top of page

Istarsko bučino ulje Irvina Kocijančića

Uz istarsku hranu uvijek paše i salata, ponajbolje sezonske s mnogo rajčice, luka, paprike i to se sve, naravno, zalije s dobrim domaćim bučinim uljem! Molim? Bučinim?! Otkuda bučino ulje na istarskom stolu? S obzirom da je razbijanje predrasuda i stereotipa dio svakog pohoda gastronomada, onda je i bučino ulje dio istarske ponude, osobito kad se ono proba u OPG-u Irvina Kocijančića u Rogovićima pored Kaštelira. Cijela obitelj sada koristi bučino ulje u svojoj prehrani, ali nude i razne druge proizvode od buče, koja se u Istri naziva cuka. Prodaje se najviše na kućnom pragu, a tijekom ljetnih mjeseci se prodaje i na štandovima po turističkim mjestima uz obalu.

Posebnost ovog ulja jest da je hladno prešano, a u Istri je slabo poznato, iako se može naići na ovu ponudu na brojnim sajmovima tijekom godine. Bučino ulje je, naime, karakterističan okus sjevernih hrvatskih krajeva, osobito Međimurja, Slavonije i varaždinskog kraja otkuda stižu i ponajbolji proizvođači tog crnog i gustog ulja. Uobičajen okus tog ulja nije onaj koji nudi Irvin Kocijančić upravo zbog metode hladnog prešanja, što znači da je boja tamnija, miris izraženiji i jači, te orašast u okusu. „Uvijek me iznenađuje kako Istrijani znaju za bučino ulje, jer im rodbina i prijatelji donesu, pa im naša ponuda i nije toliko nova“, priča Irvin Kocijančić. Zapravo, u Istri se bučino ulje koristi iznenađujuće više nego što se misli.

Pred nas stiže kruh s bučinim sjemenkama i uljem, svježi sir na koji se polije malo bučinog ulja, samo ulje i prepržene slane koštice. Glavni „krivac“ za prelazak na proizvodnju hladno prešanog bučinog ulja je Irvinov otac Valdi koji se smješka na vrhu stola. „Bili smo u potrazi za nekom kulturom koja bi bila u skladu s plodoredom postojeće proizvodnje žitarica, koje su u potrebi zamjene nakon godinu, dvije“, govori nam Irvin objašnjavajući ovaj potez. Buče su iz zainteresirale zbog svojih pogodnosti, ali i zbog potpuno mehanizirane proizvodnje. Našli su stručnu osobu koja im je pomogla i rezultati se i te kako vide. Isprva je postojala ideja da se nude samo koštice kao sirovina, što nije donijelo mnogo uspjeha. Stoga su Kocijančići 2012. godine krenuli u proizvodnju ulja.

Kako je navodnjavanje važan segment poljoprivredne proizvodnje, a posebno ove kulture, Kocijančići su najveći dio buča zasadili u dolini rijeke Mirne, no i blizu same obiteljske kuće. Obišli smo polje, gdje smo vidjeli već dobrano velike buče koje će dozrjeti za par mjeseci. Posebnim kombajnom se beru samo sjemenke, a meso ostaje na njivi kao gnojidba. Čim se sjemenke osuše, odnosno kada imaju sedam do osam posto vlage u sebi, mehanički se čiste i dobije se sirovina za prženje ili za preradu u bučino ulje.

Ovo ulje se najviše koristi za salate i bolje je što je više svježije. Nije preporučljivo za prženje, ali se u Istri već stvara jedan običaj da se bučino ulje pomiješa s maslinovim i dodaje se hrani. Ova novost u istarskim okusima je nadomak ruke svakome tko se uputi prema zapadnoj obali Istre:

OPG Irvin Kocijančić

Rogovići 16

+385 91 523 2406

istracuka@hotmail.com




Recent Posts

See All
bottom of page