top of page

Kali - konoba lovranskog maruna

Updated: Oct 12, 2021

S terase konobe Kali puca jedan od najljepših vidika na Kvarner. Divimo se blizini najvećih hrvatskih otoka Cresa i Krka, dok ispijamo Didovu travaricu kao aperitiv prije sjajnih okusa. Nalazimo se visoko iznad Medveje, na mjestu gdje se dodiruju more i šuma Parka prirode Učka, a što se i te kako odražava na jelovniku konobe koju drži obitelj Bistre. Tijekom posjeta ovom mjestu još uvijek se ne možemo odlučiti je li ljepše sjesti na prostranu terasu s koje puca magičan pogled ili u unutrašnjost konobe, koja osvaja autentičnom starinom i masovnom kamenom stijenom. Najbolje je, dakako, isprobati sve opcije u razno doba godine jer se u konobi Kali godišnja doba mjere okusima na tanjuru a ne toliko kalendarom. Jesen je, razumije se, posvećena jednom od najoriginalnijih proizvoda Lovranštine, a to je lovranski marun.

Ako bi se igdje i moglo započeti pričati o lovranskom marunu, onda bi to zasigurno bila ova konoba. Ante Bistre ne vodi samo konobu Kali, već je entuzijastičan aktivist za liburnijsku kulinarsku scenu, iako mnogo poznatiji izvan granica Hrvatske nego u njoj. Na toj sceni je svoj obol dala i Udruga lovranski marun, posvećena promociji ne samo maruna, već i očuvanja prošlosti ovoga kraja. Uostalom, Medveja je po ovom plemenitom kestenu dobila i ime. Ubrane marune ljudi su skupljali na jedno mjesto i pokrivali lišćem (med veje), pa se dotično mjesto počelo tako i nazivati: Med-Veje.

Ante nam objašnjava kako su Rimljani prvi počeli saditi marune po Učki, ali povezanost Lovranštine sa samim proizvodom dolazi tek od poznatog hrvatskog kapetana Petra Kružića koji je u Lovranu stvorio luku koja je bila početak uskočke mornarice. Brodovi su plovili duž cijelog Jadrana i prevozili mnoge proizvode, između ostalog i marune koji su se uzgajali u gustim šumama iznad Lovrana. S obzirom da je roba dolazila iz luke Lovran, marun je jednostavno prozvan – lovranskim! I dok pričamo o povijesti maruna, na stol nam dolazi sasvim posebno jelo – juha od buče i lovranskog maruna. Antina majka Zorica ju zove pijanom juhom, jer u njoj ima i vina, octa, konjaka, ruma, đumbira, što sve daje paletu okusa.


Juha je naprosto sjajna, dobra je kako za hladno vrijeme tako i za mamurluk! Lovranski marun daje konačnu notu, podsjećajući da su none nekad čuvale marune cijelu zimu jer je othranio generacije u oskudno doba godine. Kreacijom ove juhe, konoba Kali je vjerna svom geslu: povratak tradiciji.



Taj povratak nije rezerviran samo za marune. U konobi Kali se odvija stalan spoj Učke i mora u proizvode dodane vrijednosti i poštivanja starih kulinarskih navada. U padelama se stvaraju umaci minulih vremena, koji se potom kombiniraju s desetak vrsta tjestenina, osobito raviolima. Punjeni su raznim sastojcima. Sir se često nabavlja visoko u planini, u nekolicini još preživjelih malih obiteljskih sirana, a iz istog podneblja dolazi i med. Naći će se u kombinaciji i škampi, jer je Medveja dio škamparskog teritorija. Ovdje se poslužuje lokalno ulovljena ili uzgojena riba i plodovi mora, a isto je sa škampom koji ima oznaku Local Fish koju izdaje Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Vela vrata. Mi smo probali domaće raviole s vrganjima i marunima. Ovo jelo je čista jesen na tanjuru, ponovno u skladu s tradicijom kuće da se marun uvijek kombinira sa sezonskom hranom.

