top of page

Gastronautovih Sto najboljih restorana

Updated: Jan 7, 2021

Gastronaut je 24. godinu izdao svoju legendarnu knjigu „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti“, jedinstven vodič za sasvim najbolje što se događa u godinu dana na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Tvrtka Abisal, koju vodi Karin Mimica, iz godine u godinu istražuje 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj, a posjetitelji portala i ugostitelji glasuju za svoje favorite. Najzad, Časni odbor utvrđuje konačnu listu, na kojoj se do sada pojavilo 476 restorana, podijeljenih u šest gastronomskih regija: Istra i Kvarner; Dalmacija; Gorski Kotar, Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina; Zagreb i okolica; Zagorje, Međimurje, Podravina, Slavonija i Baranja.

U proteklih 23 godine, šest restorana je uvijek bilo na ovom prestižnom popisu: Bevanda (Opatija), Nautika (Dubrovnik), Puntijar (Zagreb), Rivica (Njivice), Vila Neretva (Metković) te Zlatna ribica (Brodarica). Podjednako koliko su važni restorani koji su uvijek prisutni na ovom popisu, toliko je uzbudljivo vidjeti nove restorane, koji su se po prvi puta našli u ovoj knjizi.


Ove godine to su restoran luksuznog Casino hotela Mulino u Bujama, koji osvaja svojim jakobovim kapicama punjenim očišćenim jadranskim škampima; Spinnaker u Poreču, gdje Goran Hrastovčak i Ivan Ergović dočekuju goste u hotelu Valamar Riviera, a posebice svojim kamenicama s kremom od jabuke, listom kamenice, morskim algama i vakumiranim krastavcem; Markus u Labinu, romantično smješten u vinogradu, a koji se hvali rižotom od vrganja i gorgonzolom s hrskavom pancetom; Marina Kornati u Biogradu na moru, unutar treće najveće marine na Jadranu i gdje možete uživati sa spektakularnim pogledom na more i 750 vezova u maneštrunu od hobotnice; već legendarni Vinko u Konjevratima, gdje šibenska Zagora odiše janjećim specijalitetima, od kojih se ističu janjeće tripice.

Pantarul u Dubrovniku, gdje vas domaća atmosfera jednostavno vabi da probate Quiche s kozjim sirom i sušenim rajčicama; japanske specijalitete možete probati u zagrebačkom restoranu Tekka koji uveseljava raznolikom ponudom dalekoistočnog otočja; Muzej u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt nije samo smješten u prekrasnom zdanju, nego je i pravo odredište gurmana, koji mogu između ostaloga probati odličan tartar od tune; u Brodskom Stupniku se možete zaustaviti u Stupničkim dvorima, na vinorodnim obroncima Dilj gore, gdje možete kušati slavonske specijalitete a osobito piletinu na stupnički s domaćim njokima; Zlatni lug u Požegi je Slavonija u malom, obiluje predivnom slavonskom kuhinjom i vinima a ponosi su na svoj vinogradarski ćevap; Akademija Graševine u Venju kraj Kutjeva je smještena tik uz najpoznatije kutjevačke vinarije, a nakon vinskih proba je dobro sjesti ovdje i zasladiti se knedlima sa sirom.

Uz ove nove restorane, mnogi su prisutni iz godine u godinu. Istra i Kvarner postojano oduševljuju kako visokom gastronomijom tako i lokalnim guštima, Dalmacija vidno diže razinu svoje gastronomske ponude, dok karlovački kraj, Zagorje i Međimurje skladno održavaju svoju ponudu. Zagrebačka scena je iznimno zahtjevna pa je pravi uspjeh za sve restorane koji već godinama održavaju svoju kvalitetu usluge i proizvoda. Velik je uspon Slavonije i Baranje, nepravedno zapostavljene gastronomske scene u Hrvatskoj, što je rezultat marljivog rada i fascinantnih recepata.

Gastronaut ujedno vodi Klub Gastronaut koji organizira okrugle stolove, edukacije, susrete i degustacije, a kroz proteklih godinu dana organizirani su skupovi na Pagu, u Zagrebu i Rijeci, te edukacije i manifestacije na Krku i u Lici. Gastronauti su ujedno bili suorganizatori i medijski pokrovitelji više od 20 gastronomskih i vinskih manifestacija. Svoju manifestaciju predstavljanja knjige tradicionalno je održan u Rijeci, ovog puta na Botelu Marina, gdje su svoje proizvode predstavili su Dobro (suhomesnati proizvodi), Dukat (sirevi), Karlić i Zigante (delikatese s tartufima), Bakalar Milena, a pila su se vina od vinarija: Deklić, D'Oro, Krauthaker, Matić, Pavlomir, Perak, Sladić, PZ Gospoja, PZ Svirče, Valenta, Zigante, Udruga Graševina Croatica, vina s područja Sv. Ivan Zelina i Osječko-baranjske županije.

Od restorana koji su se ove godine našli na popisu, naš portal je posjetio: Sv. Nikola (Poreč), Vodnjanka (Vodnjan), Stancija Kovačići (Rukavac), Jist (Viškovo), Za Kantuni (Mali Lošinj), Foša (Zadar), Zora bila (Split), Zrno soli (Split), Bitoraj (Fužine), Frankopan (Ogulin), Gradina (Josipdol), Žganjer (Ozalj), Villa Zelenjak – Ventek (Risvica), Mamica (Pušćine), Mala hiža (Mačkovec), Akademija Graševine (Venje). Ne pokušavajući se uspoređivati s Gastronautom, čeka nas velik posao!

Fotografije: Edvard Badurina (Taste of Adriatic)

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page