top of page

OPG Mađerić - okusi i mirisi Pašmana

Updated: Oct 12, 2021

U zalasku sunca se zlati more oko Pašmana, lagani vjetar njiše grane mogranja na kojima su razvučena zagasita raznobojna svjetla, dok slatkasti miris smilja prodire do nekolicine sretnika koji uživaju pod krošnjama. Tako zamišljamo budući susret u OPG-u Mađerić u mjestu Pašman. Nije daleko do ovog sna. Ljiljana Mađerić samo treba postaviti par stolova i stolica u svoj magičan vrt, jer sve ostalo je već tu. Priroda se pobrinula da njezin OPG uvijek ima posla, jer Pašman je otok izrazito bogat biljem i smiljem našeg sredozemnog podneblja!

Dok čekamo stolice i ljeto, isprobavamo odlične proizvode koje Ljiljana spravlja u svom domu. Ona dolazi iz Bosne i iz obitelji koja je uvijek učila o bilju u prirodi kako bi se moglo očuvati zdravlje najbližih. Kasnije je upisala tečajeve fitoterapije i aromaterapije te stekla stručno znanje o zdravlju iz prirode, što koristi u svom radu preko dvadeset godina. I dok joj muž plovi, a djeca Lucija i Ivan studiraju u Zagrebu, Ljiljana živi zaljubljena u more i Pašman, fascinirana u biljke s otoka. Dok slušamo njezin životni put, isprobavamo izložene proizvode.

Na prepečenom kruhu isprobavamo najnoviji proizvod iz OPG-a Mađerić. To je namaz od maslina koji je specifičan jer nema oporost koja se može naći kod nekih sličnih namaza na bazi masline. Ovaj namaz je rađen s inćunima, a ideja za njega je došla prilikom jednog stručnog putovanja u Provansu. Ovo je sjajna kombinacija okusa, jer se gorka maslina i slani inćun spajaju u uravnoteženi namaz. Novi proizvod je pun pogodak! Potom isprobavamo paštetu od tune na koju nam je Ljiljana stavila malo motara, stvorivši još jednu odličnu kombinaciju okusa! Motar se bere uz more, na stijenama i u pijesku, u svibnju. Odličan za čišćenje organizma, motar se stavlja u salamuru i može se koristiti tijekom čitave godine. Okus mu je božanstven, pa je u antičkim mitovima i bio hrana bogova.

Nezaobilazne su fritule, neobično mekane i iznimno ukusne, a uz njih je cijeli niz slatkih marmelada od kojih Ljiljana osobito voli onu od mandarina. Ovdje je i melasa od nara, koja je zamišljena kao preljev za sladolede i torte, ali sjajno paše u razne slatke kombinacije. Marmelade se rade i od smokve i gorke naranče, tu je i džem od limuna. Trenutno se radi sirup od lista i od cvijeta kadulje, koji je također veliki hit. Uz brdo fritula koje nam je Ljiljana pripremila brzinom svjetlosti, na stolu su i sjajne ušećerene mendule. Mnoge od tih slatkih stvari nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda (HOP). Nije čudo da se sve brzo proda, pa budite brzi pri odabiru proizvoda!

Kad krene sezona berbe bilja, Ljiljanu je najbolje pronaći na obroncima pašmanskih brežuljaka. Bilje se koristi za čajeve, rakije, likere, namaze, ali i za eterična ulja. Mediteranski otoci su i inače dušu dali za aromaterapiju jer je čista priroda, nema velikog prometa, a cijeli jedan dio otoka je poludivlji, nekultiviran maslinama. Kad smo već kod maslina, oznaku HOP nosi i ekstra djevičansko maslinovo ulje koje obitelj radi od oko tri stotine stabala maslina. Ništa čudno za otok koji je prekriven maslinama!

Nekada se uz svaki maslinik našla i loza, ali Pašman danas nema mnogo svog vina. I tu Mađerići prednjače jer se brinu za 800 trsova plavine i babića od čega rade buteljirano vino Branko, nazvano po Ljiljaninom svekru. Pitka crna kupaža ove dvije vrlo dalmatinske sorte sjajno se slaže s proizvodima koje smo kušali i svaka čaša traži još jednu. Dok još stojimo na obje noge, pogledavamo na zid ispunjen čajevima od svake biljke koje se možemo prisjetiti.

Lutke sanjarice nas promatraju dok isprobavamo delicije OPG-a Mađerić, koje kao da se čude, sanjare ili maštaju. Iza njih su i anđeli koji čuvaju sapune od lavande, ali i druge kozmetičke proizvode među kojima su najpoznatija krema za lice od smilja i melem od gospine trave. Pronašli smo i uskršnji kutak koji je zamijenio zimsku ponudu, a uskoro stiže i ljeti, s brodovima i ostalim uobičajenim ljetnim vizurama. Sve se to radi ručno, koristeći mahom prirodne materijale kao što je odrezana loza ili razni odbačeni papiri. U trenucima nadahnuća nastanu ovdje i slike s motivima fantazije i svijetlih noći.

Nama svakako ne bi nedostajalo nadahnuća u ovom predivnom vrtu s kamelijama, mogranjem, ružama, no nekako nam najbolji umjetnički izraz dolazi nakon ispijanja odličnog prošeka koji opčinjava zagasitom bakrenom bojom i slatkasto-medenim okusom!

Sve je to dio čarobnog svijeta OPG-a Mađerić, a do njega nije teško doći:


Pašman 3, 23262 Pašman, otok Pašman

mad.ljiljana@gmail.com

+385 98 943 20 51 | Ljiljana Mađerić

Fotografije: Cristiano Diaz


Recent Posts

See All
bottom of page