top of page

Baskijski odresci u Chevo'su

Updated: Feb 19, 2019Ambasador baskijske mesne tradicije Imanol Jaca i vlasnik jednog od najvećih distributera goveđeg mesa diljem svijeta, Txogitxu iz San Sebastiana priredio je u zagrebačkom restoranu Chevo's spektakl za gurmane. Tvrtka Txogitxu prisutna je u devetnaest zemalja, opskrbljuju više od 1000 restorana te surađuju s više od 1000 kooperanata. Imanol Jaca stigao je u Hrvatsku u povodu otvorenja hrvatskog tržišta za španjolske steakove. Prezentaciju je organizirala tvrtka Eko Nomad d.o.o. pod brandom GastroBranimir.

Txogitxu je poznat po goveđem mesu s dosta masnoće u mišićima goveda starih i do dvadeset godina. Posebnu slast pruža aroma masti u kojoj se čuvaju mirisi i okusi bilja koje krave slobodno pasu. Meso starih goveda promijenilo je percepciju glede vrhunskih odrezaka. Txogitxu meso se nalazi na jelovnicima restorana s tri Michelinove zvjezdice, uključujući i slavni Arzak u San Sebastianu koji je na popisu 50 najboljih restorana svijeta.

„Kad govorimo o baskijskom identitetu na prvom je mjestu jezik, ali u stopu ga slijedi gastronomska kultura. Mi smo jedina zemlja koja se generacijama bavi starim i debelim govedima“, otkriva Imanol Jaca naglašavajući kako nije dovoljno pričekati da krava ostari. „Generacijama smo učili tehniku prepoznavanja kvalitetnih masnih goveda no to je tek polovica posla a ostalo otpada na vještinu pripreme", napominje Jaca.

Uz crtice o baskijskoj povijesti i kulturi Imanol Jaca zagrebačkoj je publici pokazao kako se meso goveđih leđa reže na pravilan način i kako se priprema. Odresci se peku na 200°C oko četiri minute sa svake strane kako bi meso ostalo crvenkasto. Dovoljno ga je posoliti krupnom morskom soli, a kako bi ostali topli poslužit će vrući keramički tanjuri (60-80°C).

Ponos Txogitxua je i txistorra kobasica od Iberico svinja te također txistorra kobasica od goveda rubia gallega. Txogitxu odresci se sada mogu kušati u desetak restorana u Zagrebu.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page