top of page

Konoba Giardin - gušti Kolana

Među nekoliko konoba koje tvore gastronomsku ponudu Kolana, konoba Giardin se odlikuje radom cijele godine. Ušavši u nju, odmah smo spazili nekoliko stvari: ovdje se odvija zimski društveni život Kolana, gdje se saznaju sve novosti, priča se o svim viđenim i neviđenim stvarima koje obilježavaju život naš svagdašnji, a došljaci i putnici namjernici se srdačno pozdravljaju s tipičnim pogledima ljudi „nisam siguran, znamo li se“. Osim toga, porcije su izdašne, pa je marenda ovdje definitivno „jača“.


Uz kapljicu crnoga vina, u kutku kamene konobe kušamo pršut, paški sir i slane srdele, što je nekako paško predjelo u malome. Ipak, ne bi bilo dobrog pršuta, a još manje slanog sira da nema bure koja toliko obilježava život na otoku Pagu. O vjetru ovisi hoće li voziti trajekt i je li otvoren Paški most, a u tom slučaju se pitamo nije li možda i bolje u tom trenutku biti na otoku! Braća Josip i Nikola Kustić vode ovu kultnu kolanjsku konobu, a nismo ih susreli jer su svoja kulinarska umijeća koristili – u kuhinji! Ponetko kaže „ako nisi jeo u Giardinu, uzalud si dolazio na Pag“.



U Giardin će navraćati i mnoge slavne osobe, među kojima je bio i pokojni Oliver Dragojević, ne toliko prije nego što je prerano napustio ovaj svijet. Ovdje se hrana uzima vrlo ozbiljno, a kako većina turista redovito jede u sumnjivim priobalnim restoranima patagonske lignje i cordon bleu, konoba Giardin je često blistavo otkrivenje gostima koji odjednom dobiju dobro domaću hranu u velikim porcijama i s vrlo pristupačnim cijenama. Sezonska hrana je, stoga, samorazumljiva. Mi smo tako uživali u fritaji sa šparogama koje su, eto, najavile proljeće i u ovom dijelu otoka Paga.

No, proljeće sa sobom nosi i mirise mlade janjetine, koja je na Pagu posebno dobra. Žitelji svih „ovčjih“ otoka na Jadranu će se tući u mišljenjima čija je bolja – krčka, creska, paška – ali naš je jednostavan zaključak da je najbolja ona na tanjuru! Na Pagu se rade divni recepti iz starine koji ne uključuju više samo janjetinu ispod peke, na ražnju ili na lešo, već i razne inačice ovčetine. Tijekom godine su, ipak, pravi sretkovići oni koji naiđu na ponudu juhe od ovčetine, ragua od ovčetine, ali će lako pronaći sasvim posebne kobasice od ovčetine koje radi ovčar i sirar Emil Oštarić.

Zbog toga je bilo neizbježno da u Giardinu probamo janjeći gulaš s makarunima. Odličan i jasan okus mlade janjetine je blagodat za naša nepca, a čvrsti makaruni govore o generacijama iskustva izrade otočne pašte koja je malo „tvrđa“ jer se u minula vremena nije razbacivalo dodatnim sastojcima. Paški janjci nikad ne žive u zatvorenom prostoru. Cijeli svoj kratki vijek provedu na otvorenom. Sišu mlijeko koje u sebi ima svu vrijednost što se sažme u legendarnome paškom siru. Recepti mame osmijeh na lica i osnažuju brand paške janjetine, ovce i sira. Dakako, u Kolanu možemo reći da je na Pagu najbolja janjetina – paška! Ipak, ne želimo uvrijediti i druge hrvatske krajeve koji rade odličnu domaću janjetinu.

U našem putovanju u Kolan pratila nas je djelatnica Turističke Zajednice Ivančica Zubović. Iako Zagrepčanka, udala se na otoku i ostala, a odmah se priviknula izradi sira i skute. Unatoč tome što nije pretjerano oduševljena mliječnim proizvodima, radi odličnu skutu koju smo i sami probali u palačinkama sa skutom u Giardinu, a uz žmulj vina nam se pridružio i načelnik Općine Kolan Marin Pernjak. Ova slatka završnica gastronomskog putovanja konobom Giardin pokazuje koliko je otok Pag, naoko gol i kamenit, blagoslovljen aromatičnim biljem i ovcama, maslinovim uljem i ribom, što sve daje prekrasan otočni kulinarski mix! Kustićima svake pohvale, a svim putnicima namjernicima odredište je središte Kolana gdje se lako nazire konoba Giardin!





Konoba Giardin

Vanđelje 1A, 23251 Kolan

+385 23 698 007

https://www.facebook.com/giardinkonoba

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page