top of page

Castellana - istarska craft piva

U samom srcu Kaštelira može se uživati u originalnim kaštelirskim pivima! Castellana craft pivovara iskaz je entuzijazma mladog bračnog para Tine Kovač i Gabriela de Faverija koji se pridružio rastućoj craft pivarskoj industriji u Istri. Prednost ove pivovare jest što se dobar dio sastojaka pravi na samom obiteljskom imanju, poput ječma. I Tina i Gabriele se ponose svojim poljoprivrednim radom, ali i preinakom nekadašnje konobe pune vina i maslinova ulja u kojoj se sada nalaze bačve pive. To su Kaštelirci prepoznali i ponosni su ovom ponudom u svojem mjestu.

Gabriele, kojemu je majka iz Kaštelira, otac iz Slovenije, a rodio se i živio u Italiji. Iako se još privikava na hrvatski jezik, preuzeo je s ponosom starinu svoje rodbine u Kašteliru te se posvetio zemlji. „Imali smo ideju napraviti ove pive jer smo imali zemlje sa zasađenim ječmom za životinje. Ideja se polako razvijala, sami smo učili praviti pivu, ponajviše koristeći internetske izvore“, govori nam Gabriele o svojim počecima. Tehnologija stiže iz Italije, a dio sredstava stigao je i iz bespovratnih sredstava Europske Unije.

U svakoj pivi dio je njihovog vlastitog ječma koji raste na pola hektara njive u neposrednoj okolici gradića. Zasada se u pivovari stvara 2500 litara pive mjesečno, a Tina nam govori da vjerojatno niti neće biti više od toga jer se baziraju prije svega na kvaliteti i privlačenju gostiju u Kaštelir. „Zasada, a sigurno i kroz neko dulje vrijeme, naše pivo možete kušati isključivo u Castellani“, poručuje Tina, a Gabriele nam objašnjava da je Castellana, žena od kaštelana, gospodara Kaštelira.

Četiri vrste pive se mogu probati u Castellani. Pale Ale „Školar“ je jantarno pivo s karameliziranim sladom i proljetnom pšenicom, citrusne i intenzivne arome s biljnom gorčinom. U Castellani ih podsjeća na miris borovih iglica uz obalu Jadrana, a preporučuju ga piti s kriškom naranče ili uz masna i začinjena jela. Saison pivo „Školarka“ je jantarno pivo koje ima svoju osobitost jer se pokušava rekreirati piće koje su zemljoradnici nekoć pripremali i ljeti pili da bi utažili žeđ na polju. Proizvodi se s antičkim kvascem koji pojačava voćni okus hmelja u različitim karameliziranim sladovima koji uravnotežuju gorčinu. Preporučuju ga uz roštilj, kobasice (naravno, one istarske!), uz malo mljevenog crnog papra, s ribom i limunovim sokom ili s tartarom od kozica.

Blonde Ale „Bjonda“ je lagano pivo, vrlo ugodno i s predivnom bojom. Slad blago prevladava nad hmeljom, te mirisom podsjeća na kruh. White Ipa „Kaštelirka“ je aromatično i začinjeno pivo, s intenzivnim okusima hmelja. Slad dobiven od proljetne pšenice daje slatkast okus i savršenu pjenu, a preporučuju ga uz deserte i slatkiše, kao i uz sireve i ribu.

Sjediti u Castellani je odlično iskustvo, uz nasmiješene domaćine, stoga ne dvojimo da svi pivoljupci moraju doći do Kaštelira:

Castellana

Kaštelir 71, Kaštelir

Fotografije: Taste of Adriatic & Castellana pivovara




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page