top of page

Agroturizam Odžaković - čuvari nadinske baštine

Updated: Apr 28, 2023

Za svakoga posebnog gosta u Ravnim kotarima, pivac pod pekom je zakon. Pernati glasnik jutra gastronomski je vrhunac Seoskog gospodarstva Odžaković u Nadinu, mjestu u Općini Polača, nedaleko Benkovca. Dočekuje nas bračni par Marija i Šime – zvani Mime – Odžaković, koji nas vode u čaroban svijet sjećanja i baštine pred kojima zastaje dah. Nevjerojatna predanost dalmatinskoj tradiciji pretvorio je kuću Odžakovića u etno-muzej, s predmetima i nošnjama minulih vremena. No, trebalo je nekoliko putovanja u Istru i neke druge krajeve Hrvatske kako bi se stekla ideja o pružanju seoskog turizma u Nadinu. Sredinom devedesetih, u jeku Domovinskoga rata, nikome nije bilo ni na kraj pameti graditi budućnost u seoskom turizmu, no Odžakovići su imali zanimljivu i uzbudljivu viziju.

Sve se to ostvarilo vrlo brzo nakon rata, a obitelj je napravila i prvi bazen u Općini Polača, kada je vrhunac turističke ponude bio klasičan „cimerfraj“ neposredno u zaleđu biogradske rivijere. Tradicijska ponuda se pokazala održivom turističkom ponudom, što su mnogi kasnije slijedili u vlastitim domaćinstvima. Dok čekate dovršetak peke, možete pogledati cijeli mali muzej u kojemu je bračni par skupio svu dotu nadinskog kraja, od narodnih nošnji do kućnih predmeta iz doba naših pradjedova.

Dok pričamo s domaćinima, kušamo bogatu ponudu domaćih rakija. U Odžakovića mogu se kušati rakije iz linije „Grudina“ i to rakija od gorkih badema, domaći liker od limuna, liker od maslina, domaća travarica, domaći liker od višnje maraške, te domaća rakija od smokava. Ne zna se koja je bolja, a naša ekipa je bila dovoljno hrabra isprobati sve ove plemenite okuse sjeverne Dalmacije.


Sve je to bio samo uvod najvećem kulinarskom hitu Dalmacije: peki. Ova gotovo mitska metoda pripremanja hrane čvrsto je vezana za dalmatinsko podneblje, a često se govori kako niti jedna peka nije ista. Vatrena temperatura otvara brojne arome i okuse ispod čvrste površine. Taj poseban „inferno“ stvara drvo, ali čarobnost jela se odvija ispod peke. Nama se pripremio pivac ili pijetao, zajedno s krumpirima, kapulom, mrkvom, paprikom i tek malo začina. Peka se priprema u žaru, što fascinira sve posjetitelje, a pogotov one koji se prvi puta susreću s takvom vrstom kuhanja.

Osobito to vrijedi za mnogobrojne goste s cruisera, a ove godine će Odžakoviće posjetiti sretni putnici s čak 65 cruisera koji će zastati uz obalu sjeverne Dalmacije. Dok će neki odabrati uobičajene atrakcije masovnog turizma, probrani gosti će ipak doći u Nadin, te će kao i mi uživati u predivnoj kupaži crnih vinskih sorti. Merlot, Cabernet, Plavina i Syrah spajaju se u odličan izdanak nadinsko-polačkog vinogorja koje sve više plijeni interes enologa, a obuhvaća čak 360 hektara vinograda.

Lokalne su općine napravile dobar posao dodjeljivanja koncesija za vinograde, a obitelj Odžaković ima oko 2,5 hektara površine zasađenih lozom, na terroiru koji sve više postaje prepoznatljiv među vinoljupcima. Kad se tome dodaju peke, mini mljekara i sir koji se u njoj radi, u vrtu zasađen krumpir, ručno rađena tjestenina, domaća pogača i palenta s kupusom, domaći pršut, onda nije čudo da se kod Odžakovića uživa u iskonskim okusima koji romantično podsjećaju na vremena naših baka i djedova, u skladu s prirodom i tradicijom, što nam sve više izmiče iz ruku. U posebnim trenucima radi se ovdje i lokalni prisnac, tradicionalni kolač za veća slavlja.

Osim crne kupaže, ovdje se uživa i u bijelom vinskom spoju zvanom Vili Blanc, te u ravnokotarskom vinskom ponosu Maraštini. Ukoliko ste još uvijek trijezni od ovih domaćih tekućih uspješnica, možete se osvježiti u bazenu na otvorenom, okruženom maslinama, koji danas možda nije neko veliko iznenađenje, no sa smislom za ruralni turizam, Mime je napravio prvi takav bazen u cijeloj općini. Pazite samo da ne dobijete pogodak ravno u čelo, jer se u okolici seoskog domaćinstva pruža i prilika za paintball, kao i razne šetnje koje razveseljava gradsku čeljad u bogatim korporacijama.

Pivac nas također razgaljuje svojim neopisivim okusima, blagom teksturom i očuvanim prirodnim okusima, zajedno s bogatim povrćem koje raste iza same kuće. Pivac je inače poznat znak mnogih zemalja i gradova diljem svijeta, a sasvim skladno bi mogao biti simbol Ravnih kotara. Za mnoge je pijetao znak prestanka strašnog noćnog mraka i svijetle zore, no mnoge legende govore o pijetlu kao glavnom liku mnogih legendi. U Bibliji pijetao triput kukuriče kako bi obznanio Petrovu izdaju Isusa. U Đurđevcu se i dalje građani ponosno nazivaju picokima, jer se strašni pijetao bacao preko zidina Turcima koji su opsjedali grad, pa su osvajači pomislili da Đurđevčani imaju toliko hrane da je mogu bacati preko zida.

Lukavi građani ovog podravskoga grada su znali da ih možda može spasiti tek zadnji pijetao kojega su pronašli u Đurđevcu. U Portugalu, legenda kaže da je nedužan čovjek optužen za krađu i osuđen na smrt, ali se pojavio pijetao i dokazao njegovu nevinost. Od tada je pijetao postao simbol pravde i odanosti. Zanimljivo, pijetao je u istim tim zemljama omiljeni dio recepata.



Peka daje predivan okus jer se meso peče u vlastitim sokovima, okruženo povrćem. Uživali smo bez premca, a posjet ovom seoskom domaćinstvu mora biti na putanji svakog gastronomskog posjeta Ravnim kotarima. Na domaćinstvu se može i prespavati u udobnim apartmanima, što je prilika za doživjeti predivna i mirna ravnokotarska jutra i uživati u zalascima sunca.

Agroturizam Odžaković

Nadin 90, 23420 Benkovac

+385 91 766 05 86, +385 91 535 17 41








Recent Posts

See All
bottom of page