime na osnovi legende prema kojoj je francuski vojnik u vrijeme Napoleona u Međimurju kušao vino i rekao c,est bon (To je dobro). Tako je nastalo ime Šipon a na osnovi tog imena kreiran je Sibon.

Pjenušac Sibon se točio na predstavljanju u zagrebačkoj tvrtki Vivat fina vina. Proizvodnju u međimurskog podrumu DGA vode Gordan Horvat (ekonomist) i Alen Švenda (pravnik) sin poznatog pjevača Mirka Švende Žige koji već desetlječima s Bandistima nastupa na hrvatskoj glazbenoj sceni. Kušalo se pjenušce brut i extra brut. Na najprestižnijem ocjenjivanju vina u svijetu na Decanteru u Londonu ove godine Sibon brut iz 2015. dobio je srebro.

Međimurci su u Zagreb dovezli i kompletnu opremu za izradu pjenušaca. Na promociji u Vivatu moglo se degoržirati, a potom dopuniti ekspedicijskim likerom i tako dobiti brut ili extra brut pjenušac. Zatim na bocu pod pritiskom ide pluteni čep koji se na posebnom uređaju poveže žicom i ukrasi folijom. Na kraju se zalijepe etikete sprijeda i straga te doda još jedna s oznakom ‘made by’ i praznim poljem u koje upišete svoje ime kao dokaz da ste to sve sami napravili. Vinarija DGA godišnje proizvede 10.000 boca pjenušaca. S plasmanom na tržište nemaju problema. Sibon se pije i u domovini prosecca u sjevernoj Italiji .

Vinogradi i vinarija smješteni su u Banfima kod Štrigove, a u posao su krenuli hobistički 2011. godine sa 1800 boca.

Za sljedeću godinu, u čast obilježavanja 115. godišnjice osnivanja Međimurske tvornice šampanjca "Strahija i kompanjoni" kreirali su poseban pjenušac Animo, kako se zvao i stari prethodnik, i napunili su 115 boca. U Tehničkom muzeju u Zagrebu sačuvani su originalni strojevi iz te tvornice.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page