top of page

Vincekovo kod vinskih kraljicaNa Dan Svetoga Vinka 22. siječnja i kod obitelji Puhelek-Purek u Svetom Ivanu Zelini bilo je živo i veselo. Prva rezidba bila je s brajde uz klet a onda je, kao i posvuda po Prigorju počelo veselje uz tambure, kobasice i špek na štapu, šunku u kruhu, ali i uz odličan paprikaš od divljači jer Stjepan Purek je lovac, a za kraj je ova obitelj pripremila gibanicu i loparke.

Na izložbama vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini, OPG Puhelek-Purek već petu godinu za redom osvaja nagradu „Ljerka Habuzin“ za najbolje ocjenjeno vino autohtone sorte Kraljevina.Vinarija Puhelek Purek utemeljena je davnih dana u srcu Prigorja. Njeguje tradiciju uzgoja autohtonih sorata spajajući stoljetno iskustvo vinarstva s novim pristupima i idejama vinskih kraljica. Sestre Nataša i Ivana bile su vinske kraljice Zagrebačke županije. Na tri hektara vinograda posebna pažnja pridaje se kraljici Prigorja Kraljevini.

Od Kraljevine nastaje i klasičnom metodom vrenja u boci ekstra brut pjenušac Kraljica. To je prvi pjenušac proizveden od ove prigorske autohtone sorte. Bazno vino za proizvodnju pjenušca dobiveno je od grožđa s najboljih položaja. Kraljevina je vrlo pogodna za proizvodnju laganih i nježnih pjenušavih vina zbog malih alkohola i visokih kiselina.

Odrastanje u vinogradarskoj obitelji, te ljubav prema vinu, ali i vinogradu, potaklo je najprije stariju sestru Natašu, a onda i mlađu Ivanu da upišu Agronomski fakultet kojeg su završile, a Ivana sada radi u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo. Nataša je 2002. godine ponijela titulu prve hrvatske vinske kraljice. Osam godina nakon nje i Ivana je okrunjena pa obitelj Puhelek ima dvije vinske kraljice.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page