top of page

MoslaVina po 30. put!

Moslavina, spoj središnje Hrvatske u Slavoniju jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, od Zagreba udaljeno nešto više od 50 kilometara. Na njenom području nalaze se izvori nafte i plina, dio parka prirode Lonjsko Polje, brojni obrtnički centri. Moslavina je poznata i po voćarstvu i vinogradarstvu. Vinskom cestom dominira autohtona vinska sorta Škrlet. Festival vina – MoslaVina Kutina 2024. održava se 24. i 25. svibnja 2024. u organizaciji Turističke zajednice grada Kutine i Udruge vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Sisačko – moslavačkog župana Ivana Celjaka, Grada Kutine i Croatia osiguranja d.d.

U petak 24. svibnja u 16 sati održat će se panel rasprava na temu „Sadašnjost i budućnost autohtonih sorti s aspekta eno – gastro turizma“, nakon koje se svečano otvara Festival u 17:30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana". Tom prilikom dodijelit će se diplome vinarima, plakete i nagrade za najbolje ocijenjena vina. Predstavit će se 18 vinarija i Udruga Kvarner Wines, a kako priliči ovoj manifestaciji neće nedostajati i atraktivne zabave uz Paint & Wine, koktel i škrlet radionice.

Tako će u bogatom programu biti predstavljene najvažnije autohtone sorte Hrvatske na vinskoj radionici koju će održati Hrvoje Košutić u 19:30 sati. Održat će se i vinski kviz Moslavina Wine Wisdome uz kojeg će biti poslužen koktel sa škrletom. Subotnje popodne, 25. svibnja, započet će Gala tastingom – dijagonalnim kušanjem različitih sorti i godišta Vina Košutić i pjesničkom priredbom Grozdovi i stihovi. Uz dobre kapljice neće nedostajati ni glazbene zabave jer će sve posjetitelje u petak zabavljati Parni valjak i The Juky & Saxente, a u subotu Sanja, Marinko i Zec s najvećim hitovima grupe Novi fosili i Prima Bend.

Nedaleko centra Kutine nalazi se obiteljskavinarija Trdenić. Tomislav Trdenić poslužit će vina - od pjenušca, aromatičnog rosea 2021, pa sve do zvijezda ove vinarije, Škrlet Private Collection 2021 i Gewürztraminera Private Collection 2020.

Nešto dalje na Mramor brdu, u Repušnici, nalazi se OPG Glavica. Kuša se škrlet, graševina, frankovka i druga vina. Vlasnik OPG-a Antun Glavica stare je 'kleti' u vinogradima pretvorio u luksuzne kuće za odmor koje će uskoro otvoriti vrata brojnim turistima koji žele uživati u vinskom turizmu bez da pri tome sjedaju za volan. Dok boravite na ovom mjestu oduševit će vas podrumi - jedan klasičan i jedan potpuno moderan, ukopan u zemlju i zaštićen staklenim podom. Pogled je impozantan na izgled vinskog podruma gdje se nalaz više od tri tisuće butelja, ali i amfore u kojima odležava vino.

Nikica Romić ima klet Romić u selu Kutinska Slatina. Njegovi djed i baka - Drago i Nada prvo vino napravili su 1974 godine, a od 1980 godine u svojoj kleti počeli su primati i goste. Nikica je 2000. godine dedinu klet pretvorio u OPG i obrt koji je u Moslavini poznat po odličnom spoju vina i autohtone hrane. Na ovom mjestu može se kušati škrlet, graševinu ali i vinsku zvijezdu ovog domaćinstva vino Dragonada (Po djedu i baki Dragi i Nadi) koja odlično prati domaću hranu na tanjuru. U kuhinji ovog OPG-a kuha baka Nada (umirovljena kuharica koja je nekad kuhala u Petrokemiji priprema gablece svaki dan) a specijaliteti su joj kokošja juha s jetrenim knedlama, pečenja, vratina u škrletu, gulaš od divljači s domaćim knedlama.

Vinarija Košutić, osnovana je 2006. godine iako su joj temelji utisnuti daleko u prošlosti. Naime, u ovoj su se obitelji vinogradi sadili od davnina. Košutići uzgajaju graševinu, cabernet sauvignon, riesling, pinot bijeli, muškat žuti i naravno škrlet. U ovoj vinariji može se nazdraviti danu i čašom pjenušca Noel.

Foto: Nikola Zovko


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page