top of page

OPG Franjul ima novu kušaonicu

Updated: Oct 25, 2021

Široki osmijeh dočekao nas je u Dolincima, kada je Ljubica Franjul otvorila vrata nove kušaonice ove obitelji koja slovi kao jedna od najboljih kobasičarskih i pršutarskih OPG-ova Istre. Naše poznanstvo seže još u veljaču 2018. godine, kada smo ih posjetili uoči manifestacije „S kobasicom u Europu“, jedinstvenog događaja koji slavi kobasičarstvo središnje Istre, u općini Sveti Petar u Šumi.

Drmnuli smo dvije rakije za dobrodošlicu, jer ipak je istarska travarica lijek za tijelo i dušu, a potom obišli novosti koje su se dogodile dok smo izbivali. Do sada smo po raznim sajmovima uvijek bili pod ugodnim dojmom mirisa sušenog mesa, a OPG Franjul se diči istarskom suhom i svježom kobasicom, pancetom, pršutom, rebarcima, salamom i kobasicama s raznim dodacima (s tartufima, ružmarinom, salamin s četiri vrsta papra) te ombolo. Istarska kobasica je ipak poseban proizvod ove regije, koja se sastoji od dodatka malvazije, češnjaka i lovora. Nema papra niti se dimi, zbog čega istarska kobasica ima svoj poseban okus. Sve se to radi na licu mjesta, u sušionici koja opčinjava osjetila vida i njuha.

Uskoro nam se pridružuje i Ljubičin sin Branko, koji je svoj zanat ispekao u mesnoj industriji Puris, ali i obiteljskom tradicijom držanja prasadi na istarskom selu. Ljubica dolazi iz Strošinaca, mjestu blizu Županje, što znači da je također iz kraja koji je poznat po svojim suhomesnatim proizvodima. Svoju ljubav prema ovom poslu prenijeli su na svoju djecu, kćer Morenu i sina Lorisa. Njih četvero će sada ugošćivati i putnike namjernike koji mogu kušati proizvode OPG-a Franjul u njihovoj novoj kušaonici koja može primiti pedesetak gostiju. Nismo bili na otvorenju, ali je i posjet nakon otvorenja bio bogat s obzirom na ostale suhe kolače kojima se središnja Istra osobito diči!


Sveti Petar u Šumi je općina suhomesnatih proizvoda, čemu je ova kušaonica znatno pridonijela. Uređena u drvenom stilu s kamenim kaminom, ovo mjesto mami ljeti i zimi, posebno uz čašu obiteljskog terana koji se posve sljubljuje s mesnatim užicima. Divna i pozitivna atmosfera je zajamčena!



OPG Franjul

Dolinci, 52000 Sveti Petar u Šumi

Tel. 00385 52 686 411; Mob. 00385 91 574 4312

franjul.ljubica@gmail.com

Fotografije: OPG Franjul i Taste of Adriatic


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page