Dolaze u Kali i mnogi motoristi, koji dobivaju deset posto popusta. Međusobno se vrlo dobro znaju, jer je i Ante motorist, a čini se da ta ljubav teče u venama i njegove kćerke. Mnogi od njih neće odoljeti vrhunskoj peki koja se spravlja u konobi Kali, među kojima se ipak ističe hobotnica. Drugi će pak dati prednost bifteku s raviolima na majčin način, jedan od specijaliteta kuće. Sve to valja začiniti predivnim maslinovim uljem, koje dolazi iz djedovine obitelji u mjestu Radovin, u zadarskom zaleđu. Otac njegova djeda Ante, Dujam, i njegov brat Mijat zaslužni su za ovu obiteljsku baštinu. Mijat je plovio na poznatom brodu Carpathia, koji je postao slavan i stoga što je prvi došao u pomoć preživjelima s Titanica. Trećina moreplovaca na tom brodu su bili Hrvati, jer je brod plovio na liniji New York-Rijeka. Mijat je zarađen novac ostavljao svom bratu Dujmu, koji je u Radovinu kupio zemljište i posadio prve masline i smokve. Ova dota je i dalje vrlo prisutna u konobi Kali.

Naime, ovdje se nude jestivi suveniri od maruna, smokava, jabuka, višanja, trešanja i šljiva. Smokvenjak Kali treba posebno spomenuti: „Vraćen iz stoljetnog zaborava, smokvenjak je rezultat potrage za tradicionalnim, zdravim i jednostavnim proizvodom svojega kraja. Proizveden od smokava i raznog voća, Smokvenjak je još jedan u nizu autentičnih proizvoda konobe Kali i dobitnik je nekoliko expo-nagrada za suvenir-proizvod od smokava“, govore domaćini. Posebnost ovog, spram svakog drugog smokvenjaka u Hrvatskoj, jest da se čini bez alkohola i stoga je sjajan za sve dobne skupine i osobito za ljude koji boluju od dijabetesa. Ne treba zaboraviti da je smokvenjak biblijski kolač i koliko god ima kombinacija na Jadranu, originalni recept se može jednostavno pronaći u Svetom Pismu. Smokvenjak je posve prirodan, bez dodanog šećera, aditiva ili konzervansa, bogat s kalcijem i magnezijem, te daje snagu i energiju, pa je popularan među sportašima i rekreativcima.


Još jedan autohtoni proizvod konobe Kali je Marunela, krema od maruna, koji se poslužuje kao namaz uz palačinke i sladolede, ali i kao temelj juhi od maruna. Marunela je doista jedinstven proizvod čiji je okus spoj prženih maruna i čokolade. Neizostavne su i kuglice od maruna, a smokva je dodatno korištena je smokvin ocat. Proces od berbe do punjenja traje najmanje tri godine, a ocat ima slatkasti i bogat okus.



Za kraj naše gastronomske priče u konobi Kali probali smo sladoled od smovke, maruna i tartufa s preljevom od ispasirane otkoštičene smokve u zgusnutom smokvinom octu, majstorski napravljen tako da se svaki sastojak nepogrešivo osjeća i opet daje nepogrešiv dojam vrhunske kulinarske kvalitete. Kao što se primjećuje, obitelj Bistre je predana ne samo visokokvalitetnim nego i zdravim proizvodima. Zbog toga se ovdje može kupiti i Manuka med, odličan za protuupalna i blagotvorna djelovanja na ljudsko zdravlje, a koji se dobiva od bilje koja raste samo na Novom Zelandu.

Nažalost, sve je manje kultiviranog maruna u lovranskim i učkarskim šumama, zbog slabog interesa za njegovu proizvodnju. Obitelj Bistre je zasigurno najaktivnija u tom polju i poznata po svojim delicijama ne samo u turističkim središtima naše zemlje, već i u inozemstvu. Nadajmo se da će ova ustrajnost biti poticaj i drugima da u zajedništvu zaštite lovranski marun i da ovaj proizvod postane vrhunski gastronomski brend Kvarnera!

Konoba Kali

Kali 39a, Medveja 51415, Croatia

tel. + 385(0)51.29.32.68

gsm. + 385(0)98.56.38.72

e-mail. dobartek@konobakali.hr

http://www.konobakali.hr/

Fotografije: Konoba Kali i Taste of Adriatic


Recent Posts

See All
bottom of page