top of page

Bronzi Bee - U carstvu ličkih pčela

Updated: Aug 12, 2023

Jeste li znali da je moguće udisati zrak izravno iz pčelinje košnice? I pritom uživati u pogledu na Grič, Tisov vrh i druge obronke koji omeđuju Gacku dolinu. Sve je to moguće u OPG-u Bronzi Bee, koji osim proizvodnje meda i kozmetike ima i jedinstvenu apiterapiju na svom imanju. Uz gutljaje odlične medice, gutamo i podatke o ovoj blagotvornoj terapiji koja se temelji na jednom od najljepših darova prirode – pčelama.

Marinko i Nataša Bronzović svoj su medeni kutak našli u mjestu Prozor. Iako ovo nije glavno zanimanje bračnog para, ipak se nazivaju prije svega medarima, što je Bronzovićima i obiteljska tradicija. Oko 130 pčelinjih zajednica proizvodi ovdje cvjetni med, livadni med, medun (medljikovac, šumski med), vrijesak, bagrem i kadulju. Livadni med nosi oznaku Lika Quality, a OPG je dobio i nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

U gospodarskoj zgradi koja je uređena i uz pomoć europskih fondova gledamo kako se vrca med. Vrijeme je pripreme livadnog meda, a Marinko nam pokazuje cijeli proces. Uskoro se i sami kušamo u jednostavnijim poslovima, a nakon par uboda pčela shvaćamo da nismo alergični i da nam je budućnost u pčelarstvu! Dakako, nakon još par uboda, spremno odbacujemo tu budućnost i posvećujemo se kušanju meda i medenih proizvoda.

A osim meda, Bronzovići nude i druge vrste pčelinjih proizvoda kao što su cvjetni prah, perga, propolis kapi, propolis sprej, saće u medu, med sa saćem, medenjaci, veliki izbor svijeća od pčelinjeg voska, a posebno mjesto zauzima linija proizvoda koji su na bazi meda, tj. medne mješavine, a to su kremasti med, medni namaz s lješnjacima, imunomed, medolada, mješavina meda s orašastim plodovima i suhim voćem, kremasti med s lješnjacima i čokoladom, te balzami za usne rađeni na bazi pčelinjih proizvoda. Neki od ovih proizvoda, poput medolade, kremastog meda sa lješnjacima i čokoladom te mješavine meda sa orašastim plodovima i suhim voćem, koje su Marinko i Nataša sami osmislili, a sigurni smo da odlično prijaju mališanima!

Sredina je ljeta i užurbano se pripremaju za ispašu šume. Dana bez rada nema: „U pčelarstvu najviše posla ima u proljeće kada se košnice prate u razvoju i pripremaju za paše. S buđenjem prirode svakodnevan je rad u košnicama, sve do kraja devetog mjeseca. Do polovice svibnja, kada je paša kadulje i bagrema, priprema se košnica. Nakon vožnje košnica na pašu, također svakodnevno radimo. Dok biljka medi, prisutni smo na paši. Sve to ovisi o biljci koja trenutno medi“, govori nam Marinko koji se uskoro priprema i za vrijesak, biljka koja zna dobro mediti.

Neizvjestan je posao medara. Stoga mnogi medari, uključujući Bronzoviće, ostave dio meda u košnici, jer ne znaju hoće li biti dobra paša šume, vrijeska ili neke druge medonosne biljke. Upravo se vrca livada, a ona je bitna za preživljavanje zajednica, osobito tijekom ličkih zima koje nisu ni sjena onoga što su nekad bile. „Pčele bi tijekom zime trebale mirovati, a bez snijega se mijenjaju stvari. I ta neizvjesnost traži dovoljno meda u košnici kako se ne bi pčele morale dohranjivati. To je najviše livadni med. Temperature su relativno visoke, pčele ne miruju već izlaze iz košnica. Živahne su i aktivne što znači da se i hrana više troši“, priča Marinko dok se polako penjemo uz obronak prema drvenoj kući za apiterapiju.

Oko nas plešu pčele dok nam bračni par Bronzović ponosno objašnjava kako je brvnara napravljena bez jednog čavla. U njoj se provodi apiterapija, a šest košnica je ugrađeno u kuću i tu se događa cijela čarolija koju nam objašnjava Nataša: „Košnice su postavljene u samu prostoriju. Kada korisnik stigne, sjedne na stolicu i preko inhalatora se spoji s košnicom i udiše zrak iz nje. Tretman traje najmanje pola sata kroz deset dana, kako bi se pokazalo pozitivno djelovanje. Korisno je za bolesnike koji imaju probleme s dišnim sustavom, astmom, alergijama, bronhitisom, a dobro je i za jačanje imuniteta. U košnici se nalaze mikročestice svih pčelinjih proizvoda. Od nektara pčela radi med, ali unosi i pelud u košnicu, te proizvodi propolis, matičnu mliječ i vosak. Te čestice se nalaze u zraku, što ga izravno čini ljekovitim.“

Inhalatori su profesionalni, s filterima koji zaustavljaju čestice da uđu u dišni sustav. Udiše se isključivo čisti zrak, koji ima i medeni miris. Isprobali smo udisati, a ujedno se divili prekrasnom pogledu prema Gackoj dolini. „Završila sam tečaj apiterapije 2019., koji organizira Hrvatsko apiterapijsko društvo. Ovo me uvijek jako privlačilo, jer se od pčela može puno toga dobiti a da se njoj ne našteti“, poručuje Nataša dok demonstrira način upotrebe.

Legenda govori da je liječnik Hipokrat doživio sto godina u vrijeme kada su ljudi bili već jednom nogom u grobu nakon četrdesete. Razlog? Stalno je jeo med. Govorka se da je i Bog dao Adamu i Evi med kao jedino jelo koje đavao ne može pokvariti. Stoga je i svaki proizvod iz Bronzi Bee domaćinstva iznimno ukusnu, zdravo, i ljekovito, a i ponos Gacke doline i cijele Like!

OPG Bronzi Bee

Prozor 58, Otočac

+385 91 5610 295





Recent Posts

See All
bottom of page