top of page

Lanđin - vrhunski otočni proizvodi na početku Kraja

Updated: Oct 12, 2021

Širina domaćih proizvoda OPG-a Lanđin usporediva je jedino s širinom osmjeha domaćina koji su nas ugostili u svojem domu na „početku Kraja“. Tako određuje svoj položaj obitelj Banić koja živi u pašmanskom mjestu Kraj, tik pred oznaku koja ga dijeli od Tkona. Na početku ili na kraju Kraja, odnosno na „graničnom prijelazu“, kako nam govori Rozalinda Banić, razvija se osobito zanimljiva gastronomska priča nagrađena brojnim oznakama Hrvatskog otočnog proizvoda (HOP)!

„Proizvodimo likere, rakije, džemove, suhe smokve, koncentrat od rajčice, palamidu u ulju, razne čajeve, ljute feferone“, bez zastajkivanja nam govori Rozalinda koja ima 12 proizvoda s oznakom HOP-a, a uz to Banići proizvode još pet do šest likera koji će tu oznaku tek dobiti. Nije to ništa posebno za osobu koja je nominirana za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu ispred Zadarske županije u po svemu složenoj 2020. godini! A opet, Pašman je toliko izdašan da su ovdje uobičajene rakije od smokava i likeri od kamilice i lovora, što bi za mnoge bila teška egzotika. Dodaju li se ovdje i likeri od magunja, kadulje, masline, onda se spozna razina otočnog bogatstva ali i mašte Rozalinde Banić!

Banići brane tradiciju stočarstva na Pašmanu pa otac Ivan čuva ovce, a majka Marica je zadužena za sirenje i mužnju. U tome briljira jer smo probali mladi ovčji sir u domaćem maslinovom ulju i ostali oduševljeni okusima koji će s vremenom postati sve izraženiji. U svemu tome pomaže i sin Benjamin, mlada nada pašmanske poljoprivrede koji odražava ponešto optimističnu budućnost otoka s obzirom na sve više mladih obitelji koji ne odlaze u velika urbana središta. Suprug Ivan plovi, a kćerka Mihaela je i stručni dodatak cijelom OPG-u s obzirom da je diplomirala na studiju poljoprivrede krša na Sveučilištu u Kninu.

U velikim plastenicima se uzgaja povrće. Pašman je ovdje u punini, jer se tu mogu naći pomidori, krumpiri, paprike, kapule, krastavci, dinje, lubenice i razno drugo povrće. Pašman je oduvijek bio otok bogatog zelenog lisnatog povrća koje se kuhalo na lešo s malo maslinova ulja i soli, ponekad uz komad slanine. Često se kuhalo i sa sočivom, odnosno s grahom, bobom, bižima, lećom, čičvardom. U Kraju je osobito bila poznata sipa s bobom, a Marica nam govori da se toliko zasitila tim jelom da je uživala u „kruhu i salami“. Ova bauštelska legenda nije daleko od povijesne stvarnosti jer je Marica radila u Tvornici mreža i ambalaža Biograd ili kako sama sažima akronim – Tvornici munjenih Biogradaca (TMB)!

Banići imaju i ribarski obrt, zajedno s ribolovnim turizmom koji će tek zaživjeti, pa će se nekolicina gostujućih sretnika upoznati s načinom ribolova u Dalmaciji. Svaki doticaj s palamidom će biti izniman, a mi smo naš dar vrlo brzo iskušali s paštom i šugom te smo ostali oduševljeni očuvanim okusima ove poželjne plave ribe. Njeno je meso snažno a opet blago, što daje vrhunski gastronomski užitak iako je palamida stoljećima bila ponešto zapostavljena. Stare legende govore da jato palamida predskazuje jake vjetrove na moru, no izgledno je da jato palamida više najavljuju odlične ribe na gradele ili na „siromašni“ brudet. Glas neodobravanja može doći jedino od šjore Marice koja bi rađe pojela slaninu nego jato palamida!

„Radim likere i sušim proizvode kada kiša pada“, priča nam Rozalinda. Na sreću ili nesreću, Pašman je bogat sunčanim danima koji pozivaju na rad u polju ili u prirodi, gdje se obično bere samoniklo mediteransko bilje. Tečaj po tečaj, i Rozalinda je stekla zvanja ribara, ovčara, povrćara, uzgajivača ljekovitog bilja, sirara, pčelara i maslinara. Nimalo loše za jedan otočni OPG u kojega je uloženo mnogo vremena, ali i mnogo ljubavi. Uostalom, bez čvrste volje i privrženosti ovom poslu, rezultata nema!

Proizvode OPG-a Lanđin najbolje je naći na raznim sajmovima u Zadarskoj županiji i šire, a osobito ljeti. Rekoderka u otočnim proizvodima osobito cijeni kotunjadu od magunja, sjajan desert koji smo i sami isprobali i koji je fenomenalan spoj slatkoće i citrusa hrvatskoga juga. U tom smo spoju pronašli originalne okuse tako bogatog i izdašnog otoka kao što je Pašman!

OPG Lanđin

Kraj 152, 23212 Tkon, otok Pašman

rozalindabanic@gmail.com

+385 91 782 20 55 | Rozalinda Banić

Fotografije: Cristiano Diaz i OPG Lanđin

Recent Posts

See All
bottom of page