top of page

Povijesne padele Café à l'Anglaise

Od trga Grand Socco, koji je središte starinskog načina života u Tangeru, penje se uzbrdo Ulica kasbe, koja dovoljnog govori što se nalazi na njezinom kraju. Uz nju se nižu dućani i mali restorani, a među njima je i poviješću bogat cafe i restoran Café à l'Anglaise. Ovim gradom su vladale mnoge kolonijalne sile, ali nekako se zaboravlja britanska prisutnost od 1661. do 1684. Kasnije su Britanci imali ovdje konzula i stotinjak britanskih naseljenika, a ostao je i engleski telegraf. Upravo se taj telegraf nalazio na ovom mjestu, dao je ime ulici i nadahnuo je vlasnike na ime ovog restorana. Posebnosti ne prestaju na tome. U malenoj kuhinji i prostoru koji je prošireni dnevni boravak pripremaju se pomalo zaboravljena jela marokanskih Židova. U kombinaciji raznih utjecaja na marokansku kuhinju, susretljivosti domaćina i povijesnom značaju, Café à l'Anglaise prednjači među gastronomskim točkama Tangera.

Sjedimo za orijentalnim ovalnim stolićima i pijemo upravo svježe napravljen sok od naranče. Pogled nam skreće na marokanski interijer ispunjen klasičnim britanskim memorabilijama: od porculanskog posuđa za čaj do slika lordova i kraljeva koji su tko zna kojim zaslugama pronašli mjesto na policama restorana prozvanog u njihovu čast. Obitelj je skupljala predmete od Londona preko Francuske do Maroka. Sve je to obavijeno predivnim marokanskim tapiserijama i kuhinjskih posuđem, a umijeće dizajniranja djelo je Zhor Chatt koja je otvorila ovaj restoran dvije godine nakon dolaska u Tanger iz Casablance.

S vlasnicom i njezinom kćerkom Badreom razgovaramo o gastronomskoj baštini njihove obitelji. Kulinarski štih se prenio od Zhorine bake i susjeda. Već s tri godine je pomagala ljuštiti orašasto voće, u društvu sa cijelom susjedstvom. Njezina majka i tetke su poznate kao odlične kuharice u velikoj obitelji, pa su ti kulinarski geni ostali i u njoj. Ipak, Zhor je prije svega umjetnica, spisateljica i dizajnerica, koja spretno svoje umjetničke sposobnosti pokazuje i u kuhinji. Miješanje svih tih utjecaja također je obiteljsko naslijeđe jer su se na jednom mjestu našli marokanski, španjolski, francuski i židovski geni.

S jedanaest godina je započela raditi u pekari, ali je nakon punoljetnosti otišla u Francusku. Ipak je ljubav prema mirisima i okusima stare kuhinje prevladao. Iako nikad nije radila profesionalno u kuhinji, pokrenula je svoj posao nadahnuta gastronomskim sjećanjima. Urođena kreativnost dodatno je pospješila recepte i ukorijenila Zhor u kulinarskom obiteljskom nizu. Nadamo se da će pronaći vremena zapisati svoja sjećanja i recepte u knjizi koja bi se ostavila budućim generacijama!

Kad je obitelj kupila kuću, prva je ideja bila napraviti gostinjac. Badrea je vodila marketing, ali nije bila prezadovoljna rezultatima, pa se uskoro otvorila čajana. U istom se prostoru radilo i jelo za obitelj, pa su posjetitelji, vođeni zamamnim mirisima, počeli tražiti i koji zalogaj uz čaj. A ova gastronomska pustolovina ne može nikoga ostaviti ravnodušnim jer se nalaze na mjestu posebnih okusa koji se rijetko mogu naći na gastronomskoj sceni Maroka.

Café à l'Anglaise je jedno od rijetkih mjesta gdje se može kušati dafina, tradicionalno jelo marokanskih Židova koje se priprema za šabat. Ovo zamamno jelo sastoji se od slojeva crvenog mesa (najčešće govedine) s krumpirom, zrna pšenice, slanutka, začinjeno kimom i cimetom, i zaslađeno datuljama. Dugo i polako kuhanje često je rađeno u zajedničkim pećima, gdje se pripremalo preko noći. Srećom, odmah pored restorana je jedna takva pekara, iz čije drvene peći stiže dafina za svakog istinskog gurmana.

Kao lučki grad, tangerska trpeza je bogata ribom, a osobito sardinama. Marokanci vole filete sardina prekriti bogatim slojem chermoule, umaka od svježih začina i češnjaka, umotane u brašnu i pečene u ulju. Više je oblika chermoule, poznate po cijelom Magrebu, ali priprema i pečenje u Café à l'Anglaise je originalna i zbog toga ljubitelji sardina traže mjesto unaprijed. Radi se i domaća pastilla, koja je poznata širem Maroka. Malo tko radi domaću pastillu, pripremljenu od organskih namirnica s lokalne tržnice. Nema traga šećera, već se koristi isključivo med, što je pravi i starinski način pripreme, upravo kako je to radila Zhorina baka.

Posebno jelo koje je osmislila Zhor je tajine od govedine s patlidžanima. Jedinstven je dizajn ovog jela, a kao ljubitelji patlidžana i mi smo počašćeni tradicionalnim jelom od patlidžana kakvo se sprema u Fesu. Stara je arapska uzrečica da sanjati tri patlidžana označava sreću, a slično se može reći i u većinski berberskom Maroku. Kao stvoreno za vegetarijance, patlidžan, češnjak, mrkva, košer začini i maslinovo ulje spajaju se u ljutkasti umak koji se grabi svježe ispečenim kruhom zagrijava nepca pa ih valja hladiti marokanskim čajem od mente. Omiljeno piće Marokanaca manje je zaslađeno i daje više okusa mente, što je još jedan od aduta Café à l'Anglaise.

Slijede nam samose punjene mljevenom govedinom, kimom i peršinom preko čega se posipa šećer u prahu i cimet. Iznenađujuća kombinacija oduševljava jer se bogata i teška govedina odlično spaja sa slatkim okusima u skladno jelo koje se može jesti i kao glavno jelo i kao predjelo. A možda i kao desert!




Koncept restorana je posve temeljen na osjećaju doma. Jelovnik postoji kao orijentir, ali se pripremaju tri do četiri jela dnevno, od doručka do večere. Nakon jedne pripreme, nema novog kuhanja, osim po najavi. Time postižu svježinu i osjećaj doma. Šank miriše na svježe voće i mentu, pa sokovi i čaj stižu u trenutku.



Na katu se nalazi marokanski salon za veće skupine, dok par plavih stolova na terasi ulice podsjećaju da se i Tanger naziva plavim gradom. Sve je to vrlo privlačno turistima i njihovim mobitelima koji nerijetko požale što nisu dovoljno gladni za kušanje kulinarskih posebnosti. A tek da znaju cijelu priču…!



Svaki gastronomad koji traži kulinarske posebnosti naći će prikladno mjesto u Café à l'Anglaise, koji u sebi spaja nesvakidašnji sklad umjetnika, gastronomije, međunarodnog duha Tangera, i tradicionalnu marokansku dobrodošlicu.

Café à l'Anglaise

37 Rue de la Kasbah, Tangier, Morocco

+212 665-007421

https://web.facebook.com/sobritishcafe/


Fotografije: Taste of Adriatic & Mehdi El-Ammary



Recent Posts

See All
bottom of page