top of page

Dobropoljanski gušti – hit udruge DUM

Updated: Oct 12, 2021

Kad ljeto zažari na otoku Pašmanu, a turisti potraže zanimljivu večer tijekom svog godišnjeg odmora, najbolje je uputiti se u Dobropoljanu na gastronomsku manifestaciju Dobropoljanski gušti. Ovo je inicijativa koju je pokrenula Dobropoljanska udruga mladih (DUM), što nije tek ime koje sanjari mlade na otoku, jer okuplja 60-ak članova mlađe dobi koji doista žive u Dobropoljani. O radu ove udruge, a naročito o kulinarskim dostignućima, razgovaramo s dosadašnjim predsjednikom Augustinom Bašićem – Gustom.

Koncept Gušta je naoko jednostavan – autohtona otočna kuhinja nadopunjuje se zvucima dalmatinske klape već sedam godina. „Svake godine spremamo veliku buzaru od daganja kao određeni brend Dobropoljanskih gušti, zajedno s pet-šest vrsti jela“, priča nam Guste. Ta buzara je najveći gušt, a kad se pojedu dagnje, u šug se stavi tjestenina i podijeli se maneštrun uz simbolične cijene. Dagnje su domaće, dolaze s otoka, a i ostale namirnice se uzimaju od pašmanskih OPG-ova, a kuhaju pomorci, kuhari na brodu, ugostitelji, ali cijela Dobropoljana i Pašman surađuju, pa u pripremi jela sudjeluju svi, od djece do starijih žitelja. Prikazuju se tu i stari obrti, nekadašnja svakodnevica života na otoku.

„Stariji ljudi su nam prenijeli kao tipičnu dobropoljansku hranu hobotnicu s bobom, koja se spremala prilikom velikih poljoprivrednih djelatnosti poput berbe maslina“, prenosi Guste svoja sjećanja od svoje none. Pašman je oduvijek bio više orijentiran na maslinarstvo i poljoprivredu nego na ribarstvo, što se može lako vidjeti cijelom dužinom jedine magistralne ceste na otoku. S jedne i druge strane nižu se bezbrojni maslinici, između kojih se naziru zaseoci i mjesta na otoku.

DUM je osnovan 2012. godine, ima 62 člana što je vrlo velik interes s obzirom na veličinu mjesta. Osim Gušta, DUM radi i sportske događaje, posebno nogomet na pijesku, malonogometni turnir, a ovdje se naveliko igra i košarka. Razlog tome se može vidjeti već na samom ulasku u Dobropoljanu, gdje je veliki mural poznatom hrvatskom košarkašu Krešimiru Ćosiću, koji je porijeklom iz ovog mjesta. Pomažu i KUD-u Bokolje u Međunarodnoj smotri folklora koja se održava preko dvadeset godina. Tu je i lokalna fešta sv. Tome, zaštitnika Dobropoljane, a crkva posvećena ovom svecu je svima vidljiva u središtu mjesta.

Očito je da ljeto na Pašmanu ne može proći bez gušta, a ovi dobropoljanski su najveća astronomska uživancija, pa ne treba dvojiti kamo se uputiti usred srpnja!

Fotografije: DUM


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